Εορτολόγιο-Βίοι Αγίων: Σήμερα 21 Οκτωβρίου η Εκκλησία μας εορτάζει: Όσιος Ιλαρίων ο Μέγας, Όσιος Φιλόθεος ο Αγιορείτης, Αγία Θεοδότη και ο Άγιος Σωκράτης ο Πρεσβύτερος, Άγιοι Γάιος, Δάσιος και Ζωτικός, Άγιοι Ανδρέας, Στέφανος, Παύλος και Πέτρος, Άγιος Ζαχαρίας ο Οσιομάρτυρας, Άγιος Ευκράτης ο Οσιομάρτυρας, Όσιος Βαρούχ, Άγιος Άζης, Άγιος Ιωάννης ο Νεομάρτυρας από τη Μονεμβασιά, Ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Οσίου Χριστοδούλου του Θαυματουργού, Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Ιλαρίωνα Επισκόπου Μεγληνίας, Άγιοι Πλαντίνος, Ειρήνη και Μαρίνα της Ραϊθού, Όσιος Ιάκωβος, Όσιοι Βαρνάβας και Ιλαρίων οι θαυματουργοί, Αγία Ούρσουλα, Άγιος Φινάν, Όσιος Φίλιππος, Όσιος Ιλαρίων της Λαύρας των Σπηλαίων, Όσιος Ιλαρίων εκ Ρωσίας, Άγιος Σωκράτης ο ιερομάρτυρας.
Σήμερα 21 Οκτωβρίου γιορτάζουν οι: Ευκράτης, Ευκρατία, Ούρσουλα, Ορσαλία, Σωκράτης, Σωκρατία, Χριστόδουλος.
Όσιος Φιλόθεος
Ο Όσιος Φιλόθεος γεννήθηκε το 1526 μ.Χ. στη Χρυσούπολη της Μακεδονίας Οι γονείς του ήταν από την επαρχία Ασιανών της Μικράς Ασίας και συγκεκριμένα από την πόλη Ελατεία. Για το φόβο των Αγαρηνών ήλθαν στην Χρυσούπολη, όπου πέθανε ο πατέρας αφού γέννησε δύο παιδιά. Τα παιδιά αυτά τα άρπαξαν οι Τούρκοι .Κάποτε όμως, σε μια πανήγυρη ενός ανδρικού μοναστηριού συνάντησε τα δύο παιδιά της. Ένα από αυτά ,ένα από αυτά εκάρη μοναχός με το όνομα Φιλόθεος.
Κατόπιν, το 1551 μ.Χ. και σε ηλικία 25 ετών, πήγε στο Άγιο Όρος και συγκεκριμένα στο κοινόβιο της Ιεράς Μονής Διονυσίου.
Αργότερα, αναζητώντας περισσότερο την ησυχία, προφασιζόμενος ότι ασθένησε και έχασε την ακοή του, αποσύρθηκε σε σπήλαιο έξω από την μονή. Όταν απεκαλύφθη η προσποιητή του ασθένεια, αναγκάσθηκε ν’ αλλάξει τόπο διαμονής, για να μη τον τιμούν. Στη νέα του κατοικία απέκτησε τρεις μαθητές.
Πέθανε ειρηνικά σε ηλικία 84 χρονών (1610 μ.Χ.). Στους μαθητές του είχε δώσει εντολή να μη θάψουν το σώμα του, αλλά να το αφήσουν να το φάνε τα θηρία του δάσους. Ωστόσο ένας μοναχός, παρέλαβε την κάρα του και την παρέδωσε στους μαθητές του.
Η κάρα σώζεται μέχρι σήμερα στη μονή της Πέτρας, της επαρχίας Θεσσαλιώτιδος, σε αργυρή θήκη, και απολαμβάνει μεγάλης τιμής από τους πιστούς. Μέρος τού τιμίου λειψάνου του οσίου, το 1972 , μετέφερε ο μακαριστός ηγούμενος αρχιμανδρίτης Γαβριήλ από τη μονή Κορώνης στη μονή Διονυσίου.