Εορτολόγιο-Βίοι αγίων: Σήμερα 31 Δεκεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη: Οσία Μελάνη η Ρωμαία, Άγιος Ζωτικός ο Ορφανοτρόφος, Όσιος Γελάσιος, Όσιος Γάιος, Άγιες Δέκα Παρθένες, Αγία Ολυμπιοδώρα, Άγιος Βούσιρις, Αγία Νέμη, Άγιος Γαυδέντιος, Άγιος Γεώργιος ο Θαυματουργός ο λεγόμενος μαχαιρωμένος, Όσιος Θεοφύλακτος Βουλγαρίας ο Χαλκιδεύς, Απόδοση της εορτής των Χριστουγέννων, Άγιος Μέιλογκ
Γιορτάζει η Μελανία
Οσία Μελάνη
Η Οσία Μελάνη η Ρωμαία ήταν ασκήτρια η οποία γεννήθηκε στο τέλος του 4ου αιώνα.
Παντρεύτηκε (ενάντια στη θέλησή της κατά την Ορθόδοξη παράδοση) με τον ξάδελφό της Πινιανό στην ηλικία των δεκατεσσάρων. Μετά τον πρόωρο θάνατο των δύο παιδιών της εκείνη και ο σύζυγός της ακολούθησαν των Χριστιανικό ασκητισμό .Μετά το θάνατο των γονέων της κληρονόμησε την περιουσία τους, και τη δώρισε σε εκκλησιαστικά ιδρύματα και στους φτωχούς μέσω ανώνυμων μεσολαβητών. Η Μελάνη και ο Πινιανός έφυγαν από τη Ρώμη το 408, ζώντας μοναστική ζωή κοντά στη Μεσσήνη (Ιταλία) για δύο χρόνια. Το 410 πήγαν στην Αφρική, όπου έγιναν φίλοι με τον Αυγουστίνο και αφιερώθηκαν σε ενάρετη ζωή και φιλανθρωπικά έργα. Μαζί ίδρυσαν μονή, όπου η Μελάνη έγινε Ηγουμένη, και μοναστήρι το οποίο ανέλαβε ο Πινιανός. Το 417 ταξίδεψαν στην Παλαιστίνη μέσω της Αλεξάνδρειας, όπου ζήσανε σε αναχωρητήριο κοντά στο Όρος των Ελαιών, όπου η Μελάνη ίδρυσε και δεύτερο μοναστήρι. Μετά το θάνατου του Πινιανού περίπου το 420, έχτισε μοναστήρι για άντρες και εκκλησία, όπου πέρασε το υπόλοιπο της ζωής της.
Σύμφωνα με τους καθολικούς η Μελάνη κατείχε "τεράστιες εκτάσεις στη Σικελία" και επίσης γη στη Βρετανία, στην Ιβηρία, Νουμιδία, Μαυριτανία, και Ιταλία.
Η Ορθόδοξη παράδοση είτε δεν αναφέρει καθόλου τον άντρα της στο βίο της, είτε αναφέρει το όνομά του ως Απελλιανός, και ότι ήταν γόνος πλούσιας οικογένειας, και ακολούθησαν ασκητική ζωή μαζί μετά το θάνατο των παιδιών τους . Επίσης αναφέρει ότι καλλιγραφούσε βιβλία.