Στα 780 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου - Η λίστα με τα επιδόματα που αυξάνονται (ΒΙΝΤΕΟ)

 
μισθοσ

Ενημερώθηκε: 17/03/23 - 19:55

Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ από την 1η Απριλίου επηρεάζει μία σειρά από επιδόματα, τα οποία αυξάνονται αναλογικά με τη σειρά τους.

Πιο αναλυτικά, τα επιδόματα που προσαρμόζονται είναι τα εξής: 

1. Τακτικό επίδομα ανεργίας

2. Ειδική παροχή μητρότητας (Κατώτατος μισθός)

3. Επίδομα γονικής αδείας (Κατώτατος μισθός)

4. Βοήθημα λήξης ανεργίας (13 ημερήσια επιδόματα)

5. Βοήθημα τρίμηνης παραμονή στα μητρώα ανέργων (15 ημερήσια επιδόματα)

6. Επίδομα αποφυλακισμένων (15 ημερήσια επιδόματα)

7. Επίσχεσης Εργασίας (20 ημερήσια επιδόματα)

8. Αφερεγγυότητας εργοδότη ( Έως 3 μισθοί)

9. Eποχικό οικοδόμων (το 70% των 37 κατ. ημερομίσθια)

10. Εποχικό σμυριδεργάτων (το 70% των 50 κατ. ημερομίσθια)

11. Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό (το 70% των 25 κατ. ημερομίσθια)

12. Άλλα εποχικά (δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών -κεραμοποιών-πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγ/κής ζώνης): το 70% των 35 κατ. ημερομίσθια

13. Βοήθημα μη μισθωτών (Μηνιαίο επίδομα ανεργίας)

14. Επίδομα εργασίας (50% επιδόματος ανεργίας)

15. Αποζημίωση Μαθητών ΕΠΑ.Σ. (75% κατ. ημερομισθίου)

16. Επίδομα πρακτικής άσκησης  (80% κατώτατου μισθού)

17. Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας (Κατώτατος μισθός)

18. Προγράμματα απασχόλησης (Επιδότηση 50% – 90% του κατώτατου μισθού)

19. Για εργαζόμενους φοιτητές που συμμετέχουν σε εξετάσεις (30 κατ. ημερομίσθια για τους προπτυχιακούς / 10 κατ. ημερομίσθια για τους μεταπτυχιακούς)

πινακας1

Ο κ. Χατζηδάκης είχε νωρίτερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την οποία ανακοινώθηκε πως ο κατώτατος μισθός ανεβαίνει στα 780 ευρώ από την 1η Απριλίου.

Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι «με τον κατώτατο μισθό αμοίβονται 585.000 σε σύνολο 2,5 εκατ. εργαζομένων που είναι στο ΕΡΓΑΝΗ. Είναι μειωμένοι κατά 60.000 σε σχέση με το 2021 γεγονός που δείχνει τη δυναμική της οικονομίας καθώς τώρα αυτή παίρνουν υψηλότερες αμοιβές».

πίνακας2

«Δεν αυξήθηκε μόνο ο κατώτατος μισθός τα προηγούμενα χρόνια αλλά και ο μέσος μισθός. Σύμφωνα με το ΕΡΓΑΝΗ οι μέσες αμοιβές σε σχέση με το 2019 έχουν αυξηθεί κατά 12,1%, πάνω, δηλαδή, από τον πληθωρισμό» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού ελήφθησαν υπόψη:

  • Η πτώση της ανεργίας
  • Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας που έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια
  • Η ανάκαμψη της οικονομίας που θα συνεχιστεί και το 2023, στο 2%

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης «η τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού σημαίνει αύξηση 20% τα τελευταία δύο χρόνια. Αν λογαριάσουμε τον κατώτατο μισθό σε 12μηνη βάση και βάλουμε μέσα και τα δώρα, όπως γίνεται στις περισσότερες ευρωπαικές χώρες είναι 910 ευρώ. Η αύξηση αυτή σημαίνει ότι σε σχέση με το 2019 τώρα υπάρχει κατώτατος μισθός 152 ευρώ παραπάνω ανά εργαζόμενο».

πίνκαας

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου τα λογιστήρια των επιχειρήσεων πρέπει να προλάβουν να προσαρμόσουν τα συστήματά τους, προκειμένου από την 1η Απριλίου να αρχίσει να εφαρμόζεται ο νέος κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.


 

Μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι ο καθαρός κατώτατος, με 14 μισθούς, το 2019 ανερχόταν στα 548 ευρώ, τώρα θα μένουν στον εργαζόμενο 667 ευρώ. Με 12μηνη καταβολή, το 2019 ο καθαρός κατώτατος ήταν 639 ευρώ, ενώ τώρα φτάνει 778 ευρώ. 

Οι εργαζόμενοι θα δουν στις τσέπες τους τρεις επιπλέον καθαρούς μισθούς σε σχέση με το 2019 σε ετήσια βάση, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Σχετικά με τις τριετίες είπε ότι έχουν ρυθμιστεί με συγκεκριμένο τρόπο από 2012 και πως το καθεστώς θα αλλάξει όταν η ανεργία πέσει από το 10%, κάτι που εξαρτάται από την πορεία της χώρας.

πίνακας

Η αύξηση στον κατώτατο μισθό συμπαρασύρει το επίδομα ανεργίας στα 479 ευρώ. Όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν στα 399 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα ήταν στα 438 ευρώ.

Συνολικά συμπαρασύρονται 19 επίδοματα, είπε ο κ. Χατζηδάκης. 

πίνακας

Καταλήγοντας ο υπουργός Εργασίας τόνισε: «Δεν πανηγυρίζουμε, αλλά και δεν εφησυχάζουμε. Απαντάμε στο αίτημα της για στήριξη του εισοδήματος χωρίς να αδιαφορούμε για τις ανάγκες και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων. Φτάσαμε εδώ γιατί αντέχει η οικονόμια, μειώθηκαν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές, απλουστεύτηκε το φορολογικό περιβάλλον και έχει σταλεί μήνυμα σοβαρόττηας στους επενδυτές. Προχωράμε μπροστά μην ξεχνώντας ότι πρέπει να έχουμε στο μυλό μας ότι δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις, αλλά δεν υπάρχουν και επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους στα κεραμίδια. Θέλουμε ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, θέλουμε αναπτυξιακό μέρισμα με κοινωνικό μέρισμα, αυτό υπηρετούν οι σημερινές μας αποφάσεις».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ