Βρετανία: Οι θέσεις των Εργατικών και των Συντηρητικών για την Ευρώπη

 
vret

Ενημερώθηκε: 14/06/24 - 14:02

Το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσίασε σήμερα, 13 Ιουνίου, το μανιφέστο του με το μονολεκτικό σύνθημα «αλλαγή», με το προβάδισμά τους με 20 μονάδες να υποδηλώνει ότι θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, η «συνέχεια» φαίνεται να είναι η καταλληλότερη λέξη για το πώς τα κύρια κόμματα της Βρετανίας βλέπουν τις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ.

Συγκρίνοντας τις διακηρύξεις του 2024 των Εργατικών και των Συντηρητικών κομμάτων, με εκείνες του 2019, η Ευρώπη έχει βγει από τη συζήτηση. Το Εργατικό Κόμμα και στα δύο έτη αναφέρθηκε στις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ λιγότερο από ό,τι οι Συντηρητικοί. Το 2019 αυτό ήταν λογικό, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διεξήγαγε εκστρατεία για το «Get Brexit Done», ενώ ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, διατήρησε μια διφορούμενη θέση για την ΕΕ, εκτός συμφωνίας με την πλειοψηφία των μελών του κόμματός του.

Το 2024, η σιωπή των Εργατικών για την Ευρώπη είναι εκκωφαντική. Η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ δεν αναφέρθηκε καθόλου από τον σημερινό ηγέτη, Κιρ Στάρμερ, στην ομιλία του για την παρουσίαση του μανιφέστου.

Σε αντίθεση με τον ηγέτη των Συντηρητικών Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος ανακοίνωσε προθέσεις να αντλήσει υποτιθέμενα οφέλη από το Brexit, έστω και περιστασιακά.

Το μανιφέστο των Συντηρητικών δίνει ελάχιστη σημασία σε θέματα της ΕΕ, ιδίως σε σύγκριση με το 2019, αλλά υπάρχουν αρκετές αναφορές σε νόμους της ΕΕ που ο Σουνάκ θα ήθελε να αλλάξει. Το μανιφέστο της αντιπολίτευσης, συγκριτικά, έχει βάλει την ΕΕ στην ατζέντα σχεδόν όσο πιο χαμηλά γίνεται: δυόμισι παράγραφοι στη σελίδα 115 σε ένα κεφάλαιο με τίτλο «Η Βρετανία επανασυνδέεται». Αυτό είναι σημαντικό, καθώς ο Σουνάκ ισχυρίζεται ότι διεξάγει μια εκστρατεία συνέχειας, ενώ ο Στάρμερ στοχεύει στη ρήξη με το παρελθόν.

Τι θα κάνουν λοιπόν απέναντι στην Ευρώπη;

Όσον αφορά τη μετανάστευση, το ζήτημα που οδήγησε στο Brexit, οι Συντηρητικοί θέλουν να απελάσουν τους παράνομα εισερχόμενους στη Ρουάντα, με την ελπίδα ότι αυτό θα αποτρέψει τις μελλοντικές αφίξεις. Αλλά το μανιφέστο των Εργατικών χαρακτηρίζει το σχέδιο «τέχνασμα», που «έχει ήδη κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες».

Η εμβληματική τους μεταναστευτική πολιτική είναι η τρίτη στις έξι κορυφαίες προτεραιότητές τους: η «έναρξη [μιας] νέας Διοίκησης Ασφάλειας Συνόρων με εκατοντάδες ειδικούς ερευνητές και η χρήση [των] αντιτρομοκρατικών εξουσιών για τη συντριβή των εγκληματικών συμμοριών σκαφών».

Η μεταναστευτική πολιτική εξέθεσε μια ακόμη διαφορά όσον αφορά το διεθνές δίκαιο. Ο Σουνάκ δήλωσε επανειλημμένα στην παρουσίαση της Τρίτης ότι αν είμαστε «αναγκασμένοι να επιλέξουμε μεταξύ της ασφάλειάς μας και της δικαιοδοσίας ενός ξένου δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένου του ΕΔΑΔ, θα επιλέγουμε πάντα την ασφάλειά μας», κάτι που επίσης αποτυπώνεται στο μανιφέστο. Το μανιφέστο των Εργατικών πάντως δεσμεύεται ότι «η Βρετανία θα παραμείνει απερίφραστα μέλος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Οι Εργατικοί λένε επίσης ότι θα «γκρεμίσουν τα περιττά εμπόδια στο εμπόριο», ελπίζοντας να επιτύχουν μια κτηνιατρική συμφωνία για τον περιορισμό των συνοριακών ελέγχων- να διασφαλίσουν την αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και «να βοηθήσουν τους καλλιτέχνες μας που περιοδεύουν».

Ωστόσο, όσοι αναζητούν κάτι που να μοιάζει με επαναφορά του Ηνωμένου Βασιλείου στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα απογοητευτούν. Στο μανιφέστο των Εργατικών αναφέρεται ρητά ότι «η Βρετανία θα παραμείνει εκτός της ΕΕ». Δεν υπάρχει χώρος για ένταξη μέσω της κερκόπορτας, το μανιφέστο υπόσχεται «καμία επιστροφή στην ενιαία αγορά, την τελωνειακή ένωση ή την ελευθερία μετακίνησης».

Οι Συντηρητικοί από την πλευρά τους δηλώνουν ότι «είναι προσηλωμένοι στο καθεστώς μόνιμης εγκατάστασης της ΕΕ και στα δικαιώματα που έχει εγγυηθεί για τους πολίτες της ΕΕ», οπότε δεν αναμένονται περαιτέρω αλλαγές εκεί.

Διακομματική συναίνεση για τις στρατιωτικές δαπάνες, την Ουκρανία

Οι Συντηρητικοί είναι υπερήφανοι για την πορεία τους στην Ουκρανία μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας το 2022. Ο Μπόρις Τζόνσον ήταν ο πέμπτος πολιτικός ηγέτης που επισκέφθηκε το Κίεβο μετά την ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Βρετανία συχνά πρωτοστάτησε στην προμήθεια στρατηγικών όπλων στην Ουκρανία, από εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων στην αρχή μέχρι τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow» καθώς προχωρούσε ο πόλεμος, γεγονός που διευκόλυνε τους δυτικούς συμμάχους να ακολουθήσουν.

Η υποστήριξη προς την Ουκρανία παραμένει αμείωτη στο μανιφέστο του κόμματος, με την υπόσχεση να «εγγυηθεί στην Ουκρανία την υποστήριξη που χρειάζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα» και να «οικοδομήσει διεθνή συμφωνία για τη χρήση ακινητοποιημένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την υποστήριξη της Ουκρανίας», η οποία ήδη προχωρά στην τρέχουσα σύνοδο κορυφής της G7.

Οι Εργατικοί έχουν παρόμοιο αφήγημα σχετικά με τη δέσμευσή τους για την Ουκρανία στο μανιφέστο τους, προσθέτοντας το καρότο για το Κίεβο ότι αν εκλεγούν «θα διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην παροχή στην Ουκρανία μιας σαφούς πορείας προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Σε άλλα σημεία, τα δύο κόμματα συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό σε θέματα άμυνας. Και τα δύο δεσμεύτηκαν να δαπανήσουν το 2,5% του ΑΕΠ για την άμυνα. Και τα δύο δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν το «Trident», το πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι Εργατικοί λένε επιπλέον ότι θα «επιδιώξουν ένα φιλόδοξο νέο σύμφωνο ασφάλειας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου».

Το μεγαλύτερο σημείο διαφοράς σε αυτόν τον τομέα είναι η πρόταση των Συντηρητικών να τεθεί σε εφαρμογή μια μορφή στρατιωτικής επιστράτευσης για τους 18χρονους μέσω της ψήφισης ενός «νόμου περί εθνικής θητείας». Οι Εργατικοί δεν έχουν προτείνει μια τέτοια πολιτική. Στην ομιλία του στο μανιφέστο ο Starmer δήλωσε ότι «βαρέθηκε να κάνουν οι πολιτικοί διαλέξεις στους νέους για την ευθύνη τους απέναντι στη χώρα, όταν αυτοί (οι πολιτικοί) δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για το μέλλον».

Πηγή: euractiv.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ