Ν. Δένδιας: Απεστάλη στους Αμερικανούς η LOA για 20 F-35 – Το 2028 θα παραληφθούν τα πρώτα 4 μαχητικά της πιο προηγμένης εκδόσεως του αεροσκάφους

 
xx

Ενημερώθηκε: 25/07/24 - 22:22

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Υπογράφτηκε χθες και απεστάλη στους Αμερικανούς η Επιστολή Αποδοχής (Letter of Acceptance/LOA) για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την απόκτηση 20 σύγχρονων μαχητικών, πέμπτης γενιάς και τεχνολογίας στέλθ (stealth), τύπου F-35A Lightning II, για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της Πολεμικής Αεροπορίας, γεγονός που δημοσιοποίησε σήμερα επισήμως ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας με δήλωσή του από την 112 Πτέρυγα Μάχης της Αεροπορικής Βάσεως Ελευσίνος, που επισκέφθηκε σήμερα.

Η LOA υπογράφτηκε από την καθ’ ύλην αρμόδια Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, μετά από την προηγηθείσα έγκριση του ΚΥΣΕΑ, και αφορά επίσης το δικαίωμα προαιρέσεως (option) για 20 επιπλέον μαχητικά της ιδίας εκδόσεως (Μία συν μία Μοίρα).

Το 2028 θα παραληφθούν τα πρώτα 4 μαχητικά του τύπου, που θα είναι της πλέον προηγμένης εκδόσεως του μαχητικού (Block 4), κάτι που επεδίωκε επισταμένως η ελληνική πλευρά και το διαπραγματευόταν με την αμερικανική πλευρά, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η υπογραφή της LOA να έγινε κυριολεκτικώς την τελευταία ημέρα της τεθείσης προθεσμίας (24 Ιουλίου 2024).  

Για το θέμα αυτό ο κ. Δένδιας δήλωσε σχετικώς τα εξής: «Σήμερα είναι μια καλή ημέρα για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, μια καλή ημέρα για της ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Υπεγράφη και απεστάλη προς την αμερικανική πλευρά η επιστολή αποδοχής - το Letter of Acceptance - για τα F-35, για την απόκτηση  των πιο σύγχρονών αεροσκαφών στον πλανήτη σήμερα.

Έχει προηγηθεί η απόφαση του ΚΥΣΕΑ, η ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων, της αρμόδιας Επιτροπής. Μετά από αυτό προχωρήσαμε στην αποστολή αυτής της επιστολής η οποία σηματοδοτεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη σύμβαση, η οποία ελπίζω ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Με την απόκτηση των F- 35, ένα πολύ σημαντικό βήμα στην «Ατζέντα 2030», η ελληνική Πολεμική Αεροπορία αποκτά το πρώτο αεροσκάφος 5ης γενιάς - όπως είπα το καλύτερο αεροσκάφος στον πλανήτη σήμερα – και περνάει σε μια καινούργια εποχή.

Θα πρέπει αυτό το μεγάλο βήμα να το δούμε συνδυαστικά με όλα τα άλλα τα οποία συμβαίνουν, ώστε να μπορέσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας μας να πραγματοποιήσουν αυτό που όλοι πιστεύουμε. Την πιο ισχυρή παρουσία αποτροπής στην περιοχή μας, στην ιστορία του ελληνικού έθνους».  

Στοιχεία της LOA – μεταξύ άλλων – είναι τα εξής: Σε πρώτη φάση, η Ελλάδα αποκτά 20 μαχητικά F-35A (μία πολεμική Μοίρα), της εκδόσεως δηλαδή που αφορά Πολεμικές Αεροπορίες.Διατηρεί το δικαίωμα προαιρέσεως (option) για την απόκτηση 20 επιπλέον μαχητικών (δεύτερη πολεμική Μοίρα).

Τα 20 (+20) F-35A θα είναι της πλέον προηγμένης εκδόσεως Block 4.Η συνολική αξία του προγράμματος της αποκτήσεως των 20 F-35A ανέρχεται σε 3,4 δισ. Ευρώ.Τα 20 F-35A θα διαθέτουν και με το πλέον σύγχρονο radar (AN/APG-85).

Τους κινητήρες F135 τοποθετημένους και αριθμό εφεδρικών.Εξοπλισμό υποστηρίξεως για την εκτέλεση αποστολών αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους σε διαμόρφωση τόσο «χαμηλής παρατηρησιμότητος, δηλαδή οπλικά συστήματα μεταφερόμενα στο εσωτερικό του μαχητικού και όχι σε πτερυγικούς ή ατρακτικούς φορείς οπλισμού, όσο και εξωτερικής μεταφοράς όπλων.

Εκπαιδευτικός εξοπλισμός, μεταξύ των οποίων και 4 πλήρεις εξομοιωτές αποστολής πτήσεως.Λοιπά υλικά, υπηρεσίες εκπαιδεύσεως για το ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό.Εξοπλισμός, υλικά και υπηρεσίες εν συνεχεία υποστηρίξεως (Follow-On-Support/FOS) για την περίοδο παραδόσεων (2028 – 2033). 

Ο ρυθμός παραδόσεων προβλέπει 4 μαχητικά αεροσκάφη ετησίως μεταξύ των ετών 2028-2031 και από 2 αεροσκάφη το 2032 και το 2033.Η παραλαβή των πρώτων 4 μαχητικών F-35A θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ. Από το πέμπτο μαχητικό και μετά τα αεροσκάφη θα παραλαμβάνονται στην Ελλάδα (Αεροπορική Βάση Ανδραβίδος).

Τα τέσσερα πρώτα μαχητικά που θα παραληφθούν στις ΗΠΑ θα παραμείνουν εκεί προκειμένου να εκπαιδευτούν 16 πιλότοι (και αντίστοιχοι τεχνικοί), καθώς τα F-35 είναι αποκλειστικώς και μόνο μονοθέσια αεροσκάφη, καθώς δεν υπάρχει διθέσιος εκπαιδευτικός τύπος.

Από τους 16 πιλότους που θα εκπαιδευτούν στις ΗΠΑ από την αμερικανική Αεροπορία (USAF), οι 6 θα εκπαιδευτούν ως εκπαιδευτές, ώστε ερχόμενοι στην Ελλάδα να εκπαιδεύσουν εδώ τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

Το 2031, η πρώτη Μοίρα των F-35A (τα πρώτα 20 μαχητικά) αναμένεται θα έχει λάβει το καθεστώς της Αρχικής Επιχειρησιακής Ικανότητος (IOC).Αναφορικώς με τον προηγμένο οπλισμό που θα φέρουν τα F-35A, σημειώνεται ότι έχει επιβεβαιωθεί η αποδέσμευση από πλευράς των Αμερικανών των κατευθυνομένων βλημάτων μακρού πλήγματος τύπου AGM-158B JASSM-ER (με βεληνεκές άνω των 925 km).Επιθυμία και επιδίωξη της ΠΑ είναι όπως η ενσωμάτωση του βλήματος αέρος-αέρος METEOR στο F-35A, πραγματοποιηθεί χωρίς η ΠΑ να επωμιστεί το κόστος αυτής της πιστοποιήσεως.

Κάθετη αναβάθμιση της 117 ΠΜ και γενικότερα της Αεροπορικής Βάσεως Ανδραβίδος, που έχει αποφασιστεί να είναι η βάση των F-35A, πραγματοποιήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2023 με την προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο «Κατασκευή Περίφραξης και Περιμετρικού Φωτισμού στην 117ΠΜ», προϋπολογισμού 2,1 εκατ. Ευρώ, ενώ ακολούθησε στις 21 Μαρτίου 2024 η υπογραφή συμβάσεως 1,5 εκατ. Ευρώ για το έργο «Εγκατάσταση Συστήματος ILS στην 117ΠΜ» (προαναφερθέντα στοιχεία για 117 ΠΜ από @e_Amyna).

Πρόσφατα παραδόθηκε το 1000ο F-35, όλων των εκδόσεων.Μαχητικά F-35 υπηρετούν ή έχουν επιλεγεί από τις: ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Δανία, Νορβηγία, Φινλανδία, Πολωνία, Ιταλία, Τσεχία, Ελλάδα, ενώ εκτός ΝΑΤΟ από Αυστραλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη, Ισραήλ, Ελβετία.
 
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που υποδεχόμαστε την Ελλάδα στην Ομάδα του F-35», δήλωσε ο Αντιπτέραρχος Mike Schmidt, Διευθυντής και Εκτελεστικός Υπεύθυνος του προγράμματος F-35 στο Joint Program Office-JPO. «Το F-35 θα προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες στην Ελληνική ΠΑ, ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των συμμάχων μας και ενδυναμώνοντας τη μαχητική  αποτελεσματικότητα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ συνολικά.»

«Για πολλές δεκαετίες, η Ελληνική ΠΑ υπήρξε εταίρος μας και είναι τιμή μας να συνεχίσουμε αυτή τη σχέση, καθώς η Ελλάδα γίνεται το 19ο κράτος που εντάσσεται στο πρόγραμμα F-35», δήλωσε η Bridget Lauderdale, Αντιπρόεδρος και Γενική Διευθύντρια του προγράμματος F-35 της Lockheed Martin. «Το F-35 είναι το μοναδικό μαχητικό που έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την κυριαρχία και ταυτόχρονα τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Ελλάδας στο να επιχειρεί με τους συμμάχους της», προσέθεσε.

Το F-35 γίνεται πλέον το μαχητικό επιλογής για το NATO, προσφέροντας απαράμιλλη δια-λειτουργικότητα εντός του Οργανισμού αλλά και με άλλες φίλιες χώρες. Αυτή η ικανότητα προσδίδει σημαντικό πλεονέκτημα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, εξασφαλίζοντας στρατηγική υπεροχή για δεκαετίες. Μέχρι τη δεκαετία του 2030, περισσότερα από 600 F-35 θα συνεργάζονται σε περισσότερες από 10 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων δύο πλήρων Μοιρών F-35 των ΗΠΑ, που εδρεύουν στη Αεροπορική Βάση Lakenheath του Ηνωμένου Βασιλείου.  
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ