Oι ομιλίες των πρώην πρωθυπουργών και προέδρων του κόμματος Κ. Καραμανλή και Α. Σαμαρά χθες το βράδυ, στην παρουσίαση βιβλίου δημοσιογράφου με θέμα τη διακυβέρνηση Καραμανλή 2004 - 2009, αποκάλυψαν σοβαρές αντιθέσεις τόσο για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται η κυβέρνηση όσο και για τα ταυτοτικά χαρακτηριστικά της Νέας Δημοκρατίας.
Το μέτωπο που άνοιξαν οι δύο πρωθυπουργοί είναι σε μια περίοδο που που στο χώρο της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας υπάρχουν έντονες διεργασίες και συγκρούσεις
Με διαφορετικό τρόπο και τόνο οι δύο πρώην πρωθυπουργοί άσκησαν κριτική στις κυβερνητικές επιλογές για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών, το μοντέλο διακυβέρνησης και εθνικά θέματα. Χρέωσαν στον νυν πρωθυπουργό «μετάλλαξη του κοινωνικού προσώπου της ΝΔ», απομάκρυνση από τις πάγιες εθνικές και πατριωτικές θέσεις του κόμματος κ.ά.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης ο Αντ. Σαμαράς χαρακτήρισε «ισχυρό χαστούκι» το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ενώ υποστήριξε πως δημιουργήθηκε «η μικρότερη και πιο φοβική» Ν.Δ. όλων των εποχών. Τόνισε ότι οι πρόσφατες ευρωεκλογές έδειξαν πως «οι καπεταναίοι είναι ενώπιον της ανταρσίας των πληρωμάτων τους» και πως «η ΕΕ δείχνει να μη συγκινεί πλέον τους εθνικούς πληθυσμούς, που αποφασίζουν με βάση εθνικά κριτήρια», εντοπίζοντας και «έλλειμμα ηγεσίας». Καταφέρθηκε δε εναντίον του «ακραίου δικαιωματισμού», της «αποχριστιανοποίησης» και της «ραγδαίας ισλαμοποίησης της Ευρώπης», των «λαθρομεταναστών», λέγοντας ότι αυτές οι θέσεις και γενικά η «πολιτική ορθότητα» αποδοκιμάστηκαν στις ευρωεκλογές.
Στο εσωτερικό, αναφέρθηκε στο νόμο για τον γάμο μεταξύ ομοφύλων, καλώντας τον πρωθυπουργό να καταλάβει ότι «κάνει λάθος επιμένοντας στο λάθος». Χαρακτήρισε παραπέρα «ηχηρό χαστούκι στο πολιτικό σύστημα» την αποχή στις ευρωεκλογές, λέγοντας ότι σχηματοποιούνται πλέον τρία πολιτικά μπλοκ στο αστικό πολιτικό σκηνικό: Το «κεντροδεξιό», το «κεντροαριστερό» και το «υπερδεξιό - λαϊκιστικό», με «ανατροπή του ιστορικού δικομματισμού της αντιπολίτευσης». Εξ ου και ζήτησε «επιστροφή στις ρίζες». Επέμεινε, άλλωστε, ότι η ΝΔ «είχε πάντα πόρτες ανοιχτές, αλλά ποτέ αφύλακτες» και ότι είναι «άλλο πράγμα η διεύρυνση και άλλο η μετάλλαξη», θέτοντας θέμα ότι «το δέντρο αποκόπηκε από τις ρίζες του».
Τι σημαίνει όταν λέμε ότι τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα; Πώς δεν έχουν; Για παράδειγμα, ο γάμος των ομοφύλων για την Αριστερά είναι μια χαρά, για εμάς είναι πρόβλημα. Πώς και γιατί δημιουργήθηκε “η μικρότερη και πιο φοβική” Νέα Δημοκρατία όλων των εποχών σε αυτές τις εκλογές; Μήπως ο ιστορικά μικρότερος αριθμός ψήφων δείχνει ότι το δέντρο, πράγματι, ούτε ψηλώνει, ούτε απλώνεται, ακριβώς διότι αποκόπηκε από τις ρίζες του;», είπε, κατηγορώντας τη Ν.Δ. πως αναζητά διαρκώς «τους ανεμόμυλους ενός φαντασιακού Κέντρου».
Εκτίμησε επίσης ότι στις ευρωεκλογές η ΝΔ αποδοκιμάστηκε «δίχως συνθήκες επιτήρησης, δίχως τρόικα και σε συνθήκες πρωτοφανούς επικοινωνιακής παντοδυναμίας».
Στα λεγόμενα εθνικά θέματα, κατέκρινε τις επιλογές της κυβέρνησης στις διμερείς σχέσεις με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Επιτέθηκε δε στο «λόμπι των κατευναστών» και στο «χωρίς καμία λογική Σύμφωνο Φιλίας με την Τουρκία», όπως και στη Συμφωνία των Πρεσπών, ζητώντας από τον κυρ. Μητσοτάκη αλλαγή της ακολουθούμενης εξωτερικής πολιτικής και ξορκίζοντας το ενδεχόμενο για «Πρέσπες του Αιγαίου». Στην οικονομία, έβαλε ζήτημα ύπαρξης καρτέλ και ολιγοπωλίων σε κλάδους της αγοράς.
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο δημογραφικό λέγοντας πως «η κυβέρνηση πριμοδοτεί με 8.000 ευρώ την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου και με 2.000-3.000 τα παιδιά», ενώ αναφερόμενος στη Δικαιοσύνη άφησε νέα αιχμή λέγοντας πως «δικαιούμαι προσωπικά να μιλάω για τη Δικαιοσύνη, μετά τα όσα τράβηξα, μαζί με άλλους συναδέλφους, με την άθλια σκευωρία Novartis και υπομένω ακόμη, καθώς πέντε χρόνια τώρα, επί της δικής μας κυβερνήσεως δηλαδή, δεν μου επιτρέπεται να μάθω ποιοι ήταν επιτέλους οι κουκουλοφόροι ψευδομάρτυρες».
Ακολούθησε η ομιλία Καραμανλή, χωρίς να απευθυνθεί ούτε μία φορά στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, αλλά «φωτογραφίζοντάς» τους σχεδόν σε όλη την ομιλία του. Ο κ. Καραμανλής μεταξύ άλλων τόνισε πως τα αποτελέσματα «των πρόσφατων ευρωεκλογών γενικά και των εθνικών προχθές στη Γαλλία επιβεβαίωσαν ότι η Ευρώπη όπου πιστέψαμε διολισθαίνει σε βαθιά κρίση», με «συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους στο όνομα της δημοσιονομικής κανονικότητας», «διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων που οξύνει το κοινωνικό κλίμα», «διευρυνόμενα στρώματα που διαμαρτύρονται στο μοντέλο ζωής και οικονομίας που τους επιβάλλονται άνωθεν», ενώ στηλίτευσε και τον τρόπο που αντιμετώπισαν οι Βρυξέλλες την ελληνική κρίση στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Κατέκρινε επίσης τη στάση της ΕΕ στην κρίση με τη Ρωσία («υπερθεματίζει» στην κλιμάκωση, είπε), βλέποντας κινδύνους ανάφλεξης και στα Δυτικά Βαλκάνια, όπως και γενίκευσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε διεξοδικά στην ομιλία του και σε ελιτίστικες συμπεριφορές και νοοτροπίες που απαξιώνουν τους πολίτες που διαμαρτύρονται. «Στην προσπάθειά τους μάλιστα να υποβαθμίσουν τη σημασία του εκλογικού μηνύματος, δεν διστάζουν με δημόσιες αναφορές να μετέρχονται με μεγάλη ευκολία περιφρονητικών και απαξιωτικών χαρακτηρισμών για τους διαμαρτυρόμενους πολίτες», ανέφερε, καταγγέλλοντας πως «αίφνης η Ευρώπη γέμισε από λαϊκιστές, ακροδεξιούς, φιλοφασίζοντες και θρησκόληπτους» που «δεν μπορούν να συλλάβουν τις σύγχρονες τάσεις και προτεραιότητες της πολυπολιτισμικότητας, του άκρατου δικαιωματισμού, της παντοκρατορίας των αγορών κι ενός αδιαφανούς τραπεζικού συστήματος, του σταδιακού εξοβελισμού του έθνους-κράτους». Και προσέθεσε πως «αν δεν καταλαβαίνεις γιατί δυσανασχετούν και διαμαρτύρονται οι πολλοί» και «η μόνη παραδοχή που κάνεις είναι ότι θα έπρεπε απλώς να το επικοινωνήσεις καλύτερα, είναι βέβαιο ότι εκείνοι έχουν δίκιο κι εσύ άδικο. Αν ούτε αυτό καταλαβαίνεις, τα πράγματα είναι απείρως χειρότερα».
Ο Κ. Καραμανλής στηλίτευσε την «ανεξέλεγκτη μετανάστευση», τον «δικαιωματισμό», την «ασαφή παγκοσμιοποίηση» και την «πολυπολιτισμικότητα», ενώ σε μια σειρά αιχμές προς το Μαξίμου μίλησε για «ελιτισμό», «ρηχότητα», «περιφρόνηση για τους πολλούς», επιμένοντας στην ανάγκη να διαβαστεί σωστά το μήνυμα των εκλογών και να μην απαξιώνονται οι πολίτες για τις επιλογές που έκαναν στην κάλπη.
Στα διμερή της εξωτερικής πολιτικής θέματα -στα οποία ήταν αυστηρώς- ζήτησε να σταλούν «σαφή μηνύματα» στα Τίρανα και στα Σκόπια, ενώ κατηγόρησε την Τουρκία για «ηγεμονικές βλέψεις», με «ξεκάθαρο αναθεωρητικό σχέδιο για την περιοχή» και διευρυνόμενη ατζέντα διεκδικήσεων. Εστειλε δε σήμα στο Μαξίμου και αλλού, χαρακτηρίζοντας «αδύνατη και αδιανόητη τη σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει την εκχώρηση, με ασαφείς και διπλωματικές διατυπώσεις, δικαιώματος στο Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί για το εύρος των χωρικών υδάτων ή και επί κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων».
Σημειωτέον, στην εκδήλωση προσήλθαν στελέχη από όλο το αστικό πολιτικό φάσμα, από τον κ. Σ. Κεδίκογλου του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στελέχη της Ελληνικής Λύσης και της «Νίκης», την Αφροδίτη Λατινοπούλου κ.ά.. Απόψε αναμένεται απάντηση από τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα μιλήσει σε συνέδριο του «Economist».
Μέχρι στιγμής από το Μαξίμου δεν έχει γίνει κάποιο σχόλιο πέραν του τυπικού «δε σχολιάζουμε τις τοποθετήσεις των πρώην πρωθυπουργών».
Τις ομιλίες των Αντ. Σαμαρά και Κ. Καραμανλή στο Πολεμικό Μουσείο σχολίασε η Ντόρα Μπακογιάννη σήμερα, απορρίπτοντας την κριτική ότι η Ν.Δ. έχει υποχωρήσει από τις αρχές και τις αξίες της.
Αρχικά η κ. Μπακογιάννη σχολίασε ότι από τη χθεσινή εκδήλωση της έκαναν εντύπωση κάποια πράγματα, π.χ.: «οι παρουσίες, όπως η κυρία Θάνου που χειροκροτούσε με ενθουσιασμό τον κ. Σαμαρά».
Αναφορικά με τις ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών, παρατήρησε πως «ήταν δύο τελείως διαφορετικοί λόγοι». «Ο Καραμανλής έκανε μια ανάλυση για την Ευρώπη και τα εθνικά θέματα, πράγματα για τα οποία συμφωνούμε όλοι. Νομίζω ότι ο κ. Σαμαράς κατέθεσε την προσωπική του πικρία, ότι ‘δεν με παίζουνε’. Περίπου αυτό ήταν το μήνυμα που κατάλαβα εγώ» είπε.