Η Πολωνία ξεκινά την εκπαίδευση της ουκρανικής ταξιαρχίας εθελοντών

 
dd

Ενημερώθηκε: 11/07/24 - 15:32

Η πολωνική κυβέρνηση θα εκπαιδεύσει μια μονάδα Ουκρανών εξόριστων για να αναπτυχθεί στην πατρίδα τους, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.

"Στην Πολωνία, αρχίζουμε να εκπαιδεύουμε την πρώτη ουκρανική ταξιαρχία που αποτελείται από εθελοντές από το εσωτερικό της Πολωνίας. Έχουμε έως και ένα εκατομμύριο Ουκρανούς και των δύο φύλων και αρκετές χιλιάδες από αυτούς έχουν ήδη εγγραφεί για το στρατό", είπε ο Σικόρσκι κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας έκθεσης του ΝΑΤΟ Φόρουμ την Τετάρτη.

Η πολωνική κίνηση έρχεται λίγες μόνο ημέρες αφότου η Βαρσοβία και το Κίεβο υπέγραψαν διμερή συμφωνία ασφαλείας . μια από τις διατάξεις απαιτούσε εκπαίδευση Ουκρανών για πόλεμο.

Νωρίτερα φέτος η Ουκρανία υιοθέτησε νόμο που αυξάνει τον ρυθμό της κινητοποίησης, καθώς χρειάζεται απεγνωσμένα νέα στρατεύματα για να εναλλάσσει εξαντλημένους στρατιώτες και να αναπληρώνει τις απώλειες στο μέτωπο του πολέμου με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, το Κίεβο υποχρέωσε τους Ουκρανούς άνδρες που ζούσαν στο εξωτερικό να ανανεώσουν τις πληροφορίες στρατιωτικού στρατεύματος στο διαδίκτυο και τους ενθάρρυνε να επιστρέψουν στην Ουκρανία και να συμμετάσχουν στον αγώνα.

«Είναι ενδιαφέρον ότι πολλοί από αυτούς θέλουν να υπηρετούν και να εναλλάσσουν τους συμπατριώτες τους, αλλά λένε: «Δεν θέλουμε να ριχθούμε στη μάχη χωρίς να είμαστε κατάλληλα εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι». Και θα το κάνουμε αυτό για αυτούς», είπε ο Sikorski.

«Και τότε θα είναι διαθέσιμα στην ουκρανική κυβέρνηση ως μονάδα με το δικαίωμα να επιστρέψουν στην Πολωνία μετά την εκ περιτροπής τους», πρόσθεσε.

Ενθάρρυνε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που φιλοξενούν επίσης άνδρες Ουκρανούς πρόσφυγες ή με σημαντικές ουκρανικές μειονότητες να κάνουν το ίδιο. 

«Αν κάθε ευρωπαϊκή χώρα το έκανε αυτό, η Ουκρανία θα είχε πολλές ταξιαρχίες», είπε ο Σικόρσκι.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ