Δώστε άδεια στον Ζελένσκι να χτυπήσει την Κριμαία με τα όπλα σας, προτείνει ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας σε ολα τα μέλη του ΝΑΤΟ

 
σαπσ

Ενημερώθηκε: 20/05/24 - 17:54

Ο υπουργός Άμυνας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιτρέψει τα όπλα που παρασχέθηκαν στην Ουκρανία να χρησιμοποιηθούν εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας, αλλά δήλωσε ότι χρησιμοποιούνται εναντίον των ρωσικών δυνάμεων στην προσαρτημένη Κριμαία.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε πολύ διορατικό όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα όπλα μας, συμπεριλαμβανομένου – και άλλες χώρες δεν το έκαναν αρχικά αυτό, αλλά στη συνέχεια ακολούθησαν το παράδειγμά μας – στην Κριμαία, την οποία θεωρούμε αναπόσπαστο τμήμα της Ουκρανίας […] “Δεν μπορώ να υπεισέλθω σε αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αδειοδοτούνται τα όπλα, αλλά μπορώ να πω το εξής: Η Ουκρανία βρίσκεται σε έναν αγώνα για την επιβίωσή της. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δείξει τον δρόμο. […] ενθαρρύνουμε και άλλους να κάνουν το ίδιο».

Και πρόσθεσε: «Αυτό που θα ήθελα να δω είναι όλοι οι εταίροι μας, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν αυτά τα όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς, αλλά δεν επιτρέπουν τη χρήση τους στην Κριμαία – η οποία είναι μέρος της Ουκρανίας – νομίζω ότι αυτά είναι τα πράγματα που θα πρέπει να συμβούν πρώτα».

Ερωτηθείς σχετικά με τις εκκλήσεις του Κιέβου να διατίθενται δυτικά όπλα για πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας, ο κ. Shapps δήλωσε στην εκπομπή Sunday with Laura Kuenssberg του BBC: «Δεν μπορώ να υπεισέλθω στις λεπτομέρειες αυτών των ιδιωτικών συζητήσεων σχετικά με το πώς ακριβώς χρησιμοποιούνται τα όπλα».

Ο κ. Shapps δήλωσε επιπλέον ότι η καθυστέρηση στην έγκριση ενός πακέτου βοήθειας από το Κογκρέσο των ΗΠΑ επέτρεψε στις δυνάμεις του κ. Πούτιν να πραγματοποιήσουν επίθεση γύρω από το Χάρκοβο, τη δεύτερη πόλη της Ουκρανίας. “[…] αυτό που συνέβη στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, είναι επειδή, φοβάμαι, ο πολιτισμένος κόσμος πήρε τα μάτια του από τον στόχο μόνο για λίγο, και είδαμε πόσο καιρό χρειάστηκε για να περάσει αυτό το πακέτο από το Κογκρέσο των ΗΠΑ λόγω της εσωτερικής πολιτικής εκεί, και αυτό είναι το πραγματικό αποτέλεσμα” σημείωσε.

Ως προς το Μεσανατολικό, και στον απόηχο του τελεσίγραφου του Benny Gantz προς τον Ισραηλινό Π/Θ πως θα παραιτηθεί αν δεν υπάρξει σχέδιο μέχρι τις 8 Ιουνίου που θα περιλαμβάνει μια διεθνή διοίκηση για τη μεταπολεμική Γάζα, ο κ. Shapps δήλωσε στο Times Radio: “Το θέμα που θέτουμε συνεχώς στο Ισραήλ είναι ότι είναι απίστευτα σημαντικό να υπάρχει ένα σχέδιο – μια Γάζα που θα διοικείται όχι από τη Χαμάς, μια τρομοκρατική οργάνωση, αλλά από Παλαιστίνιους. “Δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον κανενός, λιγότερο απ’ όλους του Ισραήλ, να βρίσκεται στη Γάζα μακροπρόθεσμα”. (Daily Mail μέσω PA Media).

Τέλος αναφορικά με τις σχέσεις Ρωσίας-Κίνας, μετά και τη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου με τον Κινέζο ομόλογό του την περασμένη εβδομάδα και τα σχέδια εμβάθυνσης των δεσμών ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών, ο Βρετανός ΥΠΑΜ μιλώντας στο Sky News δήλωσε “εξαιρετικά ανήσυχος γι’ αυτό” διότι “Πρόκειται για δύο χώρες που δεν πιστεύουν στη δημοκρατία. Προσπαθούν να εξαπλώσουν το σύστημά τους στον υπόλοιπο κόσμο, πρέπει να δούμε και να έχουμε τα μάτια μας ορθάνοιχτα ότι αυτό αποτελεί άμεση απειλή για τον τρόπο ζωής μας”. (Telegraph).

Πηγή: hellasjournal.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ