Ο Stephen Fry παρομοιάζει την αφαίρεση των μαρμάρων του Παρθενώνα με τη ναζιστική Γερμανία που παίρνει την Αψίδα του Θριάμβου

 
φρυυ

Ενημερώθηκε: 16/06/24 - 19:55

Ο Stephen Fry παρομοίασε την αφαίρεση των μαρμάρων του Παρθενώνα από την Ελλάδα με τη Ναζιστική Γερμανία που κλέβει την Αψίδα του Θριάμβου κατά τη διάρκεια της κατοχής της Γαλλίας και πιστεύει ότι θα ήταν «αριστοκρατικό» αν το Βρετανικό Μουσείο επέστρεφε τα αρχαία γλυπτά στο αρχικό τους σπίτι.

Μιλώντας στον παρουσιαστή Marc Fennell, ο Fry υποστήριξε ότι ακόμα κι αν υπήρχε «το πιο προσεκτικά γραπτό έγγραφο» που έδινε άδεια στον Βρετανό Λόρδο Έλγιν να αφαιρέσει τα μάρμαρα του Παρθενώνα από την Ακρόπολη το 1802, «είναι σαν να λες πως, η Γερμανία ισχυρίζεται ότι πρέπει έχει την Αψίδα του Θριάμβου και υπάρχει το έγγραφο που το αποδεικνύει». Όμως οι Ναζί ήταν κατοχική δύναμη. Με ποιο δικαίωμα είχαν να δώσουν μέρη της Γαλλίας; Δεν ήταν δικό τους να χαρίσουν».

Την τελευταία δεκαετία, ο ηθοποιός, κωμικός και συγγραφέας έχει κάνει εκστρατεία για την επιστροφή των γλυπτών 2.500 ετών στην Ελλάδα.

Το 2023 είπε ότι η απομάκρυνσή τους ήταν ίδια με την «αφαίρεση του Πύργου του Άιφελ από το Παρίσι ή του Στόουνχεντζ από το Σάλσμπερι» και το 2012 πρότεινε το Ηνωμένο Βασίλειο να χρησιμοποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 για να «αποκαταστήσει ένα μεγάλο λάθος».

«Δεν θα φαινόταν αριστοκρατική για να το κάνει αυτό;» Ο Φράι είπε στον Fennell in Stuff το British Stole. «Δεν θα ήταν αυτό ένα φανταστικό φτερό στο καπέλο μας; Γιατί σημαίνουν πολύ περισσότερα για την Αθήνα από όσο ίσως καταλαβαίνουμε.

«Αυτό που αναζητούμε στα μουσεία είναι ότι πρέπει να είναι μπροστά μας, όχι πίσω από εμάς, όταν πρόκειται για... την ανθρωπότητα και το νόημα και τις ιστορίες της, συμπεριλαμβανομένης της ιστορίας του τι σημαίνει το μουσείο. [Τα μουσεία] αποκαλύπτουν τόσα πολλά για εμάς».

Ο Φράι είπε στον Φένελ ότι τα μάρμαρα πιθανότατα «θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση, κατά κάποιο τρόπο, αν [ο Λόρδος Έλγιν] δεν τα είχε πάει στο Λονδίνο», αλλά υποστήριξε ότι θα έπρεπε να επιστραφούν καθώς «υπάρχει μια ιερότητα για αυτά τα μάρμαρα» μεταξύ των Αθηναίων.

«Ένας από τους λόγους που θέλω να προχωρήσει αυτό είναι λόγω της αγάπης μου για τη χώρα μου, για όλα τα λάθη της, όχι επειδή είμαι κάποιου είδους προδότης», πρόσθεσε.

Πηγή: theguardian.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ