Απορρίφθηκαν οι κατηγορίες εναντίον του Τραμπ για την υπόθεση των διαβαθμισμένων εγγράφων

 
δδ

Ενημερώθηκε: 15/07/24 - 17:44

Η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ, Αϊλίν Κάνον, απέρριψε επισήμως τη Δευτέρα τις ομοσπονδιακές κατηγορίες εναντίον του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την υπόθεση της απόκρυψης διαβαθμισμένων εγγράφων του Λευκού Οίκου.

Η δικαστής Κάνον στην απόφασή της αναφέρει ότι ο διορισμός του ειδικού εισαγγελέα Τζακ Σμιθ ήταν παράνομος και παραβίαζε το Σύνταγμα.

Η απόφαση βάζει τέλος, όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, σε μία από τις μεγαλύτερες νομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρώην πρόεδρος και έρχεται την πρώτη ημέρα του Εθνικού Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών. Πολλοί νομικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούσαν ότι η υπόθεση των διαβαθμισμένων εγγράφων ήταν η ισχυρότερη από τις τέσσερις υποθέσεις που εκκρεμούσαν εναντίον του πρώην προέδρου.

Νωρίτερα, αυτόν τον μήνα οι δικηγόροι του Ντόναλντ Τραμπ είχαν ζητήσει να τερματιστεί εν μέρει η ποινική υπόθεση που αφορά την ιδιοποίηση απόρρητων εγγράφων εκ μέρους του, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο είχε κρίνει ότι οι πρόεδροι των ΗΠΑ χαίρουν ευρείας ασυλίας για τις πράξεις που εκτελούν με την επίσημη ιδιότητά τους.

Αυτή η εικόνα, που περιέχεται στο κατηγορητήριο κατά του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δείχνει κουτιά με δίσκους αποθηκευμένους σε ένα μπάνιο και ντους στο Lake Room στο κτήμα του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο.

Αυτή η εικόνα, που περιέχεται στο κατηγορητήριο κατά του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δείχνει κουτιά με δίσκους αποθηκευμένους σε ένα μπάνιο και ντους στο Lake Room στο κτήμα του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο.

Σημειώνεται ότι εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ είχαν απαγγελθεί κατηγορίες όταν η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία FBI πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι του Τραμπ στη Φλόριντα και προχώρησε σε κατάσχεση απόρρητων εγγράφων που βρέθηκαν στην κατοχή του.

Το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης είχε δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες – ντοκουμέντα από τα απόρρητα έγγραφα που έκρυβε στην έπαυλή του. Στις φωτογραφίες από την επιχείρηση του FBI στο Mar-a-Lago φαίνονταν δεκάδες κούτες, στοιβαγμένες ακόμα και μέσα σε μία τουαλέτα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την υπόθεση διαβαθμισμένων εγγράφων
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορήθηκε τον Ιούνιο του 2023 από ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μαϊάμι, κατηγορούμενος ότι πήρε απόρρητα έγγραφα εθνικής άμυνας από τον Λευκό Οίκο μετά την αποχώρησή του από την εξουσία και αντίσταση στις προσπάθειες της κυβέρνησης να ανακτήσει τα υλικά.

Τόσο ο Τραμπ όσο και ο βοηθός του Γουόλτ Ναούτα δήλωσαν αθώοι .

Στις 27 Ιουλίου 2023, ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ κατηγόρησε τον Τραμπ με τρεις νέες κατηγορίες , συμπεριλαμβανομένης μιας επιπλέον κατηγορίας για εσκεμμένη διατήρηση πληροφοριών εθνικής άμυνας. Η Nauta κατηγορήθηκε επίσης για δύο νέες κατηγορίες. Ένας τρίτος κατηγορούμενος, ο Carlos de Oliveira, προστέθηκε στην υπόθεση και κατηγορήθηκε για τέσσερις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης στη συνωμοσία παρεμπόδισης που χρεώνεται στο αρχικό κατηγορητήριο.

Τα βασικά στοιχεία στην υπόθεση περιελάμβαναν:

Ηχογράφηση του Τραμπ να συζητά για την κατοχή απόρρητων εγγράφων που δεν αποχαρακτήρισε
Περίπου 100 απόρρητα έγγραφα βρέθηκαν σε έρευνα του FBI στο Mar-a-Lago τον Αύγουστο
Στιγμιότυπα παρακολούθησης στάλθηκαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης που φέρεται να δείχνουν τη Nauta και τον De Oliveira να μετακινούν κουτιά εγγράφων γύρω από το θέρετρο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ