Τα μέτρα για την ελάφρυνση του Δημόσιου Χρέους της Ελλάδος μπορεί να είναι συνδεδεμένα και υπό την αίρεση (conditionality) της επίτευξη συγκεκριμένων στόχων και δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν εκ των προτέρων, προκειμένου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δεχθεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αυτό ανέφερε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις μιλώντας στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ καλωσορίζει την πρόθεση των Ευρωπαίων να θέσουν προς συζήτηση τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό Χρέος στο επόμενο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Όπως τόνισε το ΔΝΤ για να αξιολογήσει τα μέτρα αυτά και την επίπτωση τους στο Δημόσιο Χρέος της χώρας, δεν είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν "απ΄αρχής" (upfront).
Αντίθετα τα μέτρα αυτά θα μπορούν να εφαρμόζονται ανάλογα με την πρόοδο που θα επιδεικνύει η Ελλάδα στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Όμως σε κάθε περίπτωση προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις του το ΔΝΤ είναι απαραίτητο να γνωρίζει το εύρος και το είδος των μέτρων αυτών.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι το ΔΝΤ επιμένει στην αναπροσαρμογή των στόχων για το μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα τη Ελλάδος στο 1,5% του ΑΕΠ προκειμένου να μην χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Όπως ανέφερε, τα μέτρα που περιλαμβάνει το υφιστάμενο πρόγραμμα είναι συμβατά με τον στόχο του 1,5% του ΑΕΠ. Ανέφερε δε ότι η Έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ για το Χρέος της Ελλάδος θα δημοσιοποιηθεί τον επόμενο μήνα.
Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι όσο το συντομότερο καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ του ΔΝΤ, της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων για το νέο πρόγραμμα (στο οποίο θα περιλαμβάνεται και το ΔΝΤ) τόσο το καλύτερο θα είναι για όλους.
Ερωτηθείς για τις συνέπειες από την εκλογική νίκη Τράμπ, παραδέχθηκε ότι παρά τις θετικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και του ελεύθερου εμπορίου, η ανάπτυξη παρέμεινε "πολύ χαμηλή, για πολύ καιρό και για πολύ λίγους", γεγονός που θα έπρεπε ν΄ αντιμετωπιστεί.
Σχετικά Θέματα: