Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ δικτάτορα χθες Τρίτη, αναφερόμενος στο επεισόδιο νωρίτερα φέτος με κινεζικό αερόστατο που η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε κατασκοπευτικό, προσθέτοντας πως ο κ. Σι δεν γνώριζε πως είχε εκτραπεί από την πορεία του και ήρθε σε πολύ άβολη θέση.
Ο κ. Μπάιντεν έκανε τα σχόλια αυτά σε εκδήλωση με σκοπό τη συγκέντρωση κεφαλαίων για την προεκλογική του εκστρατεία στην Καλιφόρνια, μια ημέρα μετά τη συνάντηση του κ. Σι με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της προσπάθειας των δύο κρατών να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις στις σχέσεις τους.
Πεκίνο: Ο χαρακτηρισμός του Σι Τζινπίνγκ «δικτάτορα» από τον Τζο Μπάιντεν αποτελεί «σοβαρή» παραβίαση της πολιτικής αξιοπρέπειας της Κίνας
Ο χαρακτηρισμός του Σι Τζινπίνγκ «δικτάτορα» από τον Τζο Μπάιντεν αποτελεί «σοβαρή» παραβίαση της πολιτικής αξιοπρέπειας της Κίνας και ισοδυναμεί με δημόσια πολιτική πρόκληση, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.
Η Κίνα εξέφρασε την σφοδρή της δυσαρέσκεια, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Μάο Νινγκ κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων. «Η παρατήρηση αυτή της αμερικανικής πλευράς είναι πραγματικά παράλογη, πολύ ανεύθυνη και δεν απηχεί την πραγματικότητα», είπε η εκπρόσωπος.
Ψάχνουν τη λεπτή ισορροπία
Στην παρούσα συγκυρία ο εντεινόμενος ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αποτυπώνεται σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα, αλλά και το όλο και πιο σύνθετο παζάρι για να βρεθούν κάποιοι προσωρινοί συμβιβασμοί που θα διασφαλίζουν τις απαραίτητες ισορροπίες.
Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, την Κυριακή ο Μπλίνκεν είχε «ειλικρινείς, ουσιαστικές και εποικοδομητικές συνομιλίες» με τον Κινέζο ομόλογό του, Κιν Γκανγκ, δίνοντας έμφαση «στη σημασία της διπλωματίας και της διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας για όλο το εύρος των θεμάτων, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος των παρεξηγήσεων και των λανθασμένων υπολογισμών». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ «έθεσε έναν ευρύ αριθμό θεμάτων ανησυχίας, αλλά και ευκαιριών για τη διερεύνηση συνεργασίας με την Κίνα σε ζητήματα όπου τα συμφέροντά μας ευθυγραμμίζονται», ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι «οι ΗΠΑ θα υπερασπίζονται πάντα τα συμφέροντα και τις αξίες του αμερικανικού λαού και θα συνεργάζονται με συμμάχους και εταίρους προς την ανάπτυξη του οράματός μας για έναν κόσμο ελεύθερο, ανοιχτό, που στηρίζει τη διεθνή έννομη τάξη». Επιπλέον, η Ουάσιγκτον «υπογράμμισε τη σημασία της υπεύθυνης διαχείρισης του ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας (…) ώστε να διασφαλιστεί ότι ο ανταγωνισμός δεν θα εξελιχθεί σε σύγκρουση».
Από τη πλευρά του το κινεζικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη Μπλίνκεν συμπίπτει με «μια κρίσιμη στιγμή για τις διμερείς σχέσεις και είναι απαραίτητο να γίνει επιλογή ανάμεσα στον διάλογο και την αντιπαράθεση, στη συνεργασία και τη σύγκρουση».
Απέδωσε δε στην αμερικανική πλευρά «εσφαλμένη αντίληψη για την Κίνα, που οδηγεί σε λανθασμένες πολιτικές απέναντί της». Κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ως υπεύθυνη για τη «σπειροειδή "υποχώρηση" των σχέσεων Κίνας - ΗΠΑ», καλώντας σε ενέργειες για «να ανακάμψουν σε υγιή και σταθερή τροχιά».
Ενδεικτική είναι και η δήλωση του Κινέζου ΥΠΕΞ ότι «αυτήν την περίοδο οι σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι το Πεκίνο «δεσμεύεται στην οικοδόμηση σταθερών, προβλέψιμων και εποικοδομητικών σχέσεων», καλώντας τις ΗΠΑ να υιοθετήσουν «αντικειμενική και λογική» άποψη για την Κίνα .
Παράλληλα ο Γουάνγκ Γι, υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του κινεζικού κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος είχε επίσης χωριστές συνομιλίες με τον Μπλίνκεν, σε αναφορά του στο θέμα της Ταϊβάν επανέλαβε τις «κόκκινες γραμμές» του Πεκίνου, λέγοντας ότι «η διατήρηση της εθνικής ενότητας είναι πάντα στο επίκεντρο των θεμελιωδών συμφερόντων της Κίνας » και «σε αυτό το ζήτημα η Κίνα δεν θα κάνει κανέναν συμβιβασμό, καμία υποχώρηση».
Χτες ο Μπλίνκεν συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος υποστήριξε - χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις - ότι «οι δύο πλευρές πέτυχαν πρόοδο και συμφωνία σε ορισμένα συγκεκριμένα ζητήματα (…) κάτι πολύ θετικό», εκφράζοντας την ελπίδα η συγκεκριμένη επίσκεψη «να συμβάλει θετικά στη σταθεροποίηση των διμερών σχέσεων».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου «Reuters», που επικαλέστηκε σχετική κινεζική ανακοίνωση, o Σι εξέφρασε ακόμα την ελπίδα για «μια ρωμαλέα σχέση ΗΠΑ - Κίνας », διατυπώνοντας την άποψη ότι οι δύο πλευρές «μπορούν να ξεπεράσουν διάφορες δυσκολίες» αλλά και καλώντας την αμερικανική πλευρά «να μη βλάπτει τα έννομα συμφέροντα και δικαιώματα της Κίνας ».
Ο δε Μπλίνκεν είπε ότι η υπεύθυνη διαχείριση των διμερών σχέσεων «είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, της Κίνας και όλου του κόσμου». Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε αυταπάτες για τις προκλήσεις που αντιπροσωπεύει η διαχείριση αυτής της σχέσης. Υπάρχουν πολλά ζητήματα για τα οποία είμαστε σε βαθιά, αν όχι σφοδρή διαφωνία».