Γεωργία: Η Βουλή θα ψηφίσει αργότερα σήμερα σχετικά με το προεδρικό βέτο

 
γεωργια

Ενημερώθηκε: 28/05/24 - 14:17

Το Κοινοβούλιο της Γεωργίας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή σήμερα ψηφοφορίας με σκοπό να ξεπεραστεί το βέτο της φιλοδυτικής προέδρου στον νόμο περί "ξένης επιρροής," ή "ξένων πρακτόρων", που οδήγησε σε μεγάλες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης σε αυτή τη χώρα του Καυκάσου.

Η ψηφοφορία περιελήφθη στη σημερινή ημερήσια διάταξη της ολομέλειας. Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Σάλβα Παπουασβίλι διαβεβαίωσε πως τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος "Γεωργιανό Όνειρο" --που διαθέτει την πλειοψηφία στο ημικύκλιο-- "θα καταφέρουν σίγουρα να υπερβούν το βέτο" που έθεσε στις 18 Μαΐου η πρόεδρος Σαλομέ Ζουραμπισβίλι.

Οι επικριτές του νόμου αυτού, που κατέβηκαν κατά δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους από τις αρχές Απριλίου, χαρακτηρίζουν το κείμενο "ρωσικό νόμο" λόγω της ομοιότητάς του με έναν νόμο περί "ξένων πρακτόρων" που χρησιμοποιείται στη Ρωσία από το 2012 προκειμένου να καταπνιγεί κάθε αντίθετη φωνή.

Μετά την ανακοίνωση της διεξαγωγής της ψηφοφορίας σήμερα, διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται μπροστά στο κτήριο του Κοινοβουλίου στο Τμπιλίσι, πολλοί κρατώντας γεωργιανές και ευρωπαϊκές σημαίες. Συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί πριν από την ψηφοφορία, η οποία θα μπορούσε να διεξαχθεί πριν από το τέλος της ημέρας.

Η αντιπολίτευση στη Γεωργία και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατήγγειλαν έναν νόμο που θεωρούν πως δεν συνάδει με τις φιλοδοξίες αυτής της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας του Καυκάσου να γίνει κάποια στιγμή μέλος της ΕΕ και ο οποίος, αντίθετα, τη φέρνει πιο κοντά στη Μόσχα.

Βλέπουν επίσης σε αυτόν ένα εργαλείο καταστολής σε βάρος αντίθετων φωνών καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα στα τέλη Οκτωβρίου.

Ο νόμος, που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο στις 14 Μαΐου, προβλέπει πως όλες οι ΜΚΟ ή μέσα ενημέρωσης που λαμβάνουν τουλάχιστον το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό θα πρέπει να εγγραφούν ως "οργάνωση που ακολουθεί τα συμφέροντα μιας ξένης δύναμης" και να υποβάλλονται σε διοικητικό έλεγχο.

Η Γεωργιανή φιλοευρωπαία πρόεδρος Σαλομέ Ζουραμπισβίλι προέβαλε βέτο στις 18 Μαΐου. Απλή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο αρκεί ώστε το βέτο να ανατραπεί.

"Εκβιασμός"

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε από την πλευρά του την περασμένη εβδομάδα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επανεξετάσουν το σύνολο της συνεργασίας τους με το Τμπιλίσι μετά την έγκριση του κειμένου.

Έτσι η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε περιορισμούς στη χορήγηση βίζας διαμονής στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα άτομα που εκτιμάται πως "υπονομεύουν τη δημοκρατία" στη Γεωργία καθώς και για τους συγγενείς τους.

Το κόμμα "Γεωργιανό Όνειρο" αντέδρασε καταγγέλλοντας "εκβιασμό" και "κατάφωρη προσπάθεια να καταπατηθεί η ανεξαρτησία και η κυριαρχία της Γεωργίας". Κατηγορίες για "εκβιασμό" έχουν εκτοξευθεί επίσης και εναντίον ενός Ευρωπαίου Επιτρόπου που είχε προσπαθήσει να επιχειρηματολογήσει κατά της έγκρισης του νόμου στον Γεωργιανό πρωθυπουργό Ιρακλί Κομπαχίντζε.

Αν και η Γεωργία είναι επίσημα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα από τον Δεκέμβριο του 2023, και το "Γεωργιανό Όνειρο" υποστηρίζει επίσημα αυτόν τον σκοπό που έχει εγγραφεί στο Σύνταγμα να γίνει μια μέρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, το κόμμα αυτό, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2012, έχει πολλαπλασιάσει τα τελευταία χρόνια τα μέτρα που φέρνουν τη χώρα πιο κοντά στη Μόσχα.

Η διαμάχη γύρω από το κείμενο έφερε επίσης στο φως την επιρροή του Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ενός επιχειρηματία που έκανε περιουσία στη Ρωσία.

Ιδρυτής του κόμματος "Γεωργιανό Όνειρο", διετέλεσε για σύντομο διάστημα πρωθυπουργός (2012-2013) και εξακολουθεί, σύμφωνα με τους επικριτές του, να διοικεί τη χώρα από τα παρασκήνια.

Αν και λέει πως θέλει η Γεωργία να ενταχθεί στην ΕΕ, πρόσφατα πολλαπλασίασε τις δηλώσεις κατά του ΝΑΤΟ και βλέπει τις ΜΚΟ ως εσωτερικό εχθρό.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ