Ο αντίπαλος του Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές προσπάθησε να προσελκύσει τους νεαρούς Τούρκους ψηφοφόρους για να τον υποστηρίξουν στον δεύτερο γύρο της 28ης Μαΐου, στην προσπάθειά του να αποτρέψει μια τρίτη δεκαετία υπό τη διακυβέρνησή του στην Τουρκία.
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιος μιας συμμαχίας έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, κέρδισε το 45% των ψήφων στις εκλογές που διεξήχθησαν προχθές Κυριακή, ενώ ο Ερντογάν εξασφάλισε το 49,5%, υπολειπόμενος της πλειοψηφίας που απαιτείτο προκειμένου να αποφύγει έναν δεύτερο γύρο που θεωρείται δημοψήφισμα για την αυταρχική διακυβέρνησή του.
Ο 74χρονος Κιλιτσντάρογλου προσπάθησε να εμψυχώσει τους υποστηρικτές του δίνοντας μια θετική ερμηνεία στο αποτέλεσμα. «Ένα μήνυμα αλλαγής βγήκε από την κάλπη. Εκείνοι που θέλουν την αλλαγή σε αυτή τη χώρα είναι τώρα περισσότεροι από εκείνους που δεν τη θέλουν», είπε ο Κιλιτσντάρογλου, αναφερόμενος στο ότι ο Ερντογάν δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το 50%, σε μια σειρά tweet προς «στους αγαπητούς νέους».
Στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τις προεδρικές, το κόμμα AKP του Ερντογάν και οι εθνικιστές και ισλαμιστές εταίροι του εξασφάλισαν 322 από τις 600 έδρες του νέου κοινοβουλίου, επιτυγχάνοντας μια πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να επιχειρηματολογήσει πως η ψήφος υπέρ του θα διασφαλίσει τη σταθερότητα.
Ο Κιλιτσντάρογλου προσπάθησε να προσελκύσει τους νεαρούς ψηφοφόρους με αναφορές στην κρίση του κόστους διαβίωσης, η οποία στην Τουρκία επιτάθηκε σε μεγάλο βαθμό από την επιμονή του Ερντογάν στη μείωση των επιτοκίων, με αποτέλεσμα την υποχώρηση της λίρας και την εκτόξευση του πληθωρισμού. «Δεν έχετε αρκετά λεφτά για τίποτα», είπε. «Σας πήραν τη χαρά της ζωής. Ενώ η νεότητα πρέπει να είναι ελεύθερη από έγνοιες». «Δεν θα πάρετε πίσω ξανά τα νιάτα σας. Έχουμε 12 ημέρες για να βγούμε από αυτή τη σκοτεινή σήραγγα…», πρόσθεσε.
Ο Κιλιτσντάρογλου έχει υποσχεθεί να αναζωογονήσει τη δημοκρατία έπειτα από χρόνια κρατικής καταστολής, να επιστρέψει στην ορθόδοξη οικονομική πολιτική, να ενισχύσει τους θεσμούς που έχασαν την αυτονομία τους υπό τον Ερντογάν και να αποκαταστήσει τις τραυματισμένες σχέσεις με τη Δύση.
Οι εκλογές παρακολουθούνται στενά στην Ουάσινγκτον, την Ευρώπη και σε όλη την περιοχή, όπου ο Ερντογάν έκανε αισθητή την ισχύ της Τουρκίας. Ενίσχυσε επίσης τους δεσμούς με τη Ρωσία, προσθέτοντας ένταση στην παραδοσιακή συμμαχία της Άγκυρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, ο εθνικιστής υποψήφιος Σινάν Ογάν ήρθε τρίτος με ποσοστό 5,5% των ψήφων και θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για το πώς θα ψηφίσουν οι υποστηρικτές του στις 28 Μαΐου.
Ο Ογάν δήλωσε σε συνέντευξη στο Reuters πως θα υποστηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου μόνο αν ο τελευταίος αποκλείσει οποιεσδήποτε παραχωρήσεις προς ένα φιλοκουρδικό κόμμα, το τρίτο μεγαλύτερο του κοινοβουλίου.
Το κόμμα αυτό, το HDP, υποστηρίζει τον Κιλιτσντάρογλου αλλά κατηγορείται για σχέσεις με τους Κούρδους μαχητές, κάτι το οποίο αρνείται.
Δημοσκοπήσεις έδειχναν τον 69χρονο Ερντογάν να έρχεται δεύτερος μετά τον Κιλιτσντάρογλου, όμως το αποτέλεσμα της Κυριακής μοιάζει να δείχνει πως εκείνος και το ισλαμικών καταβολών κόμμα του AKP κατάφεραν να συσπειρώσουν τους συντηρητικούς ψηφοφόρους παρά τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας.
Ο Κιλιτσντάρογλου και η συμμαχία του θέλουν να επαναφέρουν το κοινοβουλευτικό σύστημα και να καταργήσουν το σύστημα της ισχυρής προεδρίας που εγκαθίδρυσε ο Ερντογάν.
Το AKP ήρθε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής εκλέγοντας 267 βουλευτές, με δεύτερο το κοσμικό CHP του Κιλιτσντάρογλου που εξασφάλισε 169 έδρες και τρίτο το φιλοκουρδικό κόμμα που εξέλεξε 61 βουλευτές.
Η προοπτική άλλων πέντε χρόνων διακυβέρνησης του Ερντογάν θα δυσκολέψει τις εκστρατείες ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για μεταρρυθμίσεις που θα διορθώσουν τη ζημιά που λένε πως προκάλεσε στη δημοκρατία στην Τουρκία. Ο ίδιος λέει πως σέβεται τη δημοκρατία.
Χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι και ακτιβιστές θα μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι αν η αντιπολίτευση υπερισχύσει.
Reuters