19 Δεκεμβρίου 1953: Συγκροτήθηκε η 356 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών που με σύνθημά της το «Οπουδήποτε – Οποτεδήποτε» εκπροσωπεί την Ελλάδα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα

 
101aero

Ενημερώθηκε: 19/12/23 - 10:14

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Στις 19 Δεκεμβρίου 1953, μετά από σχετική απόφαση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας συγκροτήθηκε η 356 Μοίρα Μεταφορών (356 ΜΜ), που μετεξελήχθηκε στη σημερινή 356 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών (356 ΜΤΜ), που με σύνθημά της το «Οπουδήποτε – Οποτεδήποτε» εκπροσωπεί την Ελλάδα, μεταφέροντας προσωπικό, υλικά και μέσα, όχι μόνο σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια αλλά – κυριολεκτικά – στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, σε όλο τον κόσμο.

Η 356 ΜΤΜ έχει ως αποστολή την εκτέλεση τακτικών και επιχειρησιακών αερομεταφορών επ’ ωφελεία της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και την πραγματοποίηση αποστολών ερεύνης – διασώσεως, αεροεφαρμογών, αεροπυροσβέσεων με το σύστημα MAFFS και αεροδιακομιδών υγείας.

Η 356 ΜΤΜ (ως 356 ΜΜ) συγκροτήθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης, στην ιστορική Αεροπορική Βάση της Ελευσίνος, στις 19 Δεκεμβρίου 1953, ως προελέχθη, με αρχική δύναμη 15 μεταφορικών αεροσκαφών C-47 Dakota σε ρόλο τακτικών μεταφορών. Αρχικώς, αν και η έδρα της Μοίρας βρισκόταν στην Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας, εντούτοις υπαγόταν στην 113 Πτέρυγα Μάχης, στη Θεσσαλονίκη, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικώς στην επίσημη ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ).

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, και για ένα μικρό χρονικό διάστημα, η Μοίρα «ανέστειλε τη λειτουργία της» με βάση τις τότε επιχειρησιακές απαιτήσεις. Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι στην αεροπορική παράδοση της Ελλάδος, ΠΟΤΕ δεν αναφέρεται ο όρος «η Μοίρα διαλύθηκε», αλλά ΠΑΝΤΑ ότι «η Μοίρα ανέστειλε τη λειτουργία της», καθώς έχει γίνει πλειστάκις μία πολεμική Μοίρα να «αναστέλλει τη λειτουργία» της για σύντομο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ακολούθως να «επανασυγκροτείται» με νέο τύπο αεροσκάφους ή και σε άλλη αεροπορική βάση ή και τα δύο.

Τον Οκτώβριο του 1975, η 356 Μοίρα τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία με έδρα και πάλι την Αεροπορική Βάση Ελευσίνος, υποδεχόμενη στη δύναμή της 12 ολοκαίνουργια μεταφορικά αεροσκάφη τύπου C-130H Hercules, με τέσσερις πανίσχυρους turbo-prop κινητήρες το καθένα, ανοίγοντας έτσι μία νέα σελίδα στην ιστορία της Μοίρας.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 1975 προσγειώθηκε στην Ελευσίνα το πρώτο C-130H της Μοίρας, με ελληνικά εθνόσημα στα πλευρά και τις πτέρυγές του, αλλά – το πιο σημαντικό – με ελληνικά πληρώματα που είχαν εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ και το μετέφεραν από την έδρα της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed (τότε) στη Τζώρτζια των ΗΠΑ, μέσω Καναδά, Γροιλανδίας και Ευρώπης, στην Ελλάδα. Τα πρώτα αυτά πληρώματα είχαν εκπαιδευτεί και ως εκπαιδευτές αλλά και δοκιμαστές του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα, ευθύς μετά την άφιξή τους στην Ελευσίνα, να αρχίσουν την εντατική εκπαίδευση των συναδέλφων τους.

Από το Νοέμβριο του 1980 μέχρι και τον Ιούνιο του 1982, ο στόλος της Μοίρας αυξήθηκε με 6 επιβατικά αεροσκάφη Mitsubishi NAMC YS-11A, ιαπωνικής κατασκευής, που ως τότε πετούσαν με τα χρώματα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, με σκοπό τη μεταφορά προσωπικού, τα πέντε εξ αυτών, και τον έλεγχο των ραδιοβοηθημάτων σε όλη τη χώρα το έκτο, που επειδή ήταν βαμμένο με άσπρο χρώμα, τα πληρώματα και το προσωπικό της Μοίρας το αποκαλούσε χαϊδευτικά «η ασπρούλα»!

Τον Σεπτέμβριο του 1992, η 356 ΜΤΜ ενέταξε στη δύναμή της ακόμη πέντε μεταφορικά αεροσκάφη C-130B, τα οποία λάβαμε δωρεάν από τις ΗΠΑ, από την Αεροπορική Εθνοφρουρά των ΗΠΑ πιο συγκεκριμένα, λόγω της συμμετοχής της χώρας μας στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου. Λίγα χρόνια αργότερα τα αεροσκάφη αυτά αναβαθμίστηκαν σε επίπεδο «Η» για λόγους ομοιοτυπίας των πτητικών μέσων της Μοίρας.

Στις 14 και 15 Ιουλίου 2007, η 356 ΜΤΜ εκπροσώπησε την ΠΑ, με ένα μεταφορικό αεροσκάφος C-130H, στην παγκοσμίου φήμης διεθνή αεροπορική έκθεση του “ROYAL INTERNATIONAL AIR TATTOO” (RIAT 2007), η οποία διεξήχθη στην αεροπορική βάση Fairford στο Gloucestershire στην Αγγλία. Το αεροσκάφος της Μοίρας απέσπασε το πρώτο βραβείο Θεματολογίας και Απεικόνισης καλύτερου στατικού θέματος και ήταν στο επίκεντρο των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών που συνέρρευσαν στην έκθεση.

Στις 14 Απριλίου 2021, προσγειώθηκαν στην 112 ΠΜ, δύο ολοκαίνουργια αεροσκάφη αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, τύπου Beachcraft King Air 350, που αποτελούσαν δωρεά του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» ύψους 16 εκατ.ευρώ, και έρχονται να συνδράμουν στην προαναφερθείσα αποστολή τα δύο ελικόπτερα Augusta Westland AW-109 Trekker, επίσης δωρεά του Ιδρύματος, που είχαν φτάσει στην Ελευσίνα στις αρχές του 2021, με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητος στον κρίσιμο τομέα των αεροδιακομιδών, με παράλληλη ελάφρυνση του πτητικού έργου των αεροσκαφών και ελικοπτέρων των Ενόπλων Δυνάμεων και διαθεσιμότητός τους στην εκτέλεση άλλων επιχειρησιακών αποστολών. Τα προαναφερθέντα τέσσερα πτητικά μέσα δωρεά του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» αποτελούν τη δύναμη του 356ΜΤΜ/Σμήνος ΕΚΑΒ της Μοίρας.

Στα τέλη Νοεμβρίου 2023, εντάχθηκε στη δύναμη της 356 ΜΤΜ άλλο ένα αεροσκάφος Beachcraft King Air 340, με αποκλειστική αποστολή τον έλεγχο των αεροβοηθημάτων όλης της χώρας.

Στη διάρκεια των 70 ετών της λειτουργίας της Μοίρας υπέστη δύο μείζονα αεροπορικά συμβάντα με την πτώση ισάριθμων μεταφορικών αεροσκαφών C-130H και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο όλων των επιβαινόντων σε αυτά.

Το πρώτο δυστύχημα συνέβη στις 5 Φεβρουαρίου 1991 με την πρόσκρουση του αεροσκάφους στο όρος Όρθρυς. Στο δυστύχημα αυτό σκοτώθηκαν και οι 63 Αεροπόροι που επέβαιναν στο αεροσκάφος (5 μέλη πληρώματος και 58 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και σμηνίτες μόνιμοι και θητείας), ενώ το δεύτερο, στις 20 Δεκεμβρίου 1997, σαν αύριο δηλαδή, όταν ένα δεύτερο C-130H κατέπεσε στο όρος Πατέρας μετά την απογείωσή του από την Ελευσίνα, σκοτώνοντας και τα πέντε μέλη του πληρώματός του.

Η 356 ΜΤΜ, με το σύνθημα «Οπουδήποτε – Οποτεδήποτε», έχει επιτελέσει ένα τεράστιο εθνικό και κοινωνικό έργο εντός και εκτός συνόρων πραγματοποιώντας αποστολές σε 74 και πλέον χώρες του πλανήτη. Όπως:

ΕΥΡΩΠΗ

Αγγλία, Αλβανία, Αυστρία, Βέλγιο, Βοσνία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Γιουγκοσλαβία, Δανία, Ελβετία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σκόπια, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία.

ΑΦΡΙΚΗ

Αίγυπτος, Αιθιοπία, Αλγερία, Ερυθραία, Ζαΐρ, Καμερούν, Κένυα, Λιβύη, Μαλάουι, Μπουρούντι, Ναμίμπια, Νότιος Αφρική, Ρουάντα, Σομαλία, Σουδάν, Τζιμπουτί, Τυνησία.

ΑΣΙΑ

Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γεωργία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία, Ιορδανία, Ιράκ, Ιράν, Ισραήλ, Κύπρος, Λίβανος, Σαουδική Αραβία, Συρία, Τουρκία.

ΑΜΕΡΙΚΗ

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Καναδάς, Μεξικό.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ