Σύνοδος του ΝΑΤΟ: Ενίσχυση της Ουκρανίας με κάθε μέσο και στο βάθος ο Τραμπ

 
jj

Ενημερώθηκε: 11/07/24 - 09:06

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αρχίσουν να αναπτύσσουν πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς στη Γερμανία το 2026, ανακοίνωσαν οι δύο χώρες σε συνάντηση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ την Τρίτη, ένα σημαντικό βήμα με στόχο την αντιμετώπιση αυτού που οι σύμμαχοι λένε ότι αποτελεί αυξανόμενη απειλή. Η Ρωσία ποζάρει στην Ευρώπη.

Η απόφαση θα στείλει στη Γερμανία τα πιο ισχυρά αμερικανικά όπλα που θα βασίζονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο από τον Ψυχρό Πόλεμο, σε μια σαφή προειδοποίηση προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μια αμερικανο-γερμανική δήλωση ανέφερε ότι οι «επεισοδιακές αναπτύξεις» προετοιμάζονται για μακροπρόθεσμη στάθμευση στην Ευρώπη δυνατοτήτων που θα περιλαμβάνουν SM-6, Tomahawk και αναπτυξιακά υπερηχητικά όπλα με μεγαλύτερη εμβέλεια.

Η κίνηση θα είχε απαγορευτεί βάσει της Συνθήκης για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς που υπεγράφη από τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση το 1987, αλλά αυτή κατέρρευσε το 2019.«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα επίθεσης κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των Συμμάχων», ανέφεραν οι σύμμαχοι σε ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Περισσότερη βοήθεια κατευθύνθηκε στην Ουκρανία καθώς οι σύμμαχοι ενισχύουν τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε ένα ανακοινωθέν ανέφερε ότι οι σύμμαχοι σκοπεύουν να παράσχουν στην Ουκρανία τουλάχιστον 40 δισεκατομμύρια ευρώ (43,28 δισεκατομμύρια δολάρια) σε στρατιωτική βοήθεια εντός του επόμενου έτους, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν στην πολυετή δέσμευση που είχε επιδιώξει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το έγγραφο ενίσχυσε επίσης τη γλώσσα του ΝΑΤΟ για την Κίνα, αποκαλώντας την «αποφασιστικό παράγοντα» της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας στην Ουκρανία και λέγοντας ότι το Πεκίνο συνεχίζει να θέτει συστημικές προκλήσεις για την ευρωατλαντική ασφάλεια.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε στους δημοσιογράφους ότι ήταν η πρώτη φορά που οι 32 σύμμαχοι χαρακτήρισαν από κοινού την Κίνα ως έναν αποφασιστικό παράγοντα του πολέμου της Ρωσίας και το χαρακτήρισε σημαντικό μήνυμα.
Είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι ένας οργανισμός που επιβάλλει κυρώσεις, αλλά πρόσθεσε: «Στο τέλος της ημέρας, αυτό θα είναι για μεμονωμένους συμμάχους να λάβουν αποφάσεις, αλλά νομίζω ότι το μήνυμα που στέλνουμε από το ΝΑΤΟ από αυτή τη σύνοδο κορυφής είναι πολύ σαφές».

Το ανακοινωθέν καλούσε την Κίνα να σταματήσει την υλική και πολιτική υποστήριξη για την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας και εξέφρασε ανησυχία για τις διαστημικές δυνατότητες της Κίνας, αναφέρθηκε στην ταχεία επέκταση του πυρηνικού της οπλοστασίου και προέτρεψε το Πεκίνο να συμμετάσχει σε συνομιλίες στρατηγικής μείωσης του κινδύνου.
ΝΑΤΟ, «Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ»

Ο Μπάιντεν φιλοξένησε εταίρους και συμμάχους του ΝΑΤΟ σε δείπνο στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη για να γιορτάσει αυτό που αποκάλεσε «τη μεγαλύτερη συμμαχία που γνώρισε ποτέ ο κόσμος».

Ο Μπάιντεν είπε σε ομιλία του την Τρίτη ότι το ΝΑΤΟ είναι "πιο δυνατό από ποτέ " και ότι η Ουκρανία μπορεί και θα σταματήσει τον Ρώσο ηγέτη Πούτιν "με την πλήρη, συλλογική μας υποστήριξη".

Την Τετάρτη, είπε ότι είναι ικανοποιημένος που όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ δεσμεύονται να επεκτείνουν τις βιομηχανικές τους βάσεις και να αναπτύξουν σχέδια για αμυντική παραγωγή στο εσωτερικό.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη συμμαχία να μείνει πίσω», είπε ο Μπάιντεν. «Μπορούμε και θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ και θα το κάνουμε μαζί».

Στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν και ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ είχαν ανταλλαγή απόψεων και μοιράστηκαν γέλια και συγχαρητήρια για τη νίκη 2-1 της Αγγλίας επί της Ολλανδίας στο τουρνουά ποδοσφαίρου Euro 2024.

Ο Μπάιντεν περιέγραψε το Ηνωμένο Βασίλειο ως τον «κόμπο» που συνδέει τη διατλαντική συμμαχία του ΝΑΤΟ και είπε ότι οι δύο χώρες πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται.

Συναντήθηκε επίσης στον τόπο της συνόδου με τον Καναδό Πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό του Καναδά και τον Πρόεδρο της Φινλανδίας Alexander Stubb της Φινλανδίας για να συζητήσουν την ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας τους σε οικονομικά ζητήματα και σε αμυντική βιομηχανική παραγωγή.

Ο Μπάιντεν, 81 ετών, αντιμετώπισε ερωτήματα σχετικά με την καταλληλότητά του για το αξίωμα μετά από μια συζήτηση της 27ης Ιουνίου και ελπίζει ότι τα φώτα της δημοσιότητας του ΝΑΤΟ θα τον βοηθήσουν να κάνει μια επιστροφή, περιτριγυρισμένος από συμμάχους ηγέτες που έχει περάσει τα τρία χρόνια του στην εξουσία καλλιεργώντας.

Ωστόσο, οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο θα μπορούσαν να προοιωνίσουν μια απότομη αλλαγή στην υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ , 78 ετών, αμφισβήτησε το ποσό της βοήθειας που δόθηκε στην Ουκρανία για την καταπολέμηση της εισβολής της Ρωσίας και την υποστήριξη των ΗΠΑ γενικά στους συμμάχους.

Ο ΤΡΑΜΠ ΖΥΓΩΝΕΙ
Την Τετάρτη, ο Τραμπ είπε στο Fox News Radio ότι δεν θα αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, αλλά επανέλαβε ότι θέλει τα μέλη να πληρώσουν περισσότερα. "Θέλω απλώς να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Προστατεύουμε την Ευρώπη. Μας εκμεταλλεύονται πολύ άσχημα", είπε.

Ο Τραμπ είχε πιέσει τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου να σταματήσουν τη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία πριν αντιστρέψει αργότερα την πορεία.

Η αβεβαιότητα σχετικά με την ηγεσία των ΗΠΑ έχει αναστατώσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

«Αν υπάρχει κάτι για το οποίο με απασχολεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό είναι η πόλωση του πολιτικού κλίματος - είναι, πρέπει να ομολογήσω, πολύ τοξικό», είπε ο Φινλανδός Stubb στους δημοσιογράφους.

Ενώ ο Μπάιντεν επιδιώκει να συγκεντρώσει συμμάχους και εσωτερική υποστήριξη, αρκετοί υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνάντησαν έναν κορυφαίο σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής.

Το ανακοινωθέν αναφέρει ότι η συμμαχία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία «στον μη αναστρέψιμο δρόμο της προς την πλήρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης στο ΝΑΤΟ». Αυτή η γλώσσα ήταν ένα σημαντικό σημείο διαμάχης μεταξύ των συμμάχων.

Πηγή: reuters.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ