Στάρμερ & Μακρόν: Νέοι σύμμαχοι που οδεύουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις

 
dd

Ενημερώθηκε: 19/07/24 - 12:13

Tου ένως το άστρο ανεβαίνει, του άλλου πέφτει. Αλλά ο Keir Starmer και ο Emmanuel Macron πιστεύουν ότι πολλά μπορούν να επιτευχθούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου εντυπωσίασε τον Γάλλο πρόεδρο καθώς φιλοξένησε τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στο ιστορικό παλάτι Blenheim στην αγροτική Αγγλία αυτή την εβδομάδα.

Η ομάδα ήταν το πνευματικό τέκνο του Μακρόν, ο οποίος επέβλεψε την πρώτη συνάντησή της στην Πράγα το 2022. Σχεδίασε τη συγκέντρωση ως μια άτυπη πλατφόρμα για να συζητηθούν κοινές ανησυχίες χωρίς την ανάγκη για ασπρόμαυρες συμφωνίες ή δηλώσεις στο τέλος.

Ήταν μεγάλη τύχη για τον Στάρμερ το γεγονός ότι η Αγγλία επιλέχθηκε για να φιλοξενήσει την τελευταία σύνοδο κορυφής του EPC μόλις δύο εβδομάδες αφότου κέρδισε μια εκλογική συντριβή.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ηγέτης των Εργατικών σημείωσε μια εμφατική νίκη επί των Συντηρητικών, επαναφέροντας το κόμμα του στην κυβέρνηση για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μιάμιση δεκαετία.

Ο Μακρόν, από την άλλη, βρίσκεται σε μια σαφώς διαφορετική τροχιά. Μετά από περισσότερα από επτά χρόνια στην εξουσία, έπαιξε στοίχημα στις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές τον περασμένο μήνα και στριμώχτηκε από την άκρα αριστερά και τη σκληρή δεξιά. Η ομάδα του κατάφερε να συνάψει μια αιφνιδιαστική συμφωνία για να διατηρήσει την επιρροή στην επόμενη κυβέρνηση — αλλά αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με τους δεξιούς στη διαδικασία.

Οι εκλογές ήταν μια ριψοκίνδυνη ρίψη των ζαριών που σχεδιάστηκε για να αποτρέψει την αυξανόμενη απειλή από την ακροδεξιά ηγέτη Μαρίν Λεπέν, αλλά απέτυχε θεαματικά, καθώς φαινόταν να τον άφησε κουτσό πρόεδρο στα 47 του χρόνια.

Και ενώ το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα του Στάρμερ είναι πλέον κυρίαρχο στη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, η κατακόρυφη πτώση των προσωπικών ποσοστών αποδοχής του Μακρόν υποδηλώνει μάχη για την πολιτική του ζωή εάν εκλεγεί ξανά στις προεδρικές εκλογές του 2027.

Όμως, ενώ μπορεί να φαίνεται ότι έχουν λίγα κοινά όσον αφορά τις επαγγελματικές τους διαδρομές, οι δύο κεντρώοι έχουν δημιουργήσει καλές σχέσεις γρήγορα και δείχνουν έτοιμοι να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτό που θα μπορούσε να είναι ένα σύντομο χρονικό διάστημα στην παγκόσμια σκηνή μαζί.

Παραβίαση πρωτοκόλλου
Σε μια πιθανή παραβίαση του διπλωματικού πρωτοκόλλου, ο Μακρόν ήταν ο πρώτος παγκόσμιος ηγέτης που τηλεφώνησε στον Στάρμερ και τον συνεχάρη καθώς τα αποτελέσματα των εκλογών του Ηνωμένου Βασιλείου έγιναν ξεκάθαρα - προτού διοριστεί επίσημα πρωθυπουργός. Το ζευγάρι μίλησε ξανά την επόμενη μέρα όταν ο Βρετανός ηγέτης είχε μπει στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η πρώτη τους διμερής μετά τις εκλογές ήταν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα, κατά την οποία ο Μακρόν μοιράστηκε μια φωτογραφία του ζευγαριού σε μια ζεστή αγκαλιά. Και το βράδυ μετά τη σύνοδο κορυφής στο Παλάτι Μπλένχαϊμ, γενέτειρα του Ουίνστον Τσόρτσιλ, το ζευγάρι μίλησε ξανά ένας προς έναν πριν καθίσουν σε ένα σικ δείπνο μαζί στο πολυτελές περιβάλλον.

Η χημεία μεταξύ των δύο φαινόταν ζεστή σε μια βόλτα στις περίτεχνες υδάτινες βεράντες του Blenheim, έξω από το ακουστικό των καμερών. Και οι δύο χαμογελούσαν, καθώς ο Μακρόν έκανε περιστασιακά χειρονομίες για να σημαδέψει τα σημεία του. Για λίγα λεπτά το ζευγάρι κάθισε σε ένα πέτρινο παγκάκι και συνομιλούσε ιδιωτικά.

Σε συνέντευξη Τύπου αργά το απόγευμα, ο Μακρόν είπε ότι ο νέος ομόλογός του είχε εισαγάγει μια «νέα ώθηση για την πολιτική σας ζωή και την εσωτερική πολιτική». Το συναίσθημα απηχούσε το εξεγερμένο πολιτικό κίνημα που δημιούργησε ο Μακρόν το 2022: « En Marche », που τώρα μετονομάστηκε σε «Αναγέννηση».

Σύμφωνα με βρετανούς αξιωματούχους στο Blenheim, τα φώτα της δημοσιότητας της συνόδου κορυφής μοιράστηκαν μεταξύ του Starmer και του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskyy. Αυτό μπορεί να άφησε τον Μακρόν να αναλογιστεί εάν θα μπορούσε να παραδώσει τη σκυτάλη του κεντρώου δυναμικού στην Ευρώπη.

«Ο Μακρόν πρέπει να κοιτάξει τον Στάρμερ και να αναρωτηθεί τι θα μπορούσε να ήταν», είπε ο Ανάντ Μενόν, διευθυντής του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια δεξαμενή σκέψης που αλλάζει την Ευρώπη. «Από το πουθενά, οι Βρετανοί —που εδώ και πολύ καιρό θεωρούνταν από την ελίτ της Ευρώπης ως κάλλος— έχουν αναδειχθεί ως υποτιθέμενοι ηγέτες των κεντρώων τάσεων της ηπείρου».

Στη δική του συνέντευξη Τύπου, ο Στάρμερ είπε ότι αισθάνθηκε μια «πραγματική όρεξη» για επαναφορά των σχέσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης μετά τα ταραχώδη χρόνια του Brexit, όταν οι Συντηρητικοί ήταν στην κυβέρνηση.

«Μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο στα θέματα για τα οποία ενδιαφέρονται τόσοι πολλοί άνθρωποι, όπως η παράνομη μετανάστευση και η εθνική ασφάλεια, μόνο εάν έχουμε την ωριμότητα και την ηγεσία να απλώσουμε το χέρι στους ευρωπαίους φίλους μας», είπε ο πρωθυπουργός.

Θερμά λόγια ή συγκεκριμένες πράξεις;
Το ερώτημα είναι εάν τα θερμά λόγια θα οδηγήσουν σε πραγματικές αλλαγές σε μεγάλα ζητήματα όπως η παράνομη μετανάστευση στη Μάγχη και τα συνεχιζόμενα εμπόδια στο εμπόριο μεταξύ της Βρετανίας και της ηπείρου.

Στο πρώτο, τόσο ο Στάρμερ όσο και ο Μακρόν πρότειναν μικρά βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ευρύτερη συμφωνία για τις επιστροφές μεταναστών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ στο μέλλον.

Και ήταν αξιοσημείωτο ότι αρκετοί μετανάστες που αναχαιτίστηκαν στη Μάγχη το βράδυ πριν από τη σύνοδο κορυφής επιστράφηκαν στη Γαλλία για πρώτη φορά – αν και η βρετανική πλευρά επέμεινε ότι ήταν μια επιχειρησιακή απόφαση για τις υπηρεσίες ασφαλείας επί τόπου, παρά μια αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική.

Ωστόσο, οι ενδείξεις δείχνουν ότι η διάθεση είναι καλύτερη μεταξύ των δύο εθνών σε σχέση με τα τελευταία χρόνια. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η κυβέρνηση των Συντηρητικών στη Βρετανία άφηνε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να καταρρίψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με την ελπίδα να ξεκινήσει αναγκαστικά ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο απέλασης στη Ρουάντα.

Αντίθετα, ο Στάρμερ έφερε ένα αντίγραφο της Συνθήκης του Λονδίνου του 1949 στη σύνοδο κορυφής του Μπλένχαϊμ — το ιδρυτικό έγγραφο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ένας κυβερνητικός βοηθός είπε ότι η κίνηση δείχνει μια δέσμευση στο κράτος του διεθνούς δικαίου.

Ο Στάρμερ ανακοίνωσε επίσης εκτροπή πολλών εκατομμυρίων λιρών βοήθειας για τα φτωχότερα έθνη με στόχο τη βελτίωση των ευκαιριών και τη μείωση του παράγοντα έλξης των μεταναστών προς την Ευρώπη. Φαινόταν μια άμεση απάντηση στον Μακρόν, ο οποίος έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι το θέμα πρέπει να αμφισβητηθεί πιο κοντά στην πηγή. Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε το θέμα καθώς έφτασε στη σύνοδο κορυφής του Μπλένχαϊμ.

Ένας αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι ο Μακρόν ήταν ευχαριστημένος με τον τρόπο που οι Βρετανοί χειρίστηκαν τη συγκέντρωση - περιγράφοντάς την ως «μεγάλο τσιμπούρι» για το νέο καθεστώς της Ντάουνινγκ Στριτ.

Αλλά το ίδιο άτομο, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, υποστήριξε ότι μια καλή σχέση μεταξύ της Βρετανίας και του στενού γείτονά της δεν ήταν τόσο ασυνήθιστη. «Υπάρχουν όλα τα κλισέ που μισούμε ο ένας τον άλλον, αλλά είμαστε κοντά στα περισσότερα πράγματα», είπε ο αξιωματούχος.

πηγή: politico

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ