Η Γαλλία εμβαθύνει τους στρατιωτικούς δεσμούς με τη Γερμανία και την Πολωνία ενόψει των επικίνδυνων πρόωρων εκλογών

 
PP

Πηγή Φωτογραφίας: Amaury Cornu/Hans Lucas/AFP via Getty Images

Ενημερώθηκε: 25/06/24 - 11:14

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία συμφώνησαν τη Δευτέρα(24/06) να εμβαθύνουν την αμυντική συνεργασία ενόψει των πρόωρων εκλογών που θα μπορούσαν να δουν την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση να εισέλθει στη γαλλική κυβέρνηση.

Ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Sébastien Lecornu μοιράστηκε τη σκηνή με τους Γερμανούς και Πολωνούς ομολόγους του, Boris Pistorius και Władysław Kosiniak-Kamysz, για να κάνει τις ανακοινώσεις σχετικά με κοινές ασκήσεις, στρατιωτική κινητικότητα και βιομηχανική συνεργασία.

Από τη συνάντηση κρέμεται η πολιτική καταιγίδα που εξαπέλυσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν νωρίτερα αυτό το μήνα. Διέλυσε απροσδόκητα το κοινοβούλιο αφού το φιλελεύθερο κόμμα του έπεσε στα χέρια της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές. Αυτό θα μπορούσε να κοστίσει τη δουλειά του στον Λεκόρνου.

"Σε μια εντελώς εγωιστική προσωπική σημείωση, θα ήμουν ευτυχής που θα μπορούσα να συνεχίσω την καλή συνεργασία που έχουμε δημιουργήσει με τον Σεμπαστιέν Λεκόρνου, υπάρχουν πολλά να κάνουμε. Η αμυντική πολιτική δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντική", είπε ο Πιστόριους σε δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε εάν Ανησυχούσε για τον αντίκτυπο μιας νίκης στο Εθνικό Συλλαλητήριο στις εκλογές με δύο γύρους στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.

Η απόφαση των Γάλλων ψηφοφόρων «θα έχει αντίκτυπο σε όλη την Ευρώπη», πρόσθεσε ο Kosiniak-Kamysz. Υπογράμμισε την ανάγκη για συνεχή υποστήριξη προς την Ουκρανία – μια βασική πολιτική για τη Βαρσοβία, αλλά που τίθεται σε αμφιβολία από την προηγούμενη φιλομοσχοβική τάση του RN.

Η συγκέντρωση της Δευτέρας ήταν η πρώτη συγκέντρωση των υπουργών Άμυνας των τριών χωρών από το 2015, δείχνοντας την αναβίωση του λεγόμενου σχήματος του Τριγώνου της Βαϊμάρης μετά το πάγωμα κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών που ήταν το εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της Πολωνίας. στην εξουσία.

Ο PiS ήταν καχύποπτος για τη Γερμανία και εξόργισε τη Γαλλία με το να σκίζει τα αμυντικά συμβόλαια. Ο φόβος είναι ότι μια εθνικιστική κυβέρνηση στο Παρίσι θα μπορούσε να δημιουργήσει παρόμοια προβλήματα για την πολυμερή συνεργασία με τους ευρωπαίους συμμάχους.

«Οι πολιτικοί σχηματισμοί θα στείλουν ένα μήνυμα: είτε ένα μήνυμα αποχώρησης, αποδυνάμωσης της θέσης της Γαλλίας στον κόσμο… είτε ένα μήνυμα σαφήνειας», είπε ο Λεκόρνου.

Περισσότερη συνεργασία
Ο Λεκόρνου ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα προσχωρήσει στη λεγόμενη στρατιωτική συμφωνία Σένγκεν που έχει ήδη υπογραφεί από την Πολωνία, τη Γερμανία και την Ολλανδία. Το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο είναι μέλη παρατηρητές. Η συμφωνία στοχεύει στη διευκόλυνση της μετακίνησης στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού σε ολόκληρο το μπλοκ.

"Δεν υπάρχει αποτελεσματική άμυνα χωρίς αποτελεσματική κινητικότητα. Η γραφειοκρατία δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στις επιχειρησιακές μας δραστηριότητες", δήλωσε ο Kosiniak-Kamysz.

Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία θα πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στην Πολωνία το επόμενο έτος.

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον, η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες ενδιαφερόμενες χώρες θα υπογράψουν μια επιστολή προθέσεων για την από κοινού ανάπτυξη δυνατοτήτων βαθιάς επίθεσης, είπε ο Λεκόρνου. "Η Γαλλία έχει ήδη τεχνολογικά δομικά στοιχεία με τον ναυτικό της πύραυλο κρουζ. Ας δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε", είπε.

Τόσο ο Πιστόριους όσο και ο Λεκόρνου επέμειναν ότι τα κοινά τους έργα για το άρμα μάχης επόμενης γενιάς (το κύριο σύστημα μάχης εδάφους) και το μαχητικό αεροσκάφος επόμενης γενιάς (το Future Combat Air System) ήταν ανοιχτά σε άλλους Ευρωπαίους εταίρους.

Ερωτηθείς εάν η Βαρσοβία σχεδίαζε να ενταχθεί, ο Kosiniak-Kamysz απέφυγε την ερώτηση. Η Πολωνία αγοράζει τα περισσότερα από τα όπλα της από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, εξοργίζοντας ορισμένους Ευρωπαίους συμμάχους.

Η βοήθεια της Ουκρανίας αμφισβητείται
Ο Λεκόρνου είπε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να παρέχει στην Ουκρανία πυραύλους Aster και SCALP, καθώς και αρθρωτό οπλισμό αέρος-εδάφους. Το Παρίσι θα στείλει επίσης μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5 που θα βοηθήσουν την Ουκρανία να αποκτήσει αεροπορική υπεροχή, πρόσθεσε.

Αλλά ο Τζόρνταν Μπαρντέλα, υποψήφιος πρωθυπουργός του Εθνικού Ράλι, κατέστησε σαφές ότι δεν θα στείλει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο.

Μια νίκη στο Εθνικό Ράλι θα μπορούσε να προκαλέσει κρίση στην εξωτερική και αμυντική πολιτική.

Παραδοσιακά, αυτοί είναι από τους τομείς στους οποίους είναι υπεύθυνος ο Γάλλος πρόεδρος, αλλά ο Λεκόρνου παραδέχτηκε ότι εναπόκειται στην κυβέρνηση της εποχής να εφαρμόσει τις πολιτικές του προέδρου. Για παράδειγμα, οι μεταφορές όπλων «διατάσσονται από τον πρόεδρο της δημοκρατίας, αλλά υπογράφονται από τον υπουργό των ενόπλων δυνάμεων».

Αρνήθηκε ότι υπήρξε βιασύνη για τσιμέντο βοήθειας στην Ουκρανία σε περίπτωση αλλαγής εξουσίας τον επόμενο μήνα. «Η ατζέντα του υπουργείου ενόπλων δυνάμεων δεν συνδέεται με εκλογική ατζέντα».

Όποια και αν είναι τα αποτελέσματα, πρόσθεσε, ο Μακρόν θα εκπροσωπήσει τη Γαλλία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα.

Πηγη: POLITICO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ