Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη
Η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού – Νήσων (ΑΣΔΕΝ) του αύριο ετοιμάζεται σιγά – σιγά και …«σεμνά», μακριά από τα φώτα της δημοσιότητος, από «σήμερα» ή για να είμαστε πιο ακριβείς από… «χθες»!
Η εισαγωγή αυτή δεν αποτελεί ούτε κάποιο ευφυολόγημα ούτε και κάποια μεγαλοποίηση της καταστάσεως «δημοσιογραφική αδεία» (αμφότερα Δοτικές)! Είναι όμως η πραγματικότητα και αυτό γιατί βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μία σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων, που στοχεύουν ακριβώς σε αυτό που προείπαμε: Την ουσιαστική ενίσχυση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητος της ΑΣΔΕΝ, ως του κατ’ εξοχήν Μείζονος Σχηματισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, που είναι υπεύθυνος για την άμυνα του Αρχιπελάγους στο Ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα (και όχι μόνο):
Πρώτον, η συντριπτική πλειοψηφία των Τροχοφόρων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Ασφαλείας M-1117 “Guardian”, από τα 1200 συνολικώς που πρόκειται να αποκτήσει (ουσιαστικώς) δωρεάν ο Ελληνικός Στρατός, κατευθύνεται για τον εξοπλισμό των μηχανοκινήτων μονάδων των νησιών, αποσυρομένων έτσι σταδιακώς των απαρχαιωμένων σοβιετικής/ρωσικής προελεύσεως ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1. Αυτών, με το «υπεροπυροβόλο» του, που πρόσφατα κάποιοι «ειδικοί» μόνο υπερόπλο δεν μας το παρουσίασαν του οποίου η απόσυρση 20-40 κομματιών από αυτά και η αντικατάστασή τους με Μ-1117 «θα αδυνάτιζε την άμυνα των νησιών μας»! Τρομάρα τους!
Δεύτερον, η απόκτηση των πυραυλικών συστημάτων μεγάλης εμβελείας (+32 χιλιόμετρα) και πολλαπλών ρόλων (αντιαρματικά/αντιαποβατικά κλπ), τύπου SPIKE-NLOS από το Ισραήλ. Θυμίζουμε ότι από τα 34 συστήματα που αποκτήθηκαν, τα 17 είναι της χερσαίας εκδόσεως για τους Λόχους Αντιαρματικών των Μηχανοκίνητων και Τεθωρακισμένων σχηματισμών του Έβρου και της ΑΣΔΕΝ στα νησιά. Χωρίς να μπαίνουμε σε επιχειρησιακές «λεπτομέρειες» που δεν είναι του παρόντος για προφανείς λόγους, είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ προφανές ότι σημαντικός αριθμός από αυτά τα 17 συστήματα θα κατευθυνθούν σε διάφορα νησιά του της ζώνης ευθύνης της ΑΣΔΕΝ. Με ό,τι σημαίνει αυτό από επιχειρησιακής πλευράς καθώς η εμβέλεια των προαναφερθέντων βλημάτων επιτρέπει την προσβολή στόχων ακόμα και ….στο τουρκικό έδαφος οψέποτε βεβαίως απαιτηθεί κάτι τέτοιο!
Τρίτον, άμεσα συνδεόμενο με το αμέσως προηγούμενο. Όπως έγινε γνωστό (από τους Ισραηλινούς), τα ελληνικά SPIKE-NLOS θα συνοδεύονται με οργανικά Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, τύπου “Orbiter 3”, που θα μπορούν να μεταφέρουν τακτική εικόνα «του τι βλέπουν», τόσο στους άμεσους χειριστές τους στους Λόχους Αντιαρματικών, όσο και στα Κέντρα Επιχειρήσεων των Σχηματισμών στους οποίους θα υπάγονται σε «πραγματικό χρόνο» (“real time”). Γεγονός ιδιαιτέρως σημαντικό όχι μόνο για την αυτή καθ’αυτή επιχειρησιακή απόδοση και αξιοποίηση των συστημάτων SPIKE-NLOS, αλλά και σε αποστολές, ας μας επιτραπεί η αδόκιμη έκφραση, «τακτικής αναγνωρίσεως τοπικού επιπέδου»!
Τέταρτον, η απόκτηση των σύγχρονων ταχύπλοων σκαφών μεταφοράς προσωπικού τύπου MUNIN S-1200 Armored από τις Ειδικές Δυνάμεις – Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων κατευθύνεται για την ενίσχυση των αντίστοιχων μονάδων στη ζώνη ευθύνης της ΑΣΔΕΝ, καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό στην άμυνα των νήσων του Αιγαίου. Θυμίζουμε ότι στις 14 Δεκεμβρίου 2021, από τη ΓΔΑΕΕ υπεγράφη Συμφωνία Πλαίσιο 002Β/21 για την “Προμήθεια και Αρχική Υποστήριξη Ταχυπλόων Σκαφών Μεταφοράς Προσωπικού” για την προμήθεια 41 ταχυπλόων σκαφών μεταφοράς προσωπικού τύπου MUNIN S-1200 και την παροχή αρχικής υποστήριξης 7 ετών, με την εταιρεία VIKING NORSAFE LIFE – SAVING EQUIPMENT HELLAS S.A, συνολικής αξίας περίπου 16 εκατ.Ευρώ, με παράδοσή τους στο Κέντρο Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στη Νέα Πέραμο Αττικής. Το προαναφερθέν σκάφος, που επεδείχθη εν δράσει προ ημερών στην επίδειξη που πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΕΔ παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και των Ενόπλων Δυνάμεων, μπορεί να αναπτύξει υψηλή ταχύτητα, μεγαλύτερη των 65 κόμβων και έχει μεταφορική ικανότητα 14 αμφίβιων καταδρομέων, ενώ μπορεί να εξοπλιστεί επίσης με έναν τηλεκατευθυνόμενο σταθμό όπλων RCWS. Πέραν τούτων το σκάφος είναι ιδανικό για κάθε είδους αποστολές ερεύνης και διασώσεως, περιπολιών και άλλων ειδικών επιχειρήσεων από τους Αμφίβιους Καταδρομείς, ενώ μπορεί να επιχειρεί μακριά από τη βάση του και για μεγάλα χρονικά διαστήματα, διαθέτοντας ευέλικτη σχεδίαση που μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του χρήστη και χαμηλό ίχνος ραντάρ.
Πέμπτον, η πλήρης και σε συντομότατο χρόνο επιχειρησιακή ένταξη των νέων αποκτημάτων της Αεροπορίας Στρατού, των ελικοπτέρων επιθετικής αναγνωρίσεως τύπου OH-58D Kiowa Warrior, και μάλιστα σε ικανούς αριθμούς, θα επιτρέψει την από τον καιρό της ειρήνης μόνιμη παρουσία τους και σε “rotation basis” («εκ περιτροπής») Λόχων ή Διμοιριών από τα ελικόπτερα αυτά σε μεγάλα ή μικρότερα νησιά του Αρχιπελάγους αναβαθμίζοντας έτσι κατακόρυφα την άμυνά τους.
Έκτον, η εδώ και μερικά χρόνια (μία δεκαετία τουλάχιστον) σε τακτικό επίπεδο, αλλαγή της φιλοσοφίας στην αντιμετώπιση της απειλής, με τη συγκρότηση των λεγόμενων ΔΑΝ (Διοίκηση Αμύνης Νήσου), όπου το κάθε νησί έχει έναν διοικητή στον οποίο υπάγονται όλες οι δυνάμεις του νησιού ανεξάρτητα το Όπλο ή το Σώμα στο οποίο υπάγονται. Έτσι έχουμε για παράδειγμα ΔΑΝ Μεγίστης (Καστελλορίζου) ενώ πριν υπαγόταν απευθείας στην 95 ΑΔΤΕ της Ρόδου. ΔΑΝ Φαρμακονησίου κλπ, αναβαθμίζοντας κατακόρυφα την επιχειρησιακή αντιμετώπιση του κάθε θέματος και μειώνοντας δραστικά τους (όποιους) χρόνους αντιδράσεως!
Όλα αυτά που αναφέρθηκαν ενδεικτικώς, αλλά και πολλά άλλα που δεν μπορούν να αναφερθούν είτε για λόγους ασφαλείας είτε απλά για λόγους εκτάσεως του άρθρου, είναι πολλές, επί μέρους, αλλά πολύτιμες «ψηφίδες», οι οποίες όμως συνθέτουν το μεγάλο «παζλ» της κατακόρυφης αναβαθμίσεως της επιχειρησιακής ικανότητος της ΑΣΔΕΝ, που τελεί – ως γνωστόν – υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του ΓΕΕΘΑ.
Και βεβαίως ακολουθεί και η αναβάθμιση των συστημάτων Πυροβολικού και Αεραμύνης των νησιών, επί τη βάσει των μαθημάτων που έχουν εξαχθεί από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, εξαιτίας της απρόκλητης ρωσικής εισβολής στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου 2022.