Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Κύπρο...με άρωμα YouTube!

 
fidias

Ενημερώθηκε: 10/06/24 - 09:35

Ο ΔΗΣΥ εξασφαλίζει δύο έδρες, το ΑΚΕΛ μία, το ΕΛΑΜ μία, το ΔΗΚΟ μία, ενώ εκλέγεται και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Φειδίας Παναγιώτου, στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου:

Τρεις παλιούς και τρεις νέους για την Ευρωβουλή, στέλνει η Κύπρος.

Λουκάς Φουρλάς και Μιχάλης Χατζηπαντέλας από τον ΔΗΣΥ, Γιώργος Γεωργίου από το ΑΚΕΛ και Κώστας Μαυρίδης από το ΔΗΚΟ.

Ο Φειδίας Παναγιώτου, ο οποίος είναι και η μεγάλη έκπληξη της κάλπης είναι ο πρώτος εκ των τριών νέων Κυπρίων Ευρωβουλευτών.

Από το ΕΛΑΜ ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Γεάδης Γεάδη.

Η έκπληξη των εκλογών

Η είδηση της βραδιάς των εκλογών ήταν η εκλογή του Φειδία Παναγιώτου και μάλιστα με ένα πρωτόγνωρο ποσοστό, που αγγίζει το 20%! Η εξέλιξη αυτή έχει σοκάρει το πολίτικό σύστημα, που αντιμετώπισε μουδιασμένα, αμήχανα το αποτέλεσμα και την εκλογή ενός νεαρού, 24 χρόνων, youtuber. Το μεγάλο μήνυμα της εκλογής του κ. Φειδία Παναγιώτου συνδέεται πρωτίστως με την απαξίωση του πολιτικού συστήματος και της ανάγκης των πολιτών να στείλουν ηχηρό μήνυμα προς τα κόμματα.

Πρωτιά και ήττα

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοπους, ο ΔΗΣΥ παρά τα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, ως αποτέλεσμα των όσων έγιναν στις προεδρικές εκλογές και τη βαριά ήττα που δέχθηκε, κατάφερε να διατηρήσει την πρωτιά.

Από τους ηττημένους των ευρωεκλογών είναι το ΑΚΕΛ, το οποίο όχι μόνο δεν εξασφάλισε την πρώτη θέση, όπως επιδίωξε αλλά έχασε μια έδρα μειώνοντας τα ποσοστά του.

Στους μεγάλους ηττημένους είναι και τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, που είδαν τα ποσοστά τους μειώνονται. Αιμορραγίας ψήφων συνέχεια! Το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ δέχθηκαν βαριά ήττα και τούτο δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί.

Η αύξηση της ακροδεξιάς

Το ΕΛΑΜ κατάφερε να εκλέξει ευρωβουλευτή. Ήταν το επόμενο βήμα μετά τη διαφαινόμενη αύξηση των ποσοστών του κόμματος αυτού. Η περίπτωση του Φειδία δεν επέτρεψε στο ακροδεξιό κόμμα να καταταγεί τρίτο, αλλά προφανώς και θεωρείται τρίτη πολιτική δύναμη. Το γεγονός ότι τα άλλα κόμματα, του δημοκρατικού τόξου, επικέντρωσαν την προεκλογική τους εκστρατεία με την ακροδεξιά. Και φαίνεται ότι απέτυχαν.

Είναι προφανές πως το αποτέλεσμα των εκλογών επιβεβαιώνει πως για να μην επικρατήσει το απολιτίκ πρέπει να αλλάξει η πολιτική, να αλλάξουν τα κόμματα. Αυτό ήταν και το μήνυμα των πολιτών.

Οι Τουρκοκύπριοι έχασαν το ραντεβού

Πολλοί επένδυσαν στις ψήφους των Τουρκοκυπρίων. Υπήρξε και κινητοποίηση. Τρεις Τουρκοκύπριοι υποψήφιοι σε τρία κόμματα( ΑΚΕΛ, Οικολόγοι, Βολτ), δεν ήταν αρκετό για να κινητοποιήσει Τουρκοκύπριους ψηφοφόρους και να προσέλθουν στις κάλπες. Τελικά το κατοχικό καθεστώς κινήθηκε αποτρεπτικά ενώ ρόλο φαίνεται να διαδραμάτισαν και κάποιοι… προοδευτικοί, που διαμήνυαν πως αυτές «δεν είναι εκλογές για τους Τουρκοκύπριους».

Την ίδια ώρα, θα πρέπει να επισημανθεί πως η χαμηλή συμμετοχή πρέπει να απασχολήσει και σε σχέση με το Κυπριακό. Οι ευρωεκλογές είναι οι μόνες, που Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ψηφίζουν μαζί. Οι Τουρκοκύπριοι, παρά το γεγονός ότι είναι υπήκοοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, αξιοποιούν πλήρως την ιδιότητά τους αυτή, επιλέγουν στην πλειοψηφία τους να μην μετέχουν στις εκλογές για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την ώρα, μάλιστα όταν στις προηγούμενες εκλογές, είχε εκλεγεί και Τουρκοκύπριος Ευρωβουλευτής.

Τα αποτελέσματα συνοπτικά:

ΔΗΣΥ 24.8%
ΑΚΕΛ 21.5%

ΦΕΙΔΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ 19.3%

ΕΛΑΜ 11.2%

ΔΗΚΟ 9.7%

ΕΔΕΚ 5.1%
VOLT 2.9%
ΔΗΠΑ 2.2%

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ 1.3%
ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ – ΚΙΝΗΜΑ ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ 1.2%
ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ 0.3%

ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ 0.3%
«ΝΙΚΗ» 0.1%
ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ ΖΕΡΒΙΔΗΣ 0.1%

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ