Στον κόσμο, το Trump 2.0 φαίνεται ακόμη πιο πιθανό τώρα

 
dd

Ενημερώθηκε: 15/07/24 - 16:41

Οι ξένοι διπλωμάτες παρακολουθούν εδώ και καιρό την ολοένα και πιο τοξική πολιτική της Αμερικής με ίντριγκες, αν όχι καθαρό τρόμο. Η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ έχει μερικούς από αυτούς να προβλέπουν τώρα ότι πιθανότατα θα κερδίσει την προεδρική κούρσα αυτόν τον Νοέμβριο - και ότι η πολιτική βία στις ΗΠΑ είναι στο δρόμο.

Αυτές οι αξιολογήσεις, που αναμφίβολα πληκτρολογούνται γρήγορα σε ταξινομημένα καλώδια για να σταλούν στους ανωτέρους στην πατρίδα τους, δεν γίνονται θέλοντας και μη. Για διπλωμάτες από χώρες φιλικές με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα συμπεράσματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, γιατί η αστάθεια στην Αμερική θα μπορούσε να σημαίνει αστάθεια παντού.

Τα λόγια των διπλωματών έχουν επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα: Είναι δουλειά τους να παρακολουθούν στενά την πολιτική άλλων εθνών και συμβάλλουν στη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο αντιδρούν οι κυβερνήσεις τους.

Σε συνομιλίες με τέτοιους απεσταλμένους από τρεις ηπείρους, μου κατέστη σαφές ότι το βασικό τους πακέτο αισθάνεται σχεδόν αναπόφευκτο αφού η σφαίρα ενός δολοφόνου προφανώς βοσκούσε και αιμάτισε το αυτί του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου το Σάββατο.

«Οι πυροβολισμοί κάνουν πιο πιθανή τη νίκη του Τραμπ στις εκλογές», είπε ένας διπλωμάτης της Λατινικής Αμερικής.

«Είναι μια ισχυρή προσπάθεια για αυτό», παραδέχτηκε ένας ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης.

«Σφράγισε τη νίκη του», προέβλεψε ένας Αφρικανός διπλωμάτης.

Αυτοί οι διπλωμάτες γνωρίζουν καλά ότι τέσσερις μήνες είναι μεγάλο χρονικό διάστημα σε έναν ήδη υπερβολικό εκλογικό κύκλο των ΗΠΑ. Ακόμα κι αν η ψηφοφορία ήταν λίγες μέρες μακριά, οι άγριες ταλαντεύσεις είναι ακόμα πιθανές. Ρωτήστε τη Γαλλία . Και είχαν κάνει λάθος στο παρελθόν: Πολλοί ξένοι διπλωμάτες πίστευαν ότι ο Τραμπ θα έχανε το 2016 και περίμεναν ότι θα κέρδιζε δεύτερη θητεία το 2020 .

Ωστόσο, ήδη τις τελευταίες εβδομάδες, ορισμένες πρωτεύουσες είχαν αρχίσει να βλέπουν τον Τραμπ ως ισχυρότερο υποψήφιο λόγω της αδυναμίας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, που αποδεικνύεται από τις καταστροφικές επιδόσεις του στη συζήτηση. Οι Δημοκρατικοί τσακώνονται για το αν η ηλικία και η υγεία του Μπάιντεν τον κάνουν ικανό να παραμείνει υποψήφιος.

Οι ξένες κυβερνήσεις προετοιμάζονται τακτικά για όλα τα πολιτικά αποτελέσματα από τις εκλογές, αλλά η απώλεια εμπιστοσύνης στον Μπάιντεν μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Άλλα έθνη μπορεί να αποφασίσουν να περιορίσουν ή να καθυστερήσουν τη συνεργασία σε σημαντικά θέματα με την ομάδα Μπάιντεν, πιστεύοντας ότι είναι καλύτερο να περιμένουμε την άφιξη μιας νέας κυβέρνησης.

Μερικοί διπλωμάτες υποψιάζονται ότι επειδή ο Τραμπ έχει πέσει θύμα πολιτικής βίας –αν και συχνά κατηγορείται ότι το ζητά– καθιστά πιο δύσκολο για τον Μπάιντεν και άλλους Δημοκρατικούς να τον επικρίνουν, τουλάχιστον για λίγο.

Ένας αιμόφυρτος Τραμπ κατάφερε μάλιστα να αντλήσει τη γροθιά του στον αέρα και φώναξε «Πάλη! Πάλη!" καθώς αξιωματούχοι ασφαλείας τον έσπευσαν μακριά σε μια εμβληματική στιγμή που προβλήθηκε σε όλο τον κόσμο.

Όλα αυτά «κάνουν την προσωπική εικόνα, το χάρισμα και την προσωπική εξουσία του Τραμπ πιο ισχυρή. Θα είναι πολύ πιο δύσκολο να τον αμφισβητήσουμε είτε εσωτερικά είτε διεθνώς», είπε ο Λατινοαμερικανός διπλωμάτης.

Υπάρχουν Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί που ζητούν ηρεμία και εθνική ενότητα . Αλλά τέτοια λόγια είναι απίθανο να οδηγήσουν ξένους αξιωματούχους να αλλάξουν την αυξανόμενη πεποίθησή τους ότι η πολιτική βία στις ΗΠΑ είναι κάτι που πρέπει να περιμένει κανείς παρά να εκπλήσσει.

Έχουν ήδη δει πάρα πολλά από αυτά, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στις 6 Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Δεν χάνεται στους διπλωμάτες ότι, αμέσως μετά την επίθεση στον Τραμπ, που σκότωσε έναν περαστικό, κάποιοι δεξιά και αριστερά, έριξαν αμέσως κατηγορίες ο ένας στον άλλο, προσπαθώντας να κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά αυτό που συνέβη. Δεν τους χάνεται επίσης ότι η επίθεση στον Τραμπ έρχεται λίγο πριν από την έναρξη του Εθνικού Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών, ενός φόρουμ που πιθανότατα θα έχει πολλές ταραχές εναντίον του άλλου κόμματος.
«Όλοι προσπαθούν να δουν πώς θα δώσει τη θέση της σε μεγαλύτερη πόλωση», είπε ένας άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης για την επίθεση.

(Επίσης, δεν χάθηκε από πολλούς ξένους διπλωμάτες: Οι ΗΠΑ έχουν λιγότερη θέση να δίνουν διαλέξεις σε άλλες χώρες σχετικά με την πολιτική βία τώρα.)

Μια νίκη Τραμπ θα μπορούσε να σημαίνει ριζικές αλλαγές στην πολιτική των ΗΠΑ προς πολλές χώρες. Ο Τραμπ έχει μια πιο ιδιοσυγκρασιακή και συναλλακτική προσέγγιση στον κόσμο από τον Μπάιντεν, απορρίπτοντας συχνά τους συμμάχους των ΗΠΑ και φαίνεται πιο ανοιχτός σε συναλλαγές με αντιπάλους όπως το αφεντικό στο Κρεμλίνο. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν ιδιαίτερα για το τι θα σημαίνει για την Ουκρανία μια νίκη Τραμπ και αν θα εγκαταλείψει το Κίεβο καθώς αυτό αποκρούει μια ρωσική εισβολή.

Ωστόσο, πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες, ακόμη και εκείνοι που είναι ξεκάθαρα επιφυλακτικοί με τον Τραμπ, εξέφρασαν ωστόσο τη φρίκη και την απογοήτευση για τη βία που αντιμετώπισε.

Ορισμένοι διπλωμάτες μου είπαν ότι ανησυχούν ότι οι αντίπαλοι της Αμερικής, όπως η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη στιγμή για να διαδώσουν παραπληροφόρηση μεταξύ των πολιτών των ΗΠΑ, βαθύνοντας την πόλωση και προκαλώντας περισσότερη βία.

«Ο έλεγχος των όπλων είναι ένα ζήτημα», επεσήμανε ο ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Αυτό ήταν ένα νεύμα σε μια κοινή ανησυχία μεταξύ ξένων αξιωματούχων, πολλοί από τους οποίους βλέπουν με έκπληξη την ευρεία διαθεσιμότητα πυροβόλων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους ατελείωτους μαζικούς πυροβολισμούς.

Για πολλούς ξένους αξιωματούχους, ειδικά εκείνους σε χώρες που είναι φιλικές με την Ουάσιγκτον, η σταθερότητα στην Αμερική είναι το κλειδί για τα γεγονότα αλλού.

Ενώ κανείς δεν προέβλεψε ότι ένας δεύτερος εμφύλιος πόλεμος στις ΗΠΑ πλησιάζει, ακόμη και μια αποσπασμένη κυβέρνηση των ΗΠΑ σημαίνει ότι τα παγκόσμια προβλήματα που χρειάζονται τη συμμετοχή της Ουάσιγκτον θα μπορούσαν να παραμεληθούν, τροφοδοτώντας την αστάθεια πέρα ​​από τα σύνορα των ΗΠΑ.

Ορισμένοι ξένοι διπλωμάτες ρωτούν επίσης εάν, στον απόηχο της απόπειρας δολοφονίας, ένας μελλοντικός Πρόεδρος Τραμπ θα βρει περισσότερους λόγους και λιγότερη ώθηση στην προσπάθεια να επιβάλει ένα αυταρχικό όραμα στην Αμερική.

Συχνά έχει εκφράσει συμπάθεια για αντιδημοκρατικές ιδέες.

«Το κύριο μέλημα είναι η δημοκρατία των ΗΠΑ», είπε ο λατινοαμερικανός διπλωμάτης. «Υπάρχει πραγματική δυνατότητα για ριζοσπαστισμό και αυξημένη βία. Οι αντιδράσεις του ίδιου του Τραμπ και άλλων πολιτικών θα είναι κρίσιμες: Θα ανεβάσουν τη θερμοκρασία ή θα τη μειώσουν;».

Πηγή: Politico

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ