Τα νέα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων και οδηγίες για τους φορολογούμενους

 
 Τα νέα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων και οδηγίες για τους φορολογούμενους

Ενημερώθηκε: 27/03/24 - 22:09

Της Δάφνης Γρηγοριάδη*

Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για 8,5 εκατ. φορολογούμενους.

Με τη νέα διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται να εγκριθεί από τη Βουλή τις επόμενες ημέρες, απλοποιείται η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Σύμφωνα με αυτήν, η ΑΑΔΕ θα προσυμπληρώνει αυτόματα τη φορολογική δήλωση και αν ο φορολογούμενος δεν εκφράσει αντιρρήσεις εντός της προθεσμίας υποβολής, η δήλωση θα οριστικοποιείται αυτόματα. 

Τα νέα αυτά δεδομένα υπολογίζεται ότι αφορούν περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενους, όσους δηλαδή έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις. Στην ουσία αυτό που επιχειρείται με την νέα μεταρρύθμιση είναι να μπει τέλος στην αργοπορία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων (έστω στις απλές περιπτώσεις) καθώς και στις εκπρόθεσμες υποβολές. Για τους υπόλοιπους φορολογούμενους (όσους έχουν επαγγελματική δραστηριότητα, όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια κλπ.) τα δεδομένα μένουν έως έχουν.Τι πρέπει να προσέχουμε στην φετινές δηλώσεις

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Βασιλάκη Οικονομολόγο – Φοροτεχνικό εξηγώντας στο thepressroom.gr επισημαίνει πως φέτος η διαδικασία υποβολής για τις φορολογικές δηλώσεις θα ξεκινήσει νωρίτερα από ότι άλλες χρονιές. Για τους μισθωτούς δεν αλλάζει κάτι πρακτικά καθώς εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση να καλύψουν το 30% του ετήσιου πραγματικού τους εισοδήματος με δαπάνες οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με πλαστικό χρήμα.

Εκεί που έχουμε διαφοροποίηση σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη είναι στους επαγγελματίες και στους αγρότες, με έμφαση στους πρώτους όπου θα έχουμε την μείωση από τη μία πλευρά του τέλος επιτηδεύματος κατά 50% όπου εφαρμόζονται δηλαδή τα νέα τεκμήρια αλλά από την άλλη πλευρά έχουμε το 10.920 ευρώ ως ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα. Αν κάποιος επιθυμεί να αμφισβητήσει το καθορισμένο ελάχιστο εισόδημα λόγω του γεγονότος ότι έχει χαμηλότερο εισόδημα, θα πρέπει να πληρώσει προσωρινά τον φόρο που του αναλογεί, σύμφωνα με το καθορισμένο εισόδημα.

Στη συνέχεια, μπορεί να επιδιώξει να δικαιωθεί μέσω φορολογικού ελέγχου, υποβάλλοντας αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι το εισόδημά του είναι χαμηλότερο από το καθορισμένο, δηλαδή από 10.920 ευρώ. 

*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ