Εορτολόγιο-Βίοι αγίων σήμερα 7 Δεκεμβρίου
Άγιος Αμβρόσιος επίσκοπος Μεδιολάνων, Όσιος Γεράσιμος ο εξ Ευρίπου, Άγιος Αθηνόδωρος, Άγιος Νεόφυτος, Άγιος Δομέτιος, Άγιοι Ισίδωρος, Ακεψιμάς και Λέων, Όσιος Αμμούν «ο της Νιτρίας», Άγιοι Γάιος και Γαϊανός, Άγιοι Τριακόσιοι Μάρτυρες που μαρτύρησαν στην Αφρική, Άγιοι Ορθόδοξοι Μάρτυρες που κάηκαν μέσα σε Ναό, Άγιοι Δύο Ιερείς, Άγιοι Εξήκοντα Ιερείς, Αγία Ορθόδοξη Γυναίκα που μαρτύρησε στη Ρώμη, Όσιος Ιγνάτιος, Όσιος Παύλος ο Υποτακτικός, Άγιοι Πρίσκος, Μαρτίνος και Νικόλαος, Ανάμνηση των εγκαινίων του Ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου «εν τοις Κουράτορος», Όσιος Γρηγόριος ο Σιναΐτης ο Ειρηνικός, Όσιος Ιωάννης ο Νηστευτής «ο εν τω Σπηλαίω», Αγία Φιλοθέη του Άρτζες Ρουμανίας.
Γιορτάζει ο Αμβρόσιος και η Αμβροσία.
Αμβρόσιος Μεδιολάνων
Ο Αμβρόσιος γεννήθηκε το έτος 339 στην πόλη Τρέβηρα της Γερμανίας. Σε νεαρή ηλικία έχασε τον πατέρα του, ο οποίος ήταν Έπαρχος της Γαλατίας. Το έτος 353 εγκαταστάθηκε για σπουδές στη Ρώμη. Σπούδασε ρητορική και την ελληνική γλώσσα. Σταδιοδρόμησε αρχικά ως δικηγόρος στο Σίρμιο στη Σερβία, αλλά οι ικανότητές του εκτιμήθηκαν από τη ρωμαϊκή πολιτεία και διορίστηκε το έτος 370 διοικητής Επαρχιών Λιγουρίας και Αιμιλίας με έδρα τα Μεδιόλανα (Μιλάνο). Η άσκηση των διοικητικών του καθηκόντων υπήρξε υποδειγματική και όλοι, αρειανόφρονες και ορθόδοξοι, τον εκτιμούσαν.
Το έτος 374 ο επισκοπικός θρόνος του Μιλάνου χήρεψε. Ξέσπασαν, τότε, ταραχές για τη διαδοχή και το πλήθος ανακήρυξε επίσκοπο τον Αμβρόσιο. Ως επίσκοπος, βοηθήθηκε στο έργο του από τον πρεσβύτερο Σιμπλικιανό, ο οποίος τον έφερε σε επαφή με την ανατολική γραμματεία και θεολογία.
Έθεσε στη διάθεση της Εκκλησίας την περιουσία του, οικοδόμησε ναούς, κήρυττε, εργάστηκε για τη θεολογική κατάρτιση των κληρικών του και στήριξε το μοναχισμό. Εξαιτίας της υψηλής του παιδείας, του χαρακτήρα, αλλά και του κύρους του, είχε άριστες σχέσεις με το αυτοκρατορικό περιβάλλον και υπήρξε σύμβουλος των αυτοκρατόρων Γρατιανού, Βαλεντινιανού Β' και του Θεοδοσίου. Στις αρχές του έτους 397, αρρώστησε και στις 4 Απριλίου κοιμήθηκε. Η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Ο Αμβρόσιος γνώριζε πολύ καλά τα φιλοσοφικά και θεολογικά πράγματα σε Δύση και Ανατολή. Υπήρξε ένθερμος υποστηριχτής και εισηγητής της εκλαϊκευμένης θεολογίας, αφού κατόρθωσε να εξηγήσει στο λαό του τις λεπτές θεολογικές αλήθειες για την ομοουσιότητα της Αγίας Τριάδας, με μοναδική απλότητα.
Ο Αμβρόσιος ήταν ο πρώτος θεολόγος που παρουσίασε στη δυτική εκκλησιαστική γραμματεία συγκροτημένο και ορθόδοξο έργο για τη θεμελίωση της ομοουσιότητας του Αγίου Πνεύματος.
Ο Αμβρόσιος αναμόρφωσε τη λειτουργική ζωή, εμπλουτίζοντας το υπάρχον λειτουργικό τυπικό των Μεδιολάνων με ύμνους δικής του σύνθεσης, οι οποίοι ψάλλονταν αντιφωνικά. Έτσι, η παράδοση της Εκκλησίας χαρακτήρισε ως αμβροσιανό λειτουργικό τύπο τη συμβολή του αυτή στην υμνολογία της δυτικής Εκκλησίας.