Διμερής συνεκπαίδευση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, ολοκληρώθηκε προ ημερών και δημοσιοποιήθηκε από το ΓΕΕΘΑ πριν λίγες ώρες.
Στην προαναφερθείσα εκπαιδευτική δραστηριότητα από ελληνικής πλευράς συμμετείχε προσωπικό και μέσα της Μονάδος Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ), η οποία ανήκει στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, ενώ από Αμερικανικής πλευράς προσωπικό και μέσα της Κινητής Εκπαιδευτικής Ομάδος (ΚΕΟ) του 160ου Συντάγματος Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (160th Special Operations Aviation Regiment/160 SOAR) των αντίστοιχων Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη συνεκπαίδευση ήταν η πρώτη διεθνής εκπαιδευτική δραστηριότητα της ΜΑΕΕ, από τότε που σχετικώς προσφάτως συγκροτήθηκε, και αφορούσε σε αντικείμενα σχεδιάσεως και διεξαγωγής αεροπορικών ειδικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ΜΑΕΕ, ενόψει της επικείμενης επιχειρησιακής της αξιολόγησης από την Συμμαχική Διοίκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Allied Special Operations Forces Command/ASOFCOM) του ΝΑΤΟ, που πρόκειται να διεξαχθεί εντός του Ιουνίου 2024, δηλαδή πολύ σύντομα.
Παράλληλα, η συνεκπαίδευση λειτούργησε προπαρασκευαστικά, όσον αφορά τις ενέργειες ένταξης στην ΜΑΕΕ των νέων ελικοπτέρων UH-60M, των οποίων η παραλαβή επίκειται.
Στο σημείο αυτό υπενθυμίζουμε ότι ο Ελληνικός Στρατός έχει παραγγείλει στις ΗΠΑ (Lockheed Martin/Sikorsky) 35 ελικόπτερα του προαναφερθέντος τύπου από τα οποία τα 4 θα είναι Ειδικών Επιχειρήσεων και θα δοθούν προς χρήση και επιχειρησιακή αξιοποίησή τους αμέσως στη ΜΑΕΕ.
Επισημαίνεται ότι αυτή τη στιγμή και μέχρι της αφίξεως των νέων UH-60M στη ΜΑΕΕ, αυτή επιχειρεί με τα ελικόπτερα ΝΗ-90 Ειδικών Επιχειρήσεων (όσα από τα 4 παραγγελθέντα έχουν παραληφθεί ως τώρα) καθώς και με μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D/SD Chinook, που θα εξακολουθήσει να τα χρησιμοποιεί ad hoc καθώς αυτά ανήκουν στο 4ο Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (4ο ΤΕΑΣ), που εδρεύει επίσης, όπως και η ΜΑΕΕ, στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Πάχης Μεγάρων της Αεροπορίας Στρατού.
«H εν λόγω δραστηριότητα αποδεικνύει εμπράκτως την άριστη σχέση Ελλάδας και Η.Π.Α. σε στρατιωτικό επίπεδο» σημειώνεται σχετικώς από το ΓΕΕΘΑ .