Πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη θητεία - Οι προτεραιότητες του υπ. Εθνικής Άμυνας μετά τις Ευρωεκλογές

 
Πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη θητεία - Οι προτεραιότητες του υπ. Εθνικής Άμυνας μετά τις Ευρωεκλογές

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 02/06/24 - 16:35

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Απαντήσεις αναφορικώς με το πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη στρατιωτική θητεία, αλλά και για το ποιες είναι οι προτεραιότητες του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης για μετά τις Ευροεκλογές έδωσε ο Υπουργός κ. Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία» (Ν.Οικονόμου).

            Απαντώντας στο ερώτημα περί του τι πρέπει να περιμένουμε για τις αλλαγές στη θητεία και πότε θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο, ο κ. Δένδιας τόνισε τα εξής: «Εκτιμώ ότι το Νομοσχέδιο για τη θητεία θα κατατεθεί το φθινόπωρο και θα προβλέπει μια σειρά σημαντικών αλλαγών, που δεν θα αφορούν τη διάρκειά της, αλλά τον τρόπο με τον οποίο υπηρετεί κάποιος την πατρίδα. Η θέση μας είναι ότι η Ελλάδα οφείλει να διαθέτει έναν καλά εκπαιδευμένο στρατό πολιτών, οι οποίοι θα μετεκπαιδεύονται τακτικά εφόσον το επιθυμούν κατά την εφεδρεία τους. Η ίδια η θητεία θα προσφέρει πλέον τη δυνατότητα απόκτησης πιστοποιημένων δεξιοτήτων, οι οποίες θα είναι χρήσιμες για τους στρατεύσιμους μετά την απόλυσή τους. Η προσέγγιση μας στο θέμα της θητείας, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της σύγχρονης τεχνολογίας θα ενισχύσει και την ποιότητα της στρατιωτικής εκπαίδευσης, επιδρώντας καταλυτικά στις αμυντικές δυνατότητες της χώρας».

            Ο ίδιος, αναφορικώς με το ποιες είναι οι προτεραιότητες στο ΥΠΕΘΑ που θα δούμε σύντομα να υλοποιούνται, επικεντρώθηκε σε πέντε εξ αυτών:

--- Πρόγραμμα προμήθειας 20 μαχητικών αεροσκαφών F-35A.

--- Υπογραφή διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, για τη συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα σχεδιάσεως και συμπαραγωγής των φρεγατών τύπου “Constellation”

--- Η υλοποίηση του Οικοσυστήματος Καινοτομίας, σε εφαρμογή του Ν.5110/2024.

--- Το νέο οικιστικό πρόγραμμα για τα στελέχη των ΕΔ.

--- Ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ) επίσης σε εφαρμογή του Ν.5110/2024.

            Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας για τα προαναφερόμενα τόνισε τα εξής: «Στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στις Ένοπλες Δυνάμεις από τη Μεταπολίτευση τουλάχιστον, οι προτεραιότητες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας επικεντρώνονται στον εκσυγχρονισμό της δομής Δυνάμεων και την επικαιροποίηση – προτεραιοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων. Εντός των επόμενων εβδομάδων ολοκληρώνονται οι διαδικασίες τόσο για την προμήθεια 20αεροσκαφών F-35 με την υπογραφή του Letter of Acceptance (LOA), όσο και την υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ, για τη συμμετοχή της Χώρας μας στο Πρόγραμμα σχεδίασης και συμπαραγωγής των Φρεγατών Constellation. Στις άμεσες προτεραιότητες περιλαμβάνεται η υλοποίηση του Οικοσυστήματος Καινοτομίας, σε εφαρμογή του Ν.5110/2024, ο οποίος υπερψηφίσθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, με τις ψήφους μάλιστα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Σπαρτιατών επί της αρχής και επί του συνόλου. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας βρίσκεται επίσης η μέριμνα για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, με το Οικιστικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Επίσης, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν.5110/2024 προχωράμε στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Σε εφαρμογή του νέου Νόμου, καταρτίζονται ειδικά προγράμματα για νέους, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι θα συνδυάζουν την ακαδημαϊκή και την εξειδικευμένη στρατιωτική εκπαίδευση με την παροχή αντίστοιχης οικονομικής αποζημίωσης. Τα προγράμματα θα απευθύνονται και σε σπουδαστές των Α.Ε.Ι. οι οποίοι θα εκπληρώνουν τα στρατιωτικά τους καθήκοντα παράλληλα με τις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις, αποκτώντας εμπειρία σε ζητήματα Τεχνολογίας και Κυβερνοασφάλειας. Μια εμπειρία που θα τους είναι εξαιρετικά χρήσιμη ως μετέπειτα επαγγελματικό εφόδιο».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ