Την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου επιστρατεύει η Σουηδική αστυνομία

 
sweden

Ενημερώθηκε: 05/06/24 - 23:27

Η κυβέρνηση της Σουηδίας δήλωσε τη Δευτέρα (3 Ιουνίου) ότι επιθυμεί να δώσει στις αρχές επιβολής του νόμου τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν σε πραγματικό χρόνο τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου από κάμερες σε δημόσιους χώρους ώστε για παράδειγμα να είναι ευκολότερη η ταυτοποίηση ατόμων που είναι ύποπτα για εγκλήματα.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση των κανόνων για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης τον Μάρτιο. Οι κανόνες αυτοί απαγόρευσαν κατ’ αρχήν την αναγνώριση προσώπου σε πραγματικό χρόνο σε δημόσιους χώρους, όμως επέτρεψαν ορισμένες εξαιρέσεις για τις διωκτικές αρχές.

Τον Δεκέμβριο, η σουηδική κυβέρνηση διέταξε έρευνα σχετικά με την επέκταση των εξουσιών των αρχών επιβολής του νόμου για την παρακολούθησης με χρήση καμερών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Gunnar Strommer δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η έρευνα, τα πορίσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στην κυβέρνηση τη Δευτέρα, είχε ως στόχο να παράσχει τη «διορατικότητα» που απαιτείται για να προχωρήσει «σημαντικά» η χρήση των καμερών για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

«Η αναγνώριση προσώπου σε πραγματικό χρόνο σε δημόσιους χώρους θα πρέπει να επιτρέπεται για σκοπούς καταπολέμησης του εγκλήματος στο βαθμό που το επιτρέπει ο κανονισμός της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο επικεφαλής Ερευνών, Kazimir Aberg.

Οι εξαιρέσεις της ΕΕ περιλαμβάνουν την αναζήτηση αγνοουμένων ή συγκεκριμένων ύποπτων θυμάτων trafficking ή την πρόληψη άμεσων απειλών, όπως μια τρομοκρατική επίθεση.

Επιτρέπει επίσης την τεχνολογία για τον εντοπισμό ατόμων που είναι ύποπτα για τη διάπραξη ορισμένων ποινικών αδικημάτων.

Ο Aberg δήλωσε ότι η αστυνομία θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί την τεχνολογία μόνο για εγκλήματα που επισύρουν ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τεσσάρων ετών και μόνο μετά από άδεια δικαστικής αρχής.

Επιπλέον, η τεχνολογία θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένες έρευνες και όχι προληπτικά, δήλωσε ο Aberg.

Ο Strommer, με τη σειρά του, δήλωσε ότι η κυβέρνηση καλωσόρισε την πρόταση, λέγοντας ότι πιστεύει πως η έρευνα είχε εξετάσει διεξοδικά την ισορροπία μεταξύ των ανησυχιών για την ακεραιότητα και της αποτελεσματικής καταπολέμησης του εγκλήματος.

Είπε ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει να εργάζεται για τη σταθεροποίηση των λεπτομερειών του σχεδίου, αν και δεν προτάθηκε ημερομηνία για την εφαρμογή του.

Πηγή: euractiv.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ