Εορτολόγιο-Βίοι Αγίων: Σήμερα 24 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία μας εορτάζει:Αγία Θέκλα η Ισαπόστολος, Σύναξη της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας στα Κύθηρα και ανάμνηση της ιάσεως του παραλύτου, Όσιος Κόπρις, Άγιος Σιλουανός ο Αγιορείτης, Αγία Πέρση, Άγιος Στέφανος, βασιλιάς των Σέρβων, Σύναξη της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας στο Καμάρι της Σαντορίνης, Σύναξη της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας στην Νάξο, Σύναξη της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας στην Κέρκυρα, Σύναξη της Παναγίας Μυρσινιδίου στην Χίο, Σύναξη της Παναγίας της Δραπανιώτισσας, Σύναξη της Παναγίας της Φιλερήμου στη Ρόδο
Σήμερα 24 Σεπτεμβρίου γιορτάζουν οι: Θέκλα, Κόπρος (Κόπρις), Μυρσίνη, Μυρτώ, Μυρτιά, Μυρτιδιώτισσα, Μέρσα, Αμερισούδα (Αμερσούδα), Πέρσης, Περσεφόνη (Πέρσα).
Αγία Θέκλα η Ισαπόστολος
Σύμφωνα με τις Πράξεις του Παύλου η Θέκλα ήταν νεαρή και ευγενικής καταγωγής από το Ικόνιο. Γρήγορα αποξενώθηκε από τον αρραβωνιαστικό της Θάμυριν και τη μητέρα της Θεόκλεια, που ήσαν ειδωλολάτρες. Κατά την παράδοση, καθόταν επί τρεις ημέρες στο παράθυρό της ακούγοντας τις διδαχές του Αποστόλου, καθώς εκείνος κήρυττε από τη γειτονική οικία του Ονησιφόρου. Βλέποντας αυτό, ο Θάμυρις στράφηκε προς τις Αρχές, συγκεκριμένα στον ηγεμόνα Καστίλιο, ώστε να τιμωρήσουν τον Παύλο και τη Θέκλα. Ο Καστίλιος τότε φυλάκισε και μετά απέλασε τον Παύλο.
Η Θέκλα σώθηκε με θαυματουργικό τρόπο από τη θανάτωση στην πυρά, με το ξέσπασμα μιας θύελλας, και ταξίδεψε μαζί με τον Παύλο μέχρι την Αντιόχεια της Πισιδίας. Εκεί κάποιος ευγενής με το όνομα Αλέξανδρος πόθησε τη Θέκλα και αποπειράθηκε να τη βιάσει. Η Θέκλα τον απέκρουσε, σχίζοντας κατά τη συμπλοκή τον μανδύα του και ρίχνοντας το διάδημά του από το κεφάλι του. Τη δίκασαν έτσι για επίθεση, και την καταδίκασαν να φαγωθεί από άγρια θηρία. Και πάλι όμως η Θέκλα σώθηκε με σειρά θαυμάτων, καθώς τα θηλυκά θηρία (και ειδικότερα οι λέαινες) την προστάτευσαν από τα αρσενικά. Στην Αντιόχεια επίσης η αγία βαπτίσθηκε Χριστιανή.
Ξαναβρήκε τον Απόστολο Παύλο στα Μύρα και κατόπιν ταξίδεψε για να κηρύξει τον λόγο του Θεού, καθιστάμενη μια εμβληματική φυσιογνωμία, που ενθάρρυνε τις γυναίκες να τη μιμηθούν ζώντας μια ζωή αγνότητας και ακολουθώντας τον λόγο του Κυρίου. Κατόπιν εγκαταστάθηκε στη Σελεύκεια της Κιλικίας (το σημερινό Σιλιφκέ της Τουρκίας), όπου ασκήτευσε για πολλά χρόνια.
Η μνήμη της αγίας άρχισε από νωρίς να τιμάται ιδιαιτέρως στη Σελεύκεια της Κιλικίας, στο Ικόνιο και στη Νικομήδεια, ενώ στη Δύση η τίμησή της εμφανίζεται από τον 4ο (το αργότερο) αιώνα. Το ιερό λείψανο της Αγίας Θέκλας μεταφέρθηκε από τους Μικρασιάτες που εγκαταστάθηκαν στην πόλη της Δράμας και σήμερα φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Αγίων Ανάργυρων Δράμας.