Οι Εργατικοί δεσμεύονται να «βελτιώσουν» τη συμφωνία για το Brexit

 
reitsel

Ενημερώθηκε: 17/06/24 - 18:03

Η Ρέιτσελ Ριβς έχει δεσμευτεί να σφυρηλατήσει στενότερους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν οι Εργατικοί κερδίσουν τις γενικές εκλογές .

Η σκιώδης καγκελάριος είπε ότι ήθελε να βελτιώσει την εμπορική συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ που συμφωνήθηκε από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον το 2020.

«Θα κοιτάξουμε να βελτιώσουμε τις εμπορικές μας σχέσεις με την Ευρώπη και να κάνουμε εμπορικές συμφωνίες σε όλο τον κόσμο», είπε στους Financial Times.

Η κα Ριβς είπε ότι οι Εργατικοί θα επιδιώξουν να συνάψουν συμφωνίες στους χημικούς και κτηνιατρικούς τομείς και θα επαναφέρουν την παγκόσμια εικόνα του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τα χρόνια του Brexit.

«Δεν νομίζω ότι κανείς ψήφισε Αποχώρηση επειδή δεν ήταν ευχαριστημένος που οι κανονισμοί για τα χημικά ήταν οι ίδιοι σε όλη την Ευρώπη», είπε. «Όταν η εκλογική μου περιφέρεια ψήφισε άδεια, ήταν καθαρά λόγω της μετανάστευσης».

Οι Εργατικοί θα προσπαθήσουν επίσης να εξασφαλίσουν καλύτερα δικαιώματα περιοδείας για τους καλλιτέχνες του Ηνωμένου Βασιλείου και μεγαλύτερη αμοιβαία αναγνώριση των προσόντων για τους εργαζόμενους στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, πρόσθεσε.

«Αυτό δεν είναι αποκλειστικό», είπε. Το Εργατικό Κόμμα αναμένεται επίσης να αυξήσει τη συνεργασία στην εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια με την ΕΕ εάν εκλεγεί στις 4 Ιουλίου .

Οι Εργατικοί ήταν απρόθυμοι να συζητήσουν το Brexit στην προεκλογική εκστρατεία, φοβούμενοι ότι θα αποξενώσουν τους ψηφοφόρους που επέστρεψαν στο Κόκκινο Τείχος, αλλά είχαν σταθερό προβάδισμα 20 μονάδων μπροστά από τους Τόρις.

Το κόμμα επιμένει ότι οι κόκκινες γραμμές του είναι ότι δεν θα ενταχθεί ξανά στην ενιαία αγορά ή την τελωνειακή ένωση της ΕΕ και ότι η ελευθερία κινήσεων ή οποιαδήποτε συμφωνία για την κινητικότητα των νέων είναι επίσης εκτός συζήτησης.

Ωστόσο, αυτό θα περιορίσει την έκταση οποιασδήποτε συμφωνίας με τις Βρυξέλλες, οι οποίες έχουν ήδη ρίξει κρύο νερό στις ελπίδες των Εργατικών για μια σημαντική αναθεώρηση της εμπορικής συμφωνίας.

Το μπλοκ είναι ευχαριστημένο με την εμπορική συμφωνία και ισχυρίζεται ότι ενδιαφέρεται μόνο για μικρές τροποποιήσεις πριν από την ημερομηνία αναθεώρησης του 2026.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι επίσης επιφυλακτική για οποιεσδήποτε απόπειρες «επιλογής κερασιού» από το Εργατικό Κόμμα, που είναι η ορολογία του Brexit για προσπάθεια απόκτησης των πλεονεκτημάτων της ένταξης στην ΕΕ χωρίς τις υποχρεώσεις.

Μια κτηνιατρική συμφωνία θα εξομαλύνει το εμπόριο μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ και, κυρίως, μεταξύ της Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας στα σύνορα της Θάλασσας της Ιρλανδίας που δημιουργήθηκαν από τη συμφωνία Brexit.

Η ΕΕ είναι πιθανό να διατυπώσει αντίθετες απαιτήσεις
Οι Βρυξέλλες θα απαιτήσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο να ευθυγραμμιστεί με τους κανόνες της ΕΕ, οι οποίοι θα υπόκεινται στην εποπτεία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το ίδιο αίτημα είναι πιθανό να διατυπωθεί σχετικά με μια συμφωνία για τη ρύθμιση των χημικών προϊόντων, αλλά οι Εργατικοί επιμένουν ότι η Βρετανία δεν θα υπόκειται σε κανέναν κανόνα.

Η έκκληση για καλύτερα δικαιώματα περιοδείας για τους καλλιτέχνες του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πιθανό να ικανοποιηθεί από ένα αντίθετο αίτημα για καλύτερη κινητικότητα των νέων, το οποίο οι Εργατικοί έχουν αποκλείσει.

Οποιαδήποτε συμφωνία για χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, που δεν αποτελούν μέρος της υπάρχουσας εμπορικής συμφωνίας, είναι πιθανό να ικανοποιηθεί με απαιτήσεις για διαβεβαιώσεις σχετικά με τη ρύθμιση του City στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Βρυξέλλες επιθυμούν να περιορίσουν την απόκλιση του Λονδίνου από τους κανόνες της ΕΕ, υπό τον φόβο οικονομικών κραδασμών από έναν κόμβο τόσο κοντά στην αγορά του.

Αυτή η απόκλιση χαιρετίστηκε ως ένα από τα μεγάλα βραβεία του Brexit κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του δημοψηφίσματος του 2016, παρόλο που δεν υπήρξε η φωτιά των κανονισμών της ΕΕ που φοβόταν το μπλοκ.

Μια συμφωνία για τη συνεργασία στην εξωτερική πολιτική αναμένεται να είναι απλούστερη επειδή η ΕΕ τη θεωρεί προς το συμφέρον της μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση των Τόρις απέρριψε μια πρόταση της ΕΕ για την επισημοποίηση της σχέσης επειδή βασιζόταν σε μια συνθήκη, η οποία θεωρήθηκε υπερβολικά παρόμοια με τις δομές της ΕΕ.

Τον Μάιο, Βρετανοί ανώτεροι διπλωμάτες προειδοποίησαν ότι οι Εργατικοί θα αντιμετωπίσουν σκληρές διαπραγματεύσεις στα χέρια των Βρυξελλών.

Ο Ρίσι Σουνάκ είχε ομαλοποιήσει τις σχέσεις με την ΕΕ αφού συμφώνησε σε μια νέα συμφωνία για το Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία, είπαν, κάτι που σήμαινε ότι οι Εργατικοί δεν μπορούσαν απλώς να βασίζονται στο ότι δεν είναι οι Τόρις για να λάβουν παραχωρήσεις.

«Το Εργατικό Κόμμα [πρέπει] να είναι έτοιμο για μια πολύ σκληρή, δύσκολη συζήτηση γιατί το να είσαι καλός δεν θα το κόψει», είπε ο Sir Julian King, ο τελευταίος επίτροπος της ΕΕ για το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η Επιτροπή είναι ένας εξαιρετικά σκληρός διαπραγματευτής. Και είναι περήφανοι για αυτό», είπε ο Λόρδος Ντάροχ, ο οποίος ήταν πρεσβευτής της Βρετανίας στην ΕΕ και τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια μιας διπλωματικής σταδιοδρομίας που διήρκεσε 40 χρόνια.

«Υπάρχουν κάποια σημάδια πένας που πέφτουν. Αλλά μόνο και μόνο επειδή το παγκόσμιο περιβάλλον είναι πολύ πιο ζοφερό από ό,τι το 2016, δεν εγγυάται την αλλαγή νοοτροπίας στις Βρυξέλλες και σε καίρια σημεία σε βασικές πρωτεύουσες», δήλωσε ο Sir Ivan Rogers, πρώην πρεσβευτής στην ΕΕ, στην The Telegraph.

«Η ΕΕ θα έχει λίστα αγορών με αυτά που θέλει σε αντάλλαγμα»
Μια πηγή των Συντηρητικών είπε στην The Telegraph: «Το Εργατικό Κόμμα δεν κάνει κανένα κόπο να κρύψει το γεγονός ότι θέλουν να βάλουν τη Βρετανία στην τροχιά της ΕΕ – ανατρέποντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και εγκαταλείποντας όλα τα οφέλη του Brexit, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών συμφωνιών με 70 χώρες και 2.000 κατεστραμμένες ΕΕ του νόμου.

«Αλλά η ΕΕ θα έχει μια λίστα αγορών με το τι θα ήθελε σε αντάλλαγμα – τα χρήματα των φορολογουμένων μας, την επιστροφή της ελεύθερης κυκλοφορίας και το Ηνωμένο Βασίλειο που θα αναγκαστεί να λάβει ποσόστωση παράνομων μεταναστών από την Ευρώπη. Αυτό είναι το αντίθετο από αυτό που θέλει να δει το κοινό και θα μας πήγαινε πίσω στην αρχή».

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε: «Έχουμε υφιστάμενες συμφωνίες με το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτές οι συμφωνίες είναι αυτές που οργανώνουν πραγματικά τη σχέση μας με το Ηνωμένο Βασίλειο και πάντα λέγαμε ότι αυτές οι συμφωνίες έπρεπε να εφαρμοστούν πλήρως και ολοκληρωμένα».

Και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να σχολιάσουμε κάθε σχόλιο που γίνεται στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου, επιτρέψτε μου να το καταστήσω απολύτως σαφές, έχουμε μια υπάρχουσα κατάσταση που βασίζεται σε συμφωνίες. Αυτό είναι που οργανώνει τη σχέση μας με το Ηνωμένο Βασίλειο. Έχουμε φόρουμ συζητήσεων για τη διαχείριση της σχέσης και σε αυτό το πλαίσιο συζητάμε οποιοδήποτε θέμα μπορεί να προκύψει».

Πηγή: telegraph.co.uk

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ