Συνεδριάζει από τις 11:00 το πρωί της Παρασκευής, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ), υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να αποφασίσει, μετά από σχετική εισήγηση του αρμοδίου Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νίκου Δένδια, για τον νέο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, μετά το πέρας της πλήρους, τετραετούς (3+1 χρόνια), θητείας του ως σήμερα Αρχηγού Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.
Όπως είχαμε εγκαίρως επισημάνει από τις 7 Ιανουαρίου 2024, σημειώναμε ότι ΚΥΣΕΑ πρόκειται να πραγματοποιηθεί «εντός του επόμενου δεκαημέρου το πολύ» από τότε, και παρουσιάζαμε το πλαίσιο εντός του οποίου λαμβάνεται η σχετική απόφαση, αλλά και τυχόν «καραμπόλες» που μπορεί να γίνουν για τυχόν άλλους αρχηγούς Γενικών Επιτελείων.
Με την απλή υπενθύμιση ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επιλέγεται από το σύνολο της «δεξαμενής» των «αντι-» (Αντιστράτηγοι Όπλων, αντιναύαρχοι Μάχιμοι και Αντιπτέραρχοι Ιπτάμενοι) και ότι ΔΕΝ υπάρχει θεσμοθετημένη η σειρά διαδοχής των Κλάδων, αλλά «Εθιμικώ Δικαίω» και μόνο υπάρχει η σειρά 2 του Στρατού, 1 Ναυτικού και 1 Αεροπορίας, σημειώνουμε τα επικρατέστερα «σενάρια»: ,
Πρώτο αυτό της «ομαλής» λύσεως χωρίς να προκληθούν μεγάλες αναταράξεις στις ΕΔ, που ήδη δεν έχουν περάσει και λίγα την τελευταία τετραετία. Το σενάριο αυτό αναδεικνύει στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ τον νυν Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά, άνθρωπο αποφασιστικό, που πετυχαίνει πάντα το στόχο χωρίς αναταραχές και συγκρούσεις.
Δεύτερο αυτό της «σαρωτικής» λύσεως της αποστρατείας όλων των Αρχηγών και τις επιλογής νεότερων στις θέσεις τους από την Τάξη του 1987. Οι Αρχηγοί της Τάξεως 1987 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων είναι ο Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, προερχόμενος από το Όπλο των Διαβιβάσεων αλλά Καταδρομέας και Αλεξιπτωτιστής, νυν Διοικητής της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ και ο Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, νυν Αρχηγός Στόλου. Τυχόν υλοποίηση του προαναφερθέντος σεναρίου θα φέρει αποστρατείες σημαντικού αριθμού «αντί-» και στους τρεις Κλάδους, κυρίως στο ΓΕΣ, γεγονός που ουδείς γνωρίζει αν κάτι τέτοιο επιθυμεί από πολιτικής πλευράς η κυβέρνηση τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, καθώς είναι βέβαιο ότι θα κατηγορηθεί από την Αντιπολίτευση, πρώτο για «πετσώκομα» της επετηρίδος, και δεύτερο, ίσως πιο σημαντικό από το πρώτο, ότι μετά την επιδιωκόμενη ύφεση στα ελληνοτουρκικά και στα εξοπλιστικά, επιδιώκει περαιτέρω εξασθένιση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Φυσικά δεν ισχύει κάτι τέτοιο αλλά αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για εξαπόλυση πολιτικών κατηγοριών που «πιάνουν» επικοινωνιακά σε συγκεκριμένο ακροατήριο. Και σε λίγους μήνες έρχονται και ευρωεκλογές. Αμφότεροι οι προαναφερθέντες είναι κορυφές και ηγέτες και ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τις ικανότητές τους εντός και εκτός στρατεύματος.
Για την Πολεμική Αεροπορία η κατάσταση είναι ομαλή και δεν προβλέπονται εκπλήξεις στην τυχόν προαγωγή του Πτεράρχου Μπουρολιά ως του επομένου Α/ΓΕΕΘΑ.