Μετά τη συντριπτική ήττα των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας στις ευρωεκλογές, υψηλά στελέχη της αντιπολίτευσης παροτρύνουν τον Γερμανό καγκελάριο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, όπως έκανε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, μετά την συντριπτική ήταν του από το Rassemblement National της Μαρίν Λεπέν.
Το SPD (S&D) του Σολτς και οι εταίροι του στον συνασπισμό, το φιλελεύθερο FDP (Renew Europe) και οι Πράσινοι, κέρδισαν συνολικά το 30,4% των ψήφων την Κυριακή, λίγο περισσότερο δηλαδή από το ποσοστό που πήρε το νικηφόρο κόμμα το κεντροδεξιό CDU/CSU με 30%
«Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν κακό και για τα τρία κυβερνητικά κόμματα», παραδέχθηκε ο Σολτς το βράδυ της Δευτέρας.
«Πρέπει τώρα να αποτελέσει το σημείο αναφοράς για όλους να καταβάλουν προσπάθειες και να επιλύσουν τις προκλήσεις που έρχονται», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο.
Στον απόηχο της συντριπτικής ήττας, σημαντικά στελέχη της αντιπολίτευσης προέτρεψαν τον Σολτς να ακολουθήσει το παράδειγμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά την επικράτηση της ακροδεξιάς επί του κόμματός του στις ευρωεκλογές.
«Αυτή η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά τελειώσει. Τώρα πρέπει να γίνει κάτι ανάλογο, όπως στη Γαλλία», δήλωσε στο RTL/NTV ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ (CSU/EPP), κυρίαρχη φιγούρα του κόμματος σε κρατικό και εθνικό επίπεδο.
«Χρειαζόμαστε ένα νέο ξεκίνημα για τη χώρα μας. Ο [συνασπισμός] δεν έχει πλέον καμία εντολή, καμία εμπιστοσύνη στον πληθυσμό και γι’ αυτό θα πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές το συντομότερο δυνατό», συνέχισε.
Ο ηγέτης του CDU Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι «δεν αποκλείει ένα τέτοιο σενάριο», ενώ τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν ανώνυμες κομματικές πηγές που τάσσονται υπέρ των πρόωρων εκλογών.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, απέρριψε τις εκκλήσεις δηλώνοντας τα εξής: «Η κανονική ημερομηνία των εκλογών είναι το επόμενο φθινόπωρο και σκοπεύουμε να την εφαρμόσουμε», δήλωσε εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.
Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP/Renew Europe) υποστήριξε επίσης τον Σολτς, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητηθεί η εμπιστοσύνη του συνασπισμού στον καγκελάριο.
Οι ειδικοί, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι οι παραλληλισμοί μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας θέτουν υπό αμφισβήτηση τη γαλλογερμανική ηγεσία σε αποφάσεις της ΕΕ, όπως οι κορυφαίες θέσεις εργασίας, οι μεσοπρόθεσμες προτεραιότητες, η διεύρυνση και η μεταρρύθμιση.
«Η [γερμανική] κυβέρνηση έχει τιμωρηθεί αυστηρά. (…) Το ίδιο και στη Γαλλία. Επομένως, δεν περιμένουμε ηγεσία από τη Γαλλία και τη Γερμανία αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Γιοχάνες Λίντνερ, συνδιευθυντής της δεξαμενής σκέψης Jacques Delors Centre.
Πηγή: euractiv.gr