Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον επικεντρώνονται στο να εξηγήσουν στους απλούς Αμερικανούς φορολογούμενους ότι η στρατιωτική συμμαχία αξίζει τα λεφτά της, καθώς το ζήτημα του επιμερισμού των βαρών έχει γίνει πολιτικό ποδόσφαιρο και για τα δύο μέρη στις ΗΠΑ – και απειλεί να γίνει σοβαρό. εμπόδιο για τη συμμαχία σε περίπτωση που μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ έρθει στην εξουσία.
«Υπάρχει μια συζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι οι ΗΠΑ κάνουν πολλά για να στηρίξουν την Ουκρανία και η Ευρώπη δεν κάνει αρκετά. Αν κοιτάξετε τα στοιχεία, είναι στην πραγματικότητα μια διαφορετική εικόνα. Η Ευρώπη κάνει περισσότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες: η οικονομική υποστήριξη, η στρατιωτική υποστήριξη που όλοι έχουμε παράσχει μέχρι στιγμής ήταν τεράστια… Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη την ασφάλεια και την άμυνα», δήλωσε ο Edgars Rinkēvičs, πρόεδρος της Λετονίας, κατά τη διάρκεια ομιλίας την Τρίτη στο πλευρό του ο πρώην διευθυντής της CIA Leon Panetta και ο Εσθονός υπουργός Άμυνας, Hanno Pevkur. «Είναι επίσης πολύ σημαντικό να το εξηγήσουμε στο αμερικανικό κοινό».
Σε παρασκηνιακές ενημερώσεις, ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ανησυχούν για την πολιτική αναταραχή στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Οι ΗΠΑ ήταν μεταξύ των χωρών που απώθησαν την πολυετή οικονομική δέσμευση για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία – εν μέρει λόγω της σκληρής μάχης στο Κογκρέσο για το συμπληρωματικό νομοσχέδιο της Ουκρανίας.
«Πιστεύουμε ότι αυτό είναι απαραίτητο για να σηματοδοτήσει ότι οι Ευρωπαίοι αναλαμβάνουν μεγαλύτερο βάρος για τη δική τους ασφάλεια», δήλωσε ένας άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος πριν από τη σύνοδο κορυφής. «Και είναι ένα σημαντικό μήνυμα για την Ουκρανία, τη Ρωσία – αλλά και για το εγχώριο κοινό. Εδώ στο DC, γνωρίζουμε την ευαισθησία αυτού του θέματος και νομίζω ότι μπορείτε να περιμένετε πολλή στρατηγική επικοινωνία για αυτό την επόμενη εβδομάδα.»
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξισορροπούν τις ανησυχίες σχετικά με την αυξανόμενη ρωσική απειλή στην Ουκρανία και τις πολιτικές ευαισθησίες που θα μπορούσαν να διχάσουν περαιτέρω τη συμμαχία.
«Κατανοούμε επίσης ότι οι απλοί άνθρωποι, στη Λετονία ή στις Ηνωμένες Πολιτείες ή κάπου αλλού, μερικές φορές ενδιαφέρονται περισσότερο για την οικονομία, τα κοινωνικά ζητήματα, την εσωτερική ασφάλεια και θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτές τις ανησυχίες και να τις αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα υψηλά γεωπολιτικά ζητήματα», είπε ο Rinkēvičs.
Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι οι απόψεις για το ΝΑΤΟ υπόκεινται σε κομματικό διχασμό στις ΗΠΑ και ότι η συμμαχία γίνεται σταθερά λιγότερο δημοφιλής μεταξύ των Ρεπουμπλικανών τον περασμένο χρόνο. Σύμφωνα με το Pew Research Centre, μόλις το 43% των Ρεπουμπλικανών έχει θετική άποψη για τη συμμαχία, από 49% που έλεγε το ίδιο το 2023.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πάρει διαφορετικά μέτρα, με ορισμένα σημεία συζήτησης φαινομενικά προσαρμοσμένα και στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο. « Το ΝΑΤΟ είναι ένας σύλλογος και όταν έχεις κανόνες συλλόγου, τότε σέβεσαι τους κανόνες και περιμένεις ότι όλοι θα σεβαστούν επίσης τους κανόνες», είπε ο Πέφκουρ, ο Εσθονός υπουργός Άμυνας την Τρίτη. «Έτσι, ο Τραμπ είναι παίκτης του γκολφ, οπότε όταν πληρώνεις την αμοιβή σου, στο κλαμπ του γκολφ, μπορείς να παίξεις. Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλο είναι το πορτοφόλι σας. Έτσι, όταν πληρώνετε αυτό το τέλος, μπορείτε να πάτε στο γήπεδο του γκολφ και να παίξετε».
Σε μια ομιλία στο Ινστιτούτο Χάντσον την Τρίτη, ο πρόεδρος της Βουλής των Ρεπουμπλικανών, Μάικ Τζόνσον, είπε ότι υποστηρίζει το ΝΑΤΟ αλλά ότι θα πιέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους να δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα. Συνέδεσε επίσης την εθνική ασφάλεια με την ασφάλεια των συνόρων των ΗΠΑ, ενισχύοντας για άλλη μια φορά πώς οι πολιτικές του ΝΑΤΟ έχουν ενταχθεί στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ .
«Το ΝΑΤΟ πρέπει να κάνει περισσότερα», είπε. «Δεν έχουν επιτύχει όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ την τρέχουσα δέσμευσή τους. Μπορεί ακόμη και να χρειαστεί να είναι πιο κοντά σε ένα επίπεδο κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Αλλά αν θέλουμε όλοι να απολαύσουμε ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας, όλοι πρέπει να έχουμε δέρμα στο παιχνίδι».
Οι επικριτές έχουν πει ότι οι ΗΠΑ διέρχονται μια περίοδο απομονωτισμού. «Σε τεκτονικό επίπεδο, οι σύμμαχοί μας θα πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχει ένα συνήθως απομονωτικό ένστικτο σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τζιμ Χάιμς, ανώτερος Δημοκρατικός στην επιτροπή πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Και εμφανίζεται από καιρό σε καιρό, όταν οι οικονομικές συνθήκες εδώ δεν είναι καλές», ή μετά από στιγμές απογοήτευσης όπως ο πόλεμος στο Ιράκ. «Βρισκόμαστε σε αυτή τη στιγμή της απομόνωσης και δεν είναι μόνο ο Ντόναλντ Τραμπ».
Άλλοι το περιγράφουν ως αυτοσυγκράτηση. Ο Τραμπ δεν είναι ο μόνος που καλεί τις ΗΠΑ να αποσύρουν δυνάμεις και πόρους από την Ευρώπη, αφήνοντας τους Ευρωπαίους να αναλάβουν το βάρος της άμυνας τους. Αρκετοί φιλελεύθεροι αναλυτές εξωτερικής πολιτικής ζητούν εδώ και χρόνια για μετάβαση στην αμερικανική αυτοσυγκράτηση όσον αφορά την προβολή του αμερικανικού στρατού, ειδικά στην Ευρώπη.