Ο Στ. Κασσελάκης πέταξε το γάντι στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα βάζοντάς του δίλημμα με τη φράση «Αλέξη, πάμε», θυμίζοντας το κάλεσμα συμπόρευσης στο ΠΑΣΟΚ από τον Μανώλη Χριστοδουλάκη στον Χάρη Δούκα.
Πάντως, η κλιμάκωση της νέας κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει ήδη από το κείμενο των «87» το οποίο ασκούσε δριμεία κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη τόσο σε σχέση με ζητήματα οργανωτικής φύσης, όσο και σε σχέση με τον πολιτικό προσανατολισμό και τη στρατηγική συμμαχιών του κόμματος.
Το κείμενο αυτό, μάλιστα, υπέγραφαν στελέχη που έχουν σαφή αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα, όπως οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Αλέκος Φλαμπουράρης, Γιάννης Ραγκούσης, Κατερίνα Νοτοπούλου και Ολγα Γεροβασίλη.
Επιπλέον, στο εν λόγω κείμενο καταγράφηκε και η πρώτη «ρωγμή» στο νεοπροεδρικό «μπλοκ», καθώς το κείμενο υπέγραφαν και στελέχη που είχαν στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως η Τζένη Αρσένη, η Ελένη Αυλωνίτου και η Αθηνά Λινού.
Η γραμμή άμυνας της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο κείμενο των «87» είχε ως επίκεντρο το γεγονός ότι το κείμενο δημοσιοποιείται ενώ ήδη ο κ. Κασσελάκης είχε ανακοινώσει τη σύγκληση των οργάνων.
Την παραίτησή τους απ' τα όργανα έχουν ανακοινώσει οι Δ. Τεμπονέρας, Α. Κοτσακάς και Χ. Τσιόκας. Σημειώνεται ότι με 6 λιγότερους βουλευτές ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πόσο μάλλον αν ευσταθούν οι πληροφορίες πως κι άλλοι βουλευτές επιθυμούσαν να υπογράψουν αλλά κρατήθηκαν σαν …εφεδρεία.
Θρυαλλίδα για την επιτάχυνση των εξελίξεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, στο φόντο των συνολικότερων διεργασιών στην εγχώρια σοσιαλδημοκρατία για την ανασύνθεσή της σε έναν πόλο που θα μπορεί με αξιώσεις να διεκδικήσει την εξουσία απέναντι στη ΝΔ, αποτέλεσαν οι δηλώσεις του Στ. Κασσελάκη, το βράδυ της Δευτέρας, απ' τη Νέα Υόρκη όπου βρισκόταν. Οι ισχυρισμοί του περί μαύρων ταμείων και στον ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο της προεδρίας του Αλ. Τσίπρα και η απόφαση για αναστολή έκδοσης του καθημερινού φύλλου της «Αυγής» πυροδότησαν έντονες αντιδράσεις, που κορυφώθηκαν την Πέμπτη με κείμενο 87 στελεχών, με το οποίο του ασκείται έντονη κριτική.
Φόντο της νέας κρίσης στην Κουμουνδούρου εξακολουθεί να είναι το ρευστό τοπίο στον χώρο της Κεντροαριστεράς και οι σχετικές διεργασίες.
Θυμίζουμε ότι η επίθεση του Στ. Κασσελάκη στον Αλ. Τσίπρα εκδηλώθηκε λίγες μέρες μετά τα σενάρια που δημοσιοποιήθηκαν και έφεραν τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία ανασύνθεσης της σοσιαλδημοκρατίας αλλά και αυτά που υποστήριζαν μυστικές διαβουλεύσεις των επιτελείων Κασσελάκη και Ανδρουλάκη, πάντα στο πλαίσιο των αναζητήσεων ενός νέου σοσιαλδημοκρατικού πόλου εγκλωβισμού του λαού.
Υπενθυμίζεται η πρόταση Ραγκούση – Θεοχαρόπουλου για εσωκομματικό δημοψήφισμα σε σχέση με την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, η αναφορά του Νίκου Παππά σε κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, η δήλωση Κασσελάκη ότι αν υπάρξει νέος φορέας θα είναι υποψήφιος πρόεδρος του, αλλά και η παρότρυνση του Αλέξη Τσίπρα από την εκδήλωση του Ινστιτούτου του περί ενότητας των προοδευτικών δυνάμεων.
Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένεται ο τρόπος με τον οποίο θα διαμορφωθούν οι νέοι συσχετισμοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ κατά την επικείμενη συνεδρίαση των οργάνων. Οι συνεδριάσεις, τη βδομάδα που έρχεται, της Πολιτικής Γραμματείας, την Πέμπτη, και ακολούθως, το Σαββατοκύριακο, της Κεντρικής Επιτροπής θα ξεδιαλύνουν κάπως τις προθέσεις και διαθέσεις στα διάφορα βιλαέτια, αν και όλο και περισσότεροι μιλούν για αναπόφευκτη νέα διάσπαση.