Ο πρωθυπουργός της Τυνησίας προέτρεψε τις ευρωπαϊκές χώρες, την Τετάρτη, να αυξήσουν την οικονομική βοήθεια στη χώρα του και σε άλλες χώρες για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ροής μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική, αναφέρει το Reuters .
Η Τυνησία αντιμετώπισε διαμαρτυρίες από τους ντόπιους και πρόσθετο οικονομικό κόστος για τους μετανάστες που φτάνουν από άλλες χώρες με την ελπίδα να ταξιδέψουν στην Ευρώπη δια θαλάσσης, διακινδυνεύοντας επικίνδυνα ταξίδια με ερειπωμένα σκάφη σε πολλές περιπτώσεις.
Χιλιάδες μετανάστες είναι πλέον συγκεντρωμένοι σε πόλεις της νότιας Τυνησίας, όπως η Amra και η Jbeniana, πολλοί από τους οποίους φεύγουν από τη φτώχεια και τις συγκρούσεις στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής στην Ευρώπη.
«Πρέπει να παρασχεθεί περισσότερη βοήθεια σε χώρες όπως η Τυνησία. Η βοήθεια που παρέχεται είναι ανεπαρκής για την αντιμετώπιση του προβλήματος», είπε ο πρωθυπουργός της Τυνησίας, Αχμέντ Χατσάνι, σε διάσκεψη για τη μετανάστευση στην Τρίπολη.
Είπε ότι η Τυνησία είναι χώρα θύμα και εξαντλεί τα δημόσια οικονομικά της στις προσπάθειες αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης, η οποία αποτελεί πρόσθετο βάρος για μια κυβέρνηση που ήδη αντιμετώπιζε άλλα προβλήματα.
«Υπάρχουν πόλεις που έχουν απορροφήσει μετανάστες πέρα από τις δυνατότητές τους», είπε, αναφερόμενος στην Άμρα και την Τζμπενιάνα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκταμίευσε 150 εκατομμύρια ευρώ (164 εκατομμύρια δολάρια) στην Τυνησία τον Μάρτιο ως δημοσιονομική στήριξη για τη χρηματοπιστωτική και οικονομική σταθερότητα, ως μέρος μιας συμφωνίας με στόχο την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.
«Έχουν δαπανηθεί χρήματα για 10 ή 50 χρόνια για αυτό το πρόβλημα και αυτό το πρόβλημα δεν έχει λυθεί», είπε ο Πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Αλ Ντμπέιμπε, στη διάσκεψη. «Αυτά τα χρήματα πρέπει να δαπανηθούν εκεί (στις χώρες προέλευσης) και όχι σε στρατόπεδα κράτησης, είτε στη Λιβύη είτε στην Ευρώπη».
Από τον Ιανουάριο του 2024, υπήρχαν περισσότεροι από 706.000 μετανάστες στη Λιβύη, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) τον Μάιο. Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών της Λιβύης, Emad Trabulsi, δήλωσε ότι η Λιβύη φιλοξενεί 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, είπε στη διάσκεψη ότι η κατάσταση δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στις χώρες προέλευσης.