Μπαίνει σε διαβούλευση ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας – Τι αλλάζει στην επικοινωνία φορολογούμενου και εφορίας

 
Μπαίνει σε διαβούλευση ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας – Τι αλλάζει στην επικοινωνία φορολογούμενου και εφορίας

Ενημερώθηκε: 19/03/24 - 11:45

Προς το τέλος της εβδομάδας τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) με τις διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας οι οποίες στοχεύουν στην αλλαγή της επικοινωνίας των πολιτών με την Εφορία, μεταξύ άλλων ρυθμίσεων.

Όπως επισημαίνουν πληροφορίες του newsit.gr η πιο πιθανή ημέρα έναρξης της διαβούλευσης είναι η Παρασκευή (22.3.2024). Έτσι, πέρα από τις ρυθμίσεις για τις αυτόματες δηλώσεις του Ε1 για 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους, εισάγεται καθολικά η ψηφιακή/ηλεκτρονική επικοινωνία της Εφορίας με τον Φορολογούμενο ως προς την κοινοποίηση πράξεων, λοιπών εγγράφων και αρχείων, παρέχοντας το πλεονέκτημα της ακριβούς αποτύπωσης των συναλλαγών αυτών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αμφισβητηθούν δικαστικά ο χρόνος, η μορφή και το περιεχόμενο της επικοινωνίας.

Με τις νέες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας προβλέπεται η αξιοποίηση των δυνατοτήτων διαλειτουργικότητας με τα πληροφοριακά συστήματα άλλων φορέων του Δημοσίου για τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, ενώ καταργείται η υποχρέωση των επιτηδευματιών και των επιχειρήσεων που τηρούν απλογραφικά βιβλία προσκόμισης βιβλίων, καθώς τα στοιχεία μεταβιβάζονται καθολικά μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA.

Επιπλέον, προβλέπεται η αυτοματοποίηση της σύνταξης και υποβολής φορολογικής δήλωσης, ώστε οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, που δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος, να μην απαιτείται καν να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις και να γίνεται αυτόματα ο προσδιορισμός της φορολογικής τους υποχρέωσης.

Τέλος, με το νομοσχέδιο, οριοθετούνται οι έννοιες του μερικού, πλήρους και απομακρυσμένου ελέγχου και των αντίστοιχων εντολών και συσχετίζεται το εύρος της εντολής ελέγχου με την έκθεση ελέγχου, ορίζεται η μέγιστη διάρκεια του φορολογικού ελέγχου και ενισχύεται η βαρύτητα των υποθέσεων των πρόσφατων χρήσεων, αντί των παλαιοτέρων, στα κριτήρια επιλογής υποθέσεων προς έλεγχο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ