Σκωπτική απάντηση του ΥΠΕΘΑ στην προκλητική τουρκική ανακοίνωση για τις δηλώσεις Δένδια στην Κύπρο

 
Σκωπτική απάντηση του ΥΠΕΘΑ στην προκλητική τουρκική ανακοίνωση για τις δηλώσεις Δένδια στην Κύπρο

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 17/07/24 - 16:02

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Άμεση, έντονη και με σαφώς ειρωνικό χαρακτήρα ήταν η απάντηση του Ελληνικούυπουργείου Εθνικής Άμυνας στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας στα φληναφήματα της προηγηθείσης ανακοινώσεως του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφορικώς με τις δηλώσεις του ΥΕΘΑ κ. Νίκου Δένδια κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, στις 15 Ιουλίου, ημέρα που συνέπιπτε με τη θλιβερή επέτειο των 50 ετών από την εκδήλωση του άφρονος πραξικοπήματος της χούντας κατά του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Με τον τίτλο: «Απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας» η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ έχει ως ακολούθως: «Λυπούμαστε ειλικρινώς που ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, παρέλειψε να «ευχαριστήσει» τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής και κατοχής για τις «υπηρεσίες» τους στην προάσπιση των Αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη Δημοκρατία.»

Είχε προηγηθεί η αστεία ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ, που μολονότι αστεία επί της ουσίας, επειδή ακριβώς είχε διατυπωθεί από την προαναφερθείσα πηγή με τον προαναφερθέντα τρόπο, δεν μπορούσε να παραμείνει αναπάντητη, και στην οποία κατηγορείτο ο κ. Δένδιας ότι «Θέλει να κάνει πολιτική καριέρα σπέρνοντας διχόνοια», ενώ, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για «Τούρκους στρατιώτες που θα είναι εγγυητές της ειρήνης και της ηρεμίας στην Κύπρο και στο μέλλον, όπως ήταν χθες και είναι σήμερα».

Η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ είναι η ακόλουθη: «Καταδικάζουμε σθεναρά τα χαμηλού επιπέδου, ψεύδη και συκοφαντίες του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, με στόχο τους Τουρκοκύπριους και τον ηρωικό τουρκικό στρατό.

Ο ηρωικός τουρκικός στρατός ενήργησε σύμφωνα με το δικαίωμα εγγυήσεως της Τουρκίας που απορρέει από διεθνείς συμφωνίες και έσωσε τον τουρκοκυπριακό λαό, ο οποίος υποβλήθηκε σε κάθε είδους διώξεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά μεταξύ 1963 και 1974, από απόπειρα γενοκτονίας.

Χάρη στο θάρρος και την παρουσία των Τούρκων στρατιωτών, δεν έχει χυθεί αίμα στην Κύπρο από το 1974, η χουντική καταπίεση της Ελλάδας στον ελληνοκυπριακό λαό έχει εξαλειφθεί και το στρατιωτικό καθεστώς στην Ελλάδα έχει ανατραπεί και η επιστροφή στη δημοκρατία κατέστη δυνατή.

Οι Τούρκοι στρατιώτες θα είναι εγγυητές της ειρήνης και της ηρεμίας στην Κύπρο και στο μέλλον, όπως ήταν χθες και είναι σήμερα.

Καλούμε τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας να εγκαταλείψει τις προσπάθειές του για υπονόμευση της κοινής θέσης των ηγετών των δύο χωρών, η οποία στοχεύει στην προώθηση των σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας με εποικοδομητικό τρόπο. Oι προσπάθειες του κυρίου Δένδια να κάνει πολιτική σταδιοδρομία σπέρνοντας διχόνοια μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού δεν θα καρποφορήσουν».

Και για την ιστορία να επαναλάβουμε το απόσπασμα των σχετικών δηλώσεων του κ. Δένδια, που ήταν τμήμα των κοινών δηλώσεων στις οποίες προέβη με τον Κύπριο ομόλογό του κ. Βασίλη Πάλμα, μετά το πέρας της μεταξύ του συναντήσεως στη Λευκωσία. 

«Σήμερα συμπληρώνονται 50 χρόνια από την 15η Ιουλίου 1974, ημερομηνία του χουντικού πραξικοπήματος στην Κύπρο, ενός εθνοκάπηλου πραξικοπήματος που άνοιξε Κερκόπορτα στον εισβολέα που καραδοκούσε. Εκφράζω τον βαθύτατο σεβασμό μου και την πατριωτική ευγνωμοσύνη μου προς τους Κύπριους και Ελλαδίτες μαχητές της Δημοκρατίας και της άνισης αναμέτρησης του 1974, απέναντι στην εισβολή. Αντιμετώπισαν πολύ υπέρτερες στρατιωτικές δυνάμεις υπό το βάρος του αδελφοκτόνου εγκληματικού πραξικοπήματος. Τους θυμόμαστε με σεβασμό και τιμάμε διαχρονικά την προσφορά τους. Και βέβαια καταδικάζουμε με τον πιο απόλυτο τρόπο τις τουρκοκυπριακές φιέστες ντροπής και τη βέβηλη παράνομη παρουσία επί μισόν αιώνα του τουρκικού Στρατού Κατοχής στην Κύπρο. Το μήνυμα είναι πάντα σαφές: Η σχέση μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη, Ελλάδας και Κύπρου, με σεβασμό στον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και την απόλυτη καταδίκη της χρήσης βίας ή της απειλής χρήσης βίας. Και θα ήθελα εδώ να πω ότι η Ελλάδα ουδόλως αδιαφορεί για απειλές κατά της Κύπρου απ’ οπουδήποτε προέρχονται αυτές. Είτε από κράτη, είτε οργανώσεις τρομοκρατικές που διεκδικούν ρόλο στο διεθνές γίγνεσθαι με τη βοήθεια παρανόμων πυραυλικών οπλοστασίων. Είναι απαράδεκτο μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα όπως η Λευκωσία, πρωτεύουσα χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χώρας-μέλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να παραμένει διηρημένη επί μισό αιώνα, να υπάρχουν πράσινες ή οποιουδήποτε άλλου χρώματος γραμμές. Και βέβαια δεν είναι επιτρεπτό να παραβιάζεται επί 50 χρόνια το Διεθνές Δίκαιο και ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών. Η ενότητα του Ελληνισμού συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση ελληνικής επιβίωσης. Ο διχασμός, γνωστός σε εμάς στους Έλληνες ιστορικά, μας κατατρέχει πάντα, αποτελεί ικανή και επαρκή συνθήκη εθνικής συμφοράς και συντριβής. Η Ιστορία έχει αποδείξει και τα δύο παραπάνω. Και η σημερινή επέτειος μας το θυμίζει με τον πιο τραγικό τρόπο.»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ