Ν.Δένδιας: Διεθνείς συναντήσεις και επαφές στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης

 
δενδιας

Ενημερώθηκε: 19/06/24 - 20:44

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Διπλές διεθνείς συναντήσεις είχε σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, στο Στρατόπεδο «Παπάγου», ο Υπουργός κ. Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο των διεθνών επαφών του για την προώθηση διαφόρων θεμάτων αμύνης.

Αρχικώς, ο ΥΕΘΑ συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών των Φιλιππίνων κ. Ενρίκε Α. Μανάλο (Enrique A. Manalo), ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα και ο οποίος προηγουμένως είχε συναντηθεί με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, στο νεοκλασικό κτίριο της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας.

Στη συνάντηση των κυρίων Δένδια και Μανάλο παραβρέθηκαν επίσης ο ΥΦΕΘΑ κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος -  Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ και ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.

            Κατά τη συνάντηση των δύο Υπουργών, οι οποίοι είχαν ξανασυναντηθεί το 2022, όταν ο κ. Δένδιας με την προηγούμενη ιδιότητά του ως ΥΠΕΞ είχε επισκεφθεί επισήμως την πρωτεύουσα των Φιλιππίνων Μανίλλα, συζητήθηκαν οι φιλικές σχέσεις των δύο χωρών και η προοπτική ενισχύσεως της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της Αμύνης, όπου ο Έλλην Υπουργός παρακάλεσε τον Φιλιππινέζο ΥΠΕΞ να μεταφέρει στον επί της Αμύνης συνάδελφό του την πρόσκλησή του όπως επισκεφθεί επισήμως την Ελλάδα, εκφράζοντας ταυτοχρόνως και το δικό του ενδιαφέρον και επιθυμία να ανταποδώσει την επίσκεψη στις Φιλιππίνες.

            Επίσης, αντηλλάγησαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα Αμύνης και Ασφαλείας, «με γνώμονα τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και υπογραμμίστηκε η σημασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, θέμα στο οποίο η Ελλάδα και οι Φιλιππίνες αποδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα», όπως σημειώνεται από το ΥΠΕΘΑ.

            Μετά ο κ. Δένδιας θα έχει συνάντηση, με τη μορφή «δείπνου εργασίας», με τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ενώσεως κ. Τιερύ Μπρετόν (Thierry  Breton), επίσης στο Στρατόπεδο «Παπάγου» (στις 19:00).

Οι δύο άνδρες, συμφώνως με τις πληροφορίες, πρόκειται να συζητήσουν θέματα  που αφορούν  στη στρατηγική της αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ, τα οποία θα βρεθούν στο επίκεντρο του προαναφερθέντος «δείπνου εργασίας».

Σημειώνεται ότι ο κ. Μπρετόν είναι ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος, μεταξύ άλλων, για  την ενδυνάμωση της τεχνολογικής ανεξαρτησίας, της τεχνητής νοημοσύνης, της  αμυντικής και διαστημικής τεχνολογίας και κυβερνοασφαλείας στην ΕΕ  καθώς και για την ανάπτυξη του κοινού Ταμείου Αμύνης της Ενώσεως.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ