Ισχυρισμοί Πεσκόφ: "Κλοπή" το σχέδιο της Ε.Ε. να χρησιμοποιήσει τα δεσμευμένα ρωσικά κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει την Ουκρανία

 
ξξ

Ενημερώθηκε: 23/07/24 - 14:50

Το Κρεμλίνο αποκάλεσε σήμερα "κλοπή" το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρησιμοποιήσει τους τόκους από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να χρηματοδοτήσει τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και είπε πως θα προβεί σε νομικές ενέργειες εναντίον οιουδήποτε εμπλέκεται στην απόφαση.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε χθες, Δευτέρα, πως η πρώτη δόση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ύψους 1,4 δισεκ. ευρώ που έχουν αντληθεί από τις αποδόσεις δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα καταβλήθεί στις αρχές Αυγούστου.

"Τέτοιες ληστρικές ενέργειες δεν μπορούν να παραμείνουν χωρίς αμοιβαιότητα", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. "Τα χρήματα αυτά όχι μόνο έχουν ουσιαστικά κλαπεί, αλλά και θα δαπανηθούν για την αγορά όπλων".

"Αναμφίβολα, θα μελετήσουμε ενδεχόμενη ποινική δίωξη εκείνων των ανθρώπων που εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων και την εφαρμογή των αποφάσεων αυτών, επειδή πρόκειται για μια ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, παραβίαση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας".

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες, και οι σύμμαχοί τους απαγόρευσαν τις συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, δεσμεύοντας ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 300 δισεκ. δολαρίων στη Δύση.

Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παίρνουν τους τόκους από αυτά τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία --κυρίως ομόλογα και άλλου είδους χρεόγραφα στα οποία έχει επενδύσει η ρωσική κεντρική τράπεζα-- και τους τοποθετούν σε ένα ταμείο της ΕΕ που θα χρησιμοποιηθεί για να βοηθηθεί η Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν λέει πως η Δύση έχει εξαπολύσει οικονομικό πόλεμο, όπως τον αποκαλεί, εναντίον της Ρωσίας, όμως διαφημίζει τόσο την αντοχή της ρωσικής οικονομίας, που αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,6% πέρυσι, όσο και την αποτυχία των κυρώσεων που δεν κατάφεραν να σταματήσουν το ρωσικό εμπόριο.

Το Κρεμλίνο έχει πει κατ΄επανάληψη πως οποιαδήποτε κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα αντιβαίνει στις αρχές των ελεύθερων αγορών τις οποίες διακηρύσσει η Δύση και πως θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο αμερικανικό δολάριο και το ευρώ ενώ θα αποθαρρύνει παγκόσμιες επενδύσεις και θα υπονομεύει την εμπιστοσύνη στις δυτικές κεντρικές τράπεζες.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα θα δώσει σκληρή απάντηση στη χρήση από την Ευρώπη οιωνδήποτε εσόδων από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Τι ισχυρίζεται για την Αρκτική και την Κίνα

Παράλληλα δήλωσε, ότι η συνεργασία της Ρωσίας με την Κίνα στην Αρκτική δεν έχει ως στόχο κάποια άλλη χώρα και ότι η αμερικανική κριτική για το θέμα αυτό είναι άστοχη.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε σε χθεσινή του έκθεση πως φοβάται ότι οι ενέργειες της Μόσχας και της Κίνας στην Αρκτική θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη περιφερειακή σταθερότητα, σημειώνοντας ότι η Ρωσία ξανάνοιξε εκατοντάδες βάσεις και αεροδρόμια της σοβιετικής εποχής ενώ η Κίνα στρέφει το βλέμμα της σε ορυκτούς πόρους και νέες θαλάσσιες οδούς.

«Ολοένα και περισσότερο η (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας-ΛΔΚ) και η Ρωσία συνεργάζονται στην Αρκτική σε πολλαπλά εργαλεία εθνικής ισχύος», ανέφερε η έκθεση του Πενταγώνου.

«Ενώ παραμένουν σημαντικά στοιχεία διαφωνίας μεταξύ της ΛΔΚ και της Ρωσίας, η ολοένα και μεγαλύτερη ευθυγράμμισή τους στην περιοχή προκαλεί ανησυχία και (το υπουργείο Άμυνας) συνεχίζει να παρακολουθεί τη συνεργασία αυτή», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ερωτηθείς για την έκθεση του Πενταγώνου, δήλωσε σήμερα ότι κάποια από τα περιεχόμενά της έχουν συγκρουσιακό ύφος και ότι η συνεργασία της Ρωσίας με την Κίνα έχει στόχο μόνο την ενίσχυση της σταθερότητας.

«Η Αρκτική είναι επίσης μια στρατηγική περιοχή για τη χώρα μας. Η Ρωσία λαμβάνει μια υπεύθυνη θέση και συνεισφέρει στο να διασφαλίσει ότι η Αρκτική δεν θα γίνει πεδίο διαφωνίας και πεδίο έντασης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Υπό αυτή την έννοια, η ρωσοκινεζική συνεργασία στη ζώνη της Αρκτικής μπορεί μόνο να συνεισφέρει σε μια ατμόσφαιρα σταθερότητας και προβλεψιμότητας στην Αρκτική».

«Η ρωσοκινεζική συνεργασία ποτέ δεν κατευθύνεται κατά τρίτων χωρών ή ομάδων τρίτων χωρών, αλλά έχει μόνο στόχο να προστατεύσει τα συμφέροντα αυτών των χωρών (Ρωσίας και Κίνας)», δήλωσε ο Πεσκόφ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ