Γαλλία: Πιθανή συνεργασία Ακροδεξίας και Ακροαριστεράς εναντίων συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου του Μακρόν

 
δδ

Ενημερώθηκε: 24/07/24 - 10:17

Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Γαλλίας έδειξε ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει την ακροαριστερή Ανυπότακτη Γαλλία στην προσπάθειά της να ακυρώσει την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν .

Η εκπληκτική πράξη πολιτικής συνεργασίας - μεταξύ των κομμάτων συνήθως δεν είναι καν χειραψία - θα μπορούσε να αποκαλύψει τα εγχώρια επιτεύγματα του Μακρόν που κέρδισε πιο δύσκολα.

Η Ανυπότακτη Γαλλία παρουσίασε την Τρίτη ένα νομοσχέδιο για την κατάργηση της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης των συντάξεων του Μακρόν, η οποία αύξησε τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 από 62 για τους περισσότερους εργαζόμενους.

Μιλώντας στο BFMTV, ο νομοθέτης και εκπρόσωπος της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης Λοράν Τζακόμπελι είπε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ του νομοσχεδίου, επειδή «είναι στο πρόγραμμα [της Εθνικής Συσπείρωσης]».

Η Mathilde Panot της Ανυπότακτης Γαλλίας δήλωσε σίγουρη ότι το νομοσχέδιο θα περάσει. «Υπήρχε ήδη μια πλειοψηφία στο προηγούμενο κοινοβούλιο για να ξεπεράσει τη συνταξιοδότηση στα 64, νομίζω ότι θα υπάρξει μια ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία για να την ξεπεράσει σήμερα».

Μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων στο δρόμο και σκληρές συζητήσεις στην Εθνοσυνέλευση, η κυβέρνηση του Μακρόν ψήφισε πέρυσι τον νόμο επικαλούμενος έναν αμφιλεγόμενο συνταγματικό ελιγμό που παρέκαμψε μια ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, βυθίζοντας τη χώρα σε πολιτική κρίση.

Ο Μακρόν υποστήριξε ότι η μεταρρύθμιση των συντάξεων ήταν απαραίτητη, παρά την αντίθεση, προκειμένου να εξισορροπηθούν τα βιβλία της Γαλλίας μακροπρόθεσμα ενόψει της γήρανσης του πληθυσμού. Η Γαλλία παλεύει με υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους, το οποίο προκάλεσε υποβάθμιση από την S&P τον Μάιο του τρέχοντος έτους. Η Moody's έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει τη Γαλλία εάν ανατραπεί η μεταρρύθμιση των συντάξεων .

Ενώ και τα δύο κόμματα έκαναν προεκλογική εκστρατεία στις πρόωρες εκλογές του καλοκαιριού με υποσχέσεις να ακυρώσουν τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η άκρα αριστερά και η ακροδεξιά περιφρονούν ο ένας τον άλλον και σπάνια συνεργάζονται, ακόμα κι αν αποτύχουν να το πράξουν έχουν ως αποτέλεσμα τη νίκη στον κεντρώο Μακρόν.

Ωστόσο, τα κόμματα που είναι εχθρικά στη μεταρρύθμιση των συντάξεων του Μακρόν είναι πολύ ισχυρότερα στην Εθνοσυνέλευση, αυξάνοντας την προοπτική να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την κατάργηση της μεταρρύθμισης.

Η Εθνική Συσπείρωση και οι σύμμαχοί της έχουν 142 βουλευτές στο κοινοβούλιο , η αριστερή συμμαχία, η οποία περιλαμβάνει την άκρα αριστερά, έχει 188 βουλευτές — μαζί έχουν περισσότερο από το ήμισυ της Εθνοσυνέλευσης. Η κατάργηση της μεταρρύθμισης των συντάξεων ήταν μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου και ορισμένοι από τους εταίρους του συνασπισμού της άκρας αριστεράς έχουν ήδη υποστηρίξει την κοινοβουλευτική του πρωτοβουλία.

Υπάρχουν πολλά εμπόδια μπροστά, ωστόσο, για τους αντιπάλους του Μακρόν. Αυτή τη στιγμή η Εθνοσυνέλευση βρίσκεται σε διακοπή και το νομοσχέδιο για την κατάργηση των συντάξεων δεν θα συζητηθεί για αρκετούς μήνες. Η Γερουσία, στην οποία κυριαρχεί η κεντροδεξιά, είναι επίσης απίθανο να περάσει νομοσχέδιο που ανατρέπει τη μεταρρύθμιση των συντάξεων.

Πηγή: politico

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ