Μακρόν: Η Γαλλία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία χωρίς να μπει σε κατάσταση πολέμου με τη Ρωσία

 
δδ

Ενημερώθηκε: 14/07/24 - 20:07

 Στην ομιλία του προς το γαλλικό στρατιωτικό προσωπικό πριν από την Εθνική Εορτή (14 Ιουλίου) ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία χωρίς να μπει σε κατάσταση πολέμου με τη Ρωσία.

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία <...> και να εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας χωρίς να επιδιώκουμε κλιμάκωση και χωρίς να μπούμε σε κατάσταση πολέμου με τη Ρωσία, γιατί δεν ήμασταν ποτέ σε μία», είπε ο αρχηγός του κράτους. Η ομιλία του μεταδόθηκε από την υπηρεσία Τύπου του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Σύμφωνα με τον Μακρόν, «διακυβεύεται η ασφάλεια στην Ευρώπη». Ο γαλλικός στρατός γνωρίζει πόσο σημαντική είναι η ισορροπία δυνάμεων, επομένως πρέπει να κατανοήσει κανείς την «αποφασιστικότητα [της γαλλικής ηγεσίας] να μην επιτρέψει στη Ρωσία να κερδίσει τον πόλεμο», συνέχισε ο Μακρόν.

Υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο του γαλλικού στρατού στην εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών και αξιωματικών. «Θα συνεχίσουμε πράγματι να εξοπλίζουμε τους Ουκρανούς ώστε να μπορούν να αμυνθούν για όσο διάστημα χρειαστεί», είπε.

"Χάρη σε δύο νόμους για τον αμυντικό σχεδιασμό, διπλασιάσαμε τον αμυντικό προϋπολογισμό [για την περίοδο] έως το 2030. <...> Ο επιταχυνόμενος ρυθμός των γεγονότων και οι αυξανόμενες απειλές σημαίνουν ότι απαιτούνται νέες προσαρμογές. Γι' αυτό σας ζητώ να συνεχίστε να αναλύετε τις συνέπειες του πολέμου όπως θα είναι αύριο, και όχι όπως τον φανταζόμασταν χθες, και προετοιμάστε μια προσαρμογή στον στρατιωτικό σχεδιασμό για το 2025», είπε ο Μακρόν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ