Ο Μακρόν και ο διορισμός του επόμενου Γάλλου Επιτρόπου

 
δδ

Ενημερώθηκε: 15/07/24 - 16:04

Καθώς δεν προκύπτει πλειοψηφία στο γαλλικό κοινοβούλιο μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει τώρα να αντιμετωπίσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης που προσπαθούν να παρέμβουν στον διορισμό ενός μελλοντικού Γάλλου επιτρόπου.

Επισκεπτόμενος τις Βρυξέλλες την Τετάρτη (10 Ιουλίου), ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ηγέτης του La France Insoumise (LFI, the  Left), δήλωσε ότι η συμμαχία των αριστερών του Nέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) είναι «στην καλύτερη θέση» για να επιλέξει τον επόμενο Γάλλο Επίτροπο.

«Σε ορισμένες χώρες, θα ήταν αρκετά τολμηρό να σκεφτεί κανείς ότι η πρώτη ομάδα σε μια Εθνοσυνέλευση είναι η καταλληλότερη για να διορίσει τον Επίτροπο. Αλλά η προεδρική μοναρχία (…) μοιάζει με το παλιό καθεστώς, όπου ο μόνος κανόνας ήταν η ευχαρίστηση του πρίγκιπα», δήλωσε ο Μελανσόν στις Βρυξέλλες.

Η Γαλλία διέρχεται μια άνευ προηγουμένου πολιτική αστάθεια, με το όνομα του πρωθυπουργού και τη σύνθεση της μελλοντικής κυβέρνησης να είναι ακόμη άγνωστα, σημαντικές προθεσμίες πλησιάζουν στις Βρυξέλλες.

Τα νέα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να εγκρίνουν τον εκ νέου διορισμό της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Πέμπτη 18 Ιουλίου και στη συνέχεια θα διοριστούν οι 27 Ευρωπαίοι Επίτροποι, ένας από κάθε κράτος μέλος.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 27ης Ιουνίου, ο Μακρόν δήλωσε στους ομολόγους του ότι επιθυμεί να προτείνει και πάλι τον Τιερί Μπρετόν, ο οποίος είναι τώρα Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά.

Ωστόσο, η νομιμοποίηση του προέδρου να επιλέξει έναν μελλοντικό Ευρωπαίο Επίτροπο έχει αμφισβητηθεί, από τους πολιτικούς του αντιπάλους, μετά τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν βλέπει τον εαυτό του σε μια νίκη που δεν μπορεί να πετύχει, οπότε δεν θα μπορέσει να διορίσει τον κ. Μπρετόν», δήλωσε η επικεφαλής της Rassemblement National (RN), Μαρίν Λεπέν, στο Cnews, την επομένη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού να διορίζει τον Ευρωπαίο Επίτροπο», πρόσθεσε.

Εκείνη την εποχή, οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν μια συντριπτική νίκη της ακροδεξιάς και, σε περίπτωση απόλυτης πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση, το RN είχε προβλέψει να τοποθετήσει τον πρόεδρο του κόμματος, Ζορντάν Μπαρντελά, στο Μέγαρο Ματινιόν. (Το επίσημο κτίριο γραφείων του πρωθυπουργού της Γαλλίας).

Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα στο γαλλικό Σύνταγμα που να υποδεικνύει με σαφήνεια ποιος πρέπει να διορίσει έναν επίτροπο. Ωστόσο, συνηθίζεται ο διορισμός αυτός να γίνεται από τον πρόεδρο και όχι από τον πρωθυπουργό.

«Η εξωτερική πολιτική είναι ένας τομέας που προορίζεται για τον πρόεδρο. Φαίνεται λογικό να θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο του διορισμού του Ευρωπαίου Επιτρόπου», δήλωσε στο Euractiv ο Πασκάλ Λαμί, πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Jacques Delors.

Η επιλογή του Μπρετόν φαίνεται ακόμη πιο λογική δεδομένου ότι ο σημερινός επίτροπος θα μπορούσε να δει το χαρτοφυλάκιό του να διευρύνεται, ακόμη και αν «η τελική επιλογή θα εξαρτηθεί από τη νέα κυβέρνηση», κατέληξε ο Λαμί.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ