Πώς εξελίχθηκε ο «σκιώδης πόλεμος» της Ρωσίας στα μέλη του ΝΑΤΟ

 
δδ

Πηγή Φωτογραφίας: ariusz Borowicz/Agencja Wyborcza.pl/Reuters

Ενημερώθηκε: 10/07/24 - 15:00

Εμπρησμός σε αποθήκες που συνδέονται με όπλα για την Ουκρανία. Κάμερες παρακολούθησης όπου το ΝΑΤΟ εκπαιδεύει ουκρανικά στρατεύματα. Αμβλύς βανδαλισμός υπουργικών αυτοκινήτων. Ακόμη και μια φαινομενική, αποτυχημένη συνωμοσία βόμβας.

Η Ρωσία έχει εμπλακεί σε μια «τολμηρή» επιχείρηση δολιοφθοράς στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για περισσότερο από έξι μήνες, με στόχο τις γραμμές εφοδιασμού όπλων για την Ουκρανία και τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων πίσω από αυτήν, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του ΝΑΤΟ.

Πολλοί αξιωματούχοι ασφαλείας σε όλη την Ευρώπη περιγράφουν μια απειλή που δίνει μεταστάσεις καθώς Ρώσοι πράκτορες, όλο και περισσότερο υπό έλεγχο από τις υπηρεσίες ασφαλείας και απογοητευμένοι από τις δικές τους επιχειρήσεις, προσλαμβάνουν ντόπιους ερασιτέχνες για να αναλαμβάνουν εγκλήματα υψηλού κινδύνου, και συχνά απαράδεκτα, για λογαριασμό τους.

Ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είπε ότι παρατήρησαν «μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση και εξάπλωση του υβριδικού πολέμου της Ρωσίας» τους τελευταίους έξι μήνες, ο οποίος περιελάμβανε «φυσικό σαμποτάζ» στη γραμμή ανεφοδιασμού των όπλων του ΝΑΤΟ που προορίζονται για την Ουκρανία. «Είναι τα πάντα, από το σημείο παραγωγής και προέλευσης, μέχρι την αποθήκευση, αυτούς που παίρνουν αποφάσεις, μέχρι την πραγματική παράδοση», είπε ο ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. «Είναι τολμηρό. Η Ρωσία επιχειρεί να εκφοβίσει τους συμμάχους (μας)».

Η Ρωσία απέρριψε τους ισχυρισμούς ως αβάσιμους, αλλά το ρωσικό σαμποτάζ και ο υβριδικός πόλεμος θα είναι στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης της 75ης επετείου του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς τα κράτη μέλη θα εκφράσουν δημόσια την οργή τους για αυτό που οι αναλυτές ονόμασαν νέο «σκιώδη πόλεμο» του Κρεμλίνου, καθώς μπορεί να είναι απρόθυμα να παράσχουν στη Μόσχα μια νίκη προπαγάνδας ή να πυροδοτήσουν συναγερμό για μια σειρά παραβιάσεων της ασφάλειας σε όλη την Ευρώπη.

Πρόσφατες συλλήψεις υψηλού προφίλ αποκάλυψαν την ad-hoc, αδέξια φύση του τρόπου με τον οποίο έχουν εξελιχθεί οι επιχειρήσεις πληροφοριών του Κρεμλίνου από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Πέρυσι, 14 Ουκρανοί και δύο Λευκορώσοι συνελήφθησαν στην Πολωνία σε μία υπόθεση ως ύποπτοι ότι εργάζονταν για τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Ένας Ουκρανός, ο οποίος σύμφωνα με την πολωνική νομοθεσία περί απορρήτου μπορεί να αναγνωριστεί μόνο ως Maxim L., 24 ετών, καταδικάστηκε σε έξι χρόνια μετά από εβδομάδες λήψης εργασιών από έναν Ρώσο χειριστή, τον Andrzej, τον οποίο δεν είχε γνωρίσει ποτέ φυσικά αλλά συνάντησε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram στο Φεβρουάριος 2023.

Ο Andrzej αρχικά του πλήρωσε 7 δολάρια σε ψηφιακά νομίσματα για να ψεκάζει αντιπολεμικά γκράφιτι στην Πολωνία, είπε ο Maxim. Ωστόσο, οι εργασίες σύντομα έγιναν πιο σκοτεινές.

«Εύκολα χρήματα… φαινόταν τόσο ασήμαντο»
Σε μια σπάνια συνέντευξη στο CNN μέσα στην πτέρυγα υψίστης ασφαλείας της φυλακής του Λούμπλιν, ο Μαξίμ είπε ότι είχε διαφύγει από την Ουκρανία στην Πολωνία σε μια απογοητευμένη προσπάθεια να ξεφύγει από την ανεργία και τη φτώχεια. «Ήταν εύκολα χρήματα», είπε για το έργο που πρόσφερε ο Andrzej. «Χρειαζόμουν πολύ τα χρήματα».

Είπε ότι δεν ένιωθε υποχρέωση να πολεμήσει για την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022. «Αυτή η χώρα δεν έκανε ποτέ τίποτα για μένα», είπε. «Δεν πιστεύω ότι μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκες σε μια συγκεκριμένη χώρα, πρέπει να πας στον πόλεμο για αυτήν. Μην με παρεξηγείτε: δεν είμαι φιλορώσος, δεν είμαι υπέρ της Ουκρανίας. Δεν είμαι υπέρ τίποτα».

Ο Andrzej άρχισε σύντομα να στέλνει καρφίτσες τοποθεσίας στο Maxim όπου έπρεπε να τοποθετήσει κάμερες παρακολούθησης κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών κοντά στη συνοριακή πόλη Medyka, μέσω των οποίων θα έρεε στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. «Δεν πίστευα ότι τίποτα από αυτά θα μπορούσε να προκαλέσει πραγματική βλάβη. Φαινόταν τόσο ασήμαντο», είπε.

Ο Andrzej του ζήτησε αργότερα να κάψει τον φράχτη μιας ουκρανικής εταιρείας μεταφορών στην πόλη Biala Podlaska της ανατολικής Πολωνίας, όπως είπε, την οποία ο Maxim λέει ότι προσποιήθηκε, τραβώντας μια φωτογραφία του φράχτη με κομμάτια άνθρακα που είχε τοποθετήσει για να μιμηθεί τη φωτιά. βλάβη.

Ωστόσο, η αργή συνειδητοποίηση του Maxim ότι ο Andrzej ήταν Ρώσος πράκτορας έγινε πλήρης, είπε, όταν του είπαν να βάλει κάμερες έξω από μια βάση όπου η Πολωνία εκπαίδευε Ουκρανούς στρατιώτες. «Τότε κατάλαβα ότι μπορεί να είναι σοβαρό», είπε. «Με έκανε να νιώθω άβολα. Τότε ήταν που αποφάσισα να τα παρατήσω. Αλλά δεν είχα ποτέ την ευκαιρία. Με συνέλαβαν την επόμενη μέρα».

Οι Πολωνοί πράκτορες εσωτερικής ασφάλειας συνέλαβαν τον Maxim στις 3 Μαρτίου 2023, μετά από εβδομάδες παρακολούθησης, που πυροδοτήθηκαν εν μέρει από την ανακάλυψη μιας απόδειξης βενζινάδικου που είχε πέσει κατά λάθος σε μια από τις επιχειρήσεις του ο Maxim, σύμφωνα με Πολωνό αξιωματούχο. Ακολούθησαν πολλές άλλες συλλήψεις, καθιστώντας τη τη μεγαλύτερη γνωστή ρωσική επιχείρηση κατασκοπείας στην Πολωνία των τελευταίων χρόνων, προκαλώντας ανησυχίες στη Βαρσοβία για την έκταση της διείσδυσης της Μόσχας. Δύο Ρώσοι πολίτες συνελήφθησαν τον περασμένο Αύγουστο ως ύποπτοι για στρατολόγηση στον Βάγκνερ και έναν Πολωνό και δύο Λευκορώσους τον Μάιο για εικαζόμενο εμπρησμό.

Ένας άλλος Πολωνός συνελήφθη τον Απρίλιο του 2024 για κατοχή πυρομαχικών και επιτήρηση του αεροδρομίου Rzeszow Jasionka, κόμβου μεταφοράς όπλων του ΝΑΤΟ στο Κίεβο, σε ύποπτο σχέδιο δολοφονίας του προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, ο οποίος επίσης χρησιμοποιεί συχνά τις εγκαταστάσεις.

Οι πολωνικές συνωμοσίες ενώνουν μια σειρά περιστατικών σε όλη την Ευρώπη, τα οποία, όταν τα δούμε μαζί, απεικονίζουν την ευρεία φιλοδοξία των επιχειρήσεων της Μόσχας. Η Ρωσία βρίσκεται «πιθανότατα» πίσω από μια εμπρηστική επίθεση που έπληξε το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Πολωνίας τον Μάιο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ και έχουν εκφραστεί υποψίες για άλλη μια πυρκαγιά σε εργοστάσιο πυρομαχικών, νότια της πρωτεύουσας, τον Ιούνιο. Τσέχοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη ρωσική ανάμειξη στο χακάρισμα και τη διακοπή των σιδηροδρόμων της πέρυσι.

Τον περασμένο μήνα, μια ύποπτη φωτιά έπληξε ένα εργοστάσιο μετάλλων για μια αμυντική βιομηχανία έξω από το Βερολίνο και ένας 26χρονος φιλορώσος Ουκρανός συνελήφθη αφού ανατινάχθηκε με αυτοσχέδια βόμβα κοντά στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle του Παρισιού. Μια πυρκαγιά σε αποθήκη στο Ανατολικό Λονδίνο τον Μάρτιο οδήγησε δύο άνδρες να κατηγορηθούν από τη Μητροπολιτική Αστυνομική Υπηρεσία του Λονδίνου για εμπρησμό και βοήθεια σε μια ξένη υπηρεσία πληροφοριών, συγκεκριμένα στη Ρωσία.

Ενώ τα περιστατικά δεν έχουν συνδεθεί όλα οριστικά με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, ενοποιήθηκαν από την προφανή εμπλοκή ερασιτεχνών ή μικροεγκληματικότητας με στόχο τη διάδοση φόβου ή αναστάτωσης.

Ένα «αρκετά επικίνδυνο παιχνίδι»
Ο ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είπε ότι η ρωσική δολιοφθορά στα κράτη του ΝΑΤΟ ισοδυναμούσε με ένα «αρκετά επικίνδυνο παιχνίδι, εάν (η Ρωσία πιστεύει) αυτά τα πράγματα είναι πάντα κάτω από το κατώφλι της ένοπλης σύγκρουσης», αυτό δεν θα πυροδοτούσε τη διάταξη του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ ότι μια επίθεση σε ένα μέλος κράτος είναι μια επίθεση σε ολόκληρη τη συμμαχία. «Το να βρούμε πού βρίσκεται αυτή η γραμμή είναι ένας δύσκολος και επικίνδυνος υπολογισμός», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η πολιορκημένη εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία δείχνει ότι ο επικεφαλής του Κρεμλίνου δεν λάμβανε πάντα καλές στρατιωτικές συμβουλές.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί την «πλήρη γκάμα» των υβριδικών λειτουργιών, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. «Βλέπουμε τα πάντα, από επιχειρήσεις υψηλού επιπέδου στην Ευρώπη, όπου έχουμε δει έως και 400.000 ευρώ (433.000 δολάρια) να πληρώνονται για κάποιο είδος δραστηριότητας πληροφοριών, μέχρι κάποια μέρη όπου προσλαμβάνονται τραμπούκοι για μερικές χιλιάδες ευρώ».

Μια παρόμοια απειλή έχει αυξηθεί στα σύνορα της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ, στην Εσθονία, όπου 10 ύποπτοι Ρώσοι πράκτορες συνελήφθησαν τον Φεβρουάριο μετά τον βανδαλισμό του αυτοκινήτου του υπουργού Εσωτερικών. Το περιστατικό ήταν κορυφαίο σε αυτό που Εσθονοί αξιωματούχοι είπαν ότι είναι μια πολυετής εκστρατεία της Μόσχας για να αποσταθεροποιήσει τη μικροσκοπική γείτονά της στο ΝΑΤΟ, περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού του 1,3 εκατομμυρίου είναι ρωσόφωνοι, σύμφωνα με ανάλυση του 2021 από την ΕΕ.

Τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε παρεμπόδιση του GPS να εμποδίζει τις προσγειώσεις πολιτικών αεροσκαφών και ακόμη και οι σημαδούρες που οριοθετούν τμήμα των συνόρων της Ρωσίας με την Εσθονία εξαφανίζονται, εν μέσω μιας βραχύβιας έκκλησης από τη Μόσχα για επανεκτίμηση των θαλάσσιων συνόρων.

Ο Harrys Puusepp, εκπρόσωπος της KAPO, της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Εσθονίας, είπε στο CNN ότι οι ρωσικές δραστηριότητες κλιμακώθηκαν τους τελευταίους μήνες. «Είδαμε σημαντική άνοδο στη δραστηριότητά τους το περασμένο φθινόπωρο και μέχρι τον χειμώνα καταφέραμε να συλλάβουμε περισσότερους από 10 (ύποπτους). Ο αριθμός έχει αυξηθεί μέχρι τώρα –άτομα που συμμετείχαν στις υβριδικές δραστηριότητές τους κατά της ασφάλειας της Εσθονίας– σε ένα είδος που δεν είχαμε ξαναδεί».

Είπε ότι οι επιχειρήσεις κινούνταν «προς σωματικές επιθέσεις» και πρότεινε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε πιο επιθετικές ρωσικές τακτικές τους επόμενους μήνες, εάν οι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στις περιοχές της Βαλτικής μετά τον πόλεμο.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα γεγονότα. Η Ρωσία είναι αρκετά μεγάλη ώστε να έχει πόρους για να πολεμήσει εναντίον της Ουκρανίας και επίσης να διατηρήσει τις επιχειρήσεις ασφαλείας της εναντίον ευρωπαϊκών χωρών… εναντίον μας. Υπάρχουν άνθρωποι που συμμετέχουν στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και μετά εναλλάσσονται σε κάποια άλλη περιοχή ή περιοχή. Έχουν περισσότερη εμπειρία. Η νοοτροπία τους είναι πιο βίαιη. Ίσως δεν είναι πια τόσο υπομονετικοί προσπαθώντας να έχουν αποτελέσματα».

Πηγή: cnn.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ