Εξοπλισμοί: Τι περιμένουμε και τι δεν περιμένουμε για το 2024

 
Εξοπλισμοί: Τι περιμένουμε και τι δεν περιμένουμε για το 2024

Ενημερώθηκε: 03/01/24 - 19:42

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Το τέλος μιας χρονιάς και η αρχή της επόμενης, προσφέρονται για τη διενέργεια ενός είδος «απολογισμού πεπραγμένων» για τη χρονιά που πέρασε, αλλά και ενός «προϋπολογισμού», ως προς το τι αναμένουμε εντός του νέου έτους.

​Στο χώρο της Άμυνας ειδικώς τα «κουκιά» είναι μετρημένα!

​Το 2023 είχαμε τα εξής σε γενικές γραμμές για τα μείζονα εξοπλιστικά προγράμματα των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων:

FDI-HN, κλάσεως «Κίμων»
FDI-HN, κλάσεως «Κίμων»

-Συνεχίστηκε με ομαλούς και μάλλον ταχύτερους του προβλεπόμενου συμβατικώς χρόνου, η ναυπήγηση των τριών υπερσύγχρονων φρεγατών τύπου FDI-HN, κλάσεως «Κίμων», σε διαφορετικές φυσικά φάσεις ναυπηγήσεως η καθεμιά τους, με την πρώτη εξ αυτών, και επικεφαλής της κλάσεως, τη φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» (F-601), να καθελκύεται και να λαμβάνει το όνομά της στη διάρκεια επίσημης τελετής στα ναυπηγεία της Naval Group, στο Λοριάν της Γαλλίας.

Rafale F3R
Rafale F3R

-Συνεχίστηκε επίσης με ομαλούς ρυθμούς η παραλαβή των σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών Rafale F3R από τη Γαλλία, την κατασκευάστρια εταιρεία Dassault και την Γαλλική Αεροπορία (Armee de l’Air et del’Espace). Έχουν παραληφθεί τα 18 του πρώτου, προγράμματος, τα οπλικά τους συστήματα, τα ανταλλακτικά και ο εκπαιδευτικός εξοπλισμός τους και ήδη η 332 Μοίρα Παντός Καιρού «Γεράκι», που τα παραλαμβάνει, είναι πλήρως επιχειρησιακή σε όλων των ειδών τις αποστολές!

F-16V
F-16V

-Συνεχίστηκε επίσης με κανονικούς ρυθμούς το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των 83 μαχητικών F-16C/D της Πολεμικής Αεροπορίας, διαφόρων εκδόσεων, σε επίπεδο F-16V Viper από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και την κατασκευάστρια Lockheed Martin στις εγκαταστάσεις της πρώτης. Ήδη έχουν παραδοθεί στην 343 Μοίρα «Αστέρι» 16 μαχητικά F-16V, η εκπαίδευση πιλότων και τεχνικών, προχωρά κανονικότατα.

Μ-346
Μ-346

-Ξεκίνησε η παραλαβή του νέου, υπερσύγχρονου, αεριωθούμενου εκπαιδευτικού αεροσκάφους προκεχωρημένης και επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως των νέων ανθυποσμηναγών και των τεταρτοετών Ικάρων, του Μ-346, της ιταλικής Leonardo, στο πλαίσιο υλοποιήσεως της συμβάσεως για το νέο Διεθνές Κέντρο Πτητικής Εκπαιδεύσεως στην 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος στην Καλαμάτα, που «τρέχει» από την ισραηλινή ElbitSystems, σε στενότατη συνεργασία με την Ισραηλινή Αεροπορία. Ήδη έχει προσγειωθεί το τέταρτο από τα 10 συνολικώς Μ-346 στην Καλαμάτα.

Marder-A3
Marder-A3

-Ολοκληρώθηκε η παραλαβή των 40 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Marder-A3, σε αντικατάσταση ισάριθμων πεπαλαιωμένων ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1, που πήγαν στην Ουκρανία.

Μ1117 Guardian
Μ1117 Guardian

-Συνεχίζεται κανονικώς η παραλαβή και άμεση αξιοποίησή τους από τον Στρατό Ξηράς των Τεθωρακισμένων Τροχοφόρων Οχημάτων Ασφαλείας (ΤΤΟΑ), τύπου Μ1117 Guardian, από τα οποία θα παραληφθούν δωρεάν από τις ΗΠΑ περί τα 1200, με έναν μικρό αριθμό από αυτά να πηγαίνει για την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών της ΠΑ στη φύλαξη αεροδρομίων και άλλων «ανοικτών» εγκαταστάσεων.

OH-58D Kiowa Warrior
OH-58D Kiowa Warrior

-Συνεχίζεται κανονικώς η παραλαβή και άμεση αξιοποίησή τους από την Αεροπορία Στρατού των ελικοπτέρων επιθετικής αναγνωρίσεως τύπου OH-58D Kiowa Warrior, που έχουν εκτελέσει επανειλημμένες βολές με πολυβόλα, ρουκέτες αλλά και πυραύλους Hellfire.

Για το νέο έτος 2024 προβλέπονται τα εξής:

-Η συνέχιση της παραλαβής των έξι μαχητικών Rafale της δευτέρας συμβάσεως, ώστε να ολοκληρωθεί το σύνολο του προγράμματος προσκτήσεως 24 μαχητικών.

-Η συνέχιση της παραλαβής των F-16V από την ΠΑ. Ήδη έχει αρχίσει από τα τέλη του 2023, να προετοιμάζεται και η δεύτερη Μοίρα της 115 Πτέρυγος Μάχης, στην Αεροπορική Βάση της Σούδας, η 340 Μοίρα «Αλεπού», για την υποδοχή και από αυτήν των πρώτων αναβαθμισμένων μαχητικών του ίδιου τύπου.

-Η συνέχιση της ναυπηγήσεως των τριών φρεγατών κλάσεως «Κίμων» στη Γαλλία, με κορυφαία ασφαλώς στιγμή την καθέλκυση και της δεύτερης φρεγάτας στο νερό.

-Η συνέχιση της παραλαβής και των υπολοίπων αεριωθούμενων εκπαιδευτικών Μ346.

-Η παραλαβή των πρώτων κατευθυνομένων βλημάτων μακρού πλήγματος SPIKE-NLOS από το Ισραήλ.

-Η παραλαβή των πρώτων τριών υπερσύγχρονων ανθυποβρυχιακών (και όχι μόνο) ελικοπτέρων Sikorsky MH-60R από την Αεροπορία Ναυτικού. Ήδη το πρώτο προσωπικό, ιπτάμενοι και τεχνικοί, έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του στη Φλώριδα των ΗΠΑ, στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας.

-Η παραλαβή των πρώτων από τις νέες τορπίλες DM2A4 “SeaHake” Mod.4 «βαρέος τύπου» για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών των πέντε υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού, ήτοι των τεσσάρων Type-214AIP, κλάσεως «Παπανικολής», και ενός ακόμη, του αναβαθμισμένου Type-209AIP, «ΩΚΕΑΝΟΣ».

-Η συνέχιση της παραλαβής των Μη Επανδρωμένων Ελικοπτέρων A900 για τις νέες φρεγάτες.

-Η συνέχιση αποκαταστάσεως των τεσσάρων περιπολικών τύπου “Island”, που παρέλαβε το ΠΝ από την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ, για περιπολίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσων.

Για το 2024, υπάρχει σχετική πρόβλεψη «να γίνει κάτι», εκ μεταφοράς από το 2023, για μια σειρά εξαιρετικά κρίσιμων (και «ώριμων») εξοπλιστικών προγραμμάτων, για τα οποία ΑΥΤΗ τη στιγμή δεν γνωρίζουμε απολύτως τίποτα για το μέλλον τους, όπωςτα προγράμματα:

-Των τεσσάρων κορβετών.

-Εκσυγχρονισμού των τεσσάρων φρεγατών MEKO-200HN.

-Των 20 (+20) μαχητικών πέμπτης γενιάς και τεχνολογίας stealth, τύπου F-35A, όπου ελπίζεται συντόμως η αμερικανική πλευρά θα αποστείλει στην αντίστοιχη ελληνική την LοΑ, όπου θα δίνει λεπτομερείς απαντήσεις για όλα τα κόστη, ώστε από κει και μετά η ελληνική πλευρά να αποφασίσει τι να πάρει και να αρχίσει διαπραγματεύσεις. Ήδη έχουν αρχίσει «διαρροές» περί αποκτήσεως 12 F-35A «σε πρώτη φάση», ενώ και ο ΥΕΘΑ κ.Ν.Δένδιας μιλώντας επί του Προϋπολογισμού του 2024 στη Βουλή, το παρέπεμψε για κάπου στο μέλλον.

-Των 35 ελικοπτέρων γενικής χρήσεως/εφόδου UH-60M Blackhawk για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της Αεροπορίας Στρατού και της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου, όπου οι ΗΠΑ στα μέση Δεκεμβρίου απέστειλαν τη σχετική LOA.

-Της αναβαθμίσεως των 37 F-16C/D Block.50 σε F-16V.

-Του μέλλοντος του στόλου των μεταφορικών αεροσκαφών C-130H, με δεδομένες τις αδυναμίες της ΕΑΒ, για το αν θα στείλουμε κάποια (3) στο Ισραήλ για εργοστασιακού επιπέδου συντήρηση ή αποκτήσουμε αριθμό καινούργιων C-130J ή μας δοθούν από τις ΗΠΑ κάποια (2) δωρεάν για κάλυψη των σοβαρών υπαρχόντων κενών, μέχρι να βρεθεί σοβαρή λύση.

Σε όλα τα ανωτέρω, για τα οποία δεν γνωρίζουμε ΑΥΤΗ τη στιγμή τι (και αν) θα γίνει κάτι εντός του 2024, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη δύο κρίσιμες παράμετροι:

-Πρώτο, χρονικά ότι εντός του Ιανουαρίου θα έχουμε απόφαση του ΚΥΣΕΑ για επιλογή του νέου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και πιθανόν Αρχηγού Κλάδου (ή Κλάδων), οπότε έτσι θα διαμορφωθεί νέο ΣΑΓΕ και ακολούθως από 1η Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι ετήσιες τακτικές και έκτακτες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις.

-Δεύτερο, μετά τις κρίσεις και τα νέα Ανώτατα Συμβούλια των Κλάδων , όπως θα έχουν διαμορφωθεί και προκύψει από αυτές, τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία επανακαθορισμού των προτεραιοτήτων ανά Γεν. Επιτελείο για τα εξοπλιστικά του προγράμματα, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο κ.Δένδιας, ως αποτέλεσμα αφενός των πολεμικών επιχειρήσεων σε Ουκρανία και Γάζα, και των διδαγμάτων και νέων απειλών που έχουν προκύψει από αυτούς, και αφετέρου των οικονομικών περικοπών που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση.

​Οι νέες αυτές επικαιροποιημένες λίστες εξοπλιστικών προγραμμάτων ανά Κλάδο, πιστεύεται ότι θα είναι έτοιμες από αυτά μετά το φθινόπωρο του 2024.

​Ως τότε…ίδομεν!        

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ