Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank με τους αρμοδίους, ωστόσο, να προσπαθούν να διαβεβαιώσουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος προς το παρόν.
«Δεν βλέπουμε επιπτώσεις από την SVB στις τράπεζες της Ευρωζώνης και φυσικά στις ελληνικές», ανέφερε με δήλωσή του στην «Καθημερινή» ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι η SVB «αποτελεί μία ιδιάζουσα περίπτωση», το μοντέλο της οποίας δεν συναντάται στην Ευρώπη.
Αναφερόμενος στις αμερικανικές αρχές, οι οποίες έσπευσαν να διασφαλίσουν τους καταθέτες παρά το γεγονός ότι οι καταθέσεις της SVB βρίσκονταν εκτός των ορίων εγγύησης των καταθέσεων (όπως αυτές ισχύουν σε Ε.Ε. και ΗΠΑ), ο κεντρικος τραπεζίτης επισήμανε ότι «η αντίδραση ήταν ταχύτατη και αποτελεσματική προκειμένου να εκμηδενίσουν την όποια πιθανότητα δημιουργίας πανικού».
Αξιζει εδώ να σημειωθει ότι τριγμούς στις αγορές έχει προκαλέσει η κατάρρευση της Silicon Valley Bank, με τον χρηματοπιστωτικό τομέα να εκφράζει φόβους για σειρά «λουκέτων» και σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Γηραιά Ήπειρο.
Οι φόβοι ενισχύθηκαν μετά και το «λουκέτο» στη Signature Bank λίγα 24ωρα μετά.
Ενδεικτικό της κρίσης που επικράτησε μέσα στο Σαββατοκύριακο ήταν οι τεράστιες απώλειες που σημείωσαν οι διεθνείς χρηματοοικονομικές μετοχές, οι οποίες έχασαν μέσα σε δύο μόλις ημέρες, 465 δισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το Bloomberg, οι απώλειες διευρύνθηκαν την Τρίτη, με τον δείκτη MSCI Asia Pacific Financials να υποχωρεί έως και 2,7%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Νοεμβρίου. Η Mitsubishi UFJ Financial Group υποχώρησε έως και 8,3% στην Ιαπωνία, ενώ η Hana Financial Group της Νότιας Κορέας 4,7 % και η αυστραλιανή ANZ Group Holdings κατά 2,8%.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση των εταιρειών που περιλαμβάνονται στον δείκτη MSCI World Financials και στον MSCI EM Financials έχει υποχωρήσει περίπου 465 δισ. δολάρια από την Παρασκευή.
Τη Δευτέρα, οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ «χτυπήθηκαν» ακόμη περισσότερο, καθώς ο δείκτης KBW Regional Banking βυθίστηκε κατά 7,7%.
Το «κανόνι» της SVB, που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στις startups και τις εταιρείες τεχνολογίες εκτός από πανικό, φέρνει και εξελίξεις στην αύξηση των επιτοκίων, η οποία θα ανακοινωνόταν την ερχόμενη Τετάρτη. Οι επενδυτές στην αγορά χρήματος αντί για αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα θεωρούν πιθανότερη μία μικρότερη αύξηση κατά 25 μ.β.
Η ΕΚΤ που συνεδριάζει μεθαύριο έως την περασμένη Παρασκευή θεωρείτο σχεδόν βέβαιο ότι θα προχωρούσε σε μία νέα αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (50 μονάδες βάσης), με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων να αυξάνεται από 2,5% στο 3%. Η αύξηση αυτή είχε προαναγγελθεί από τη συνεδρίαση της 1ης Φεβρουαρίου και είχε εμμέσως επιβεβαιωθεί στην πρόσφατη ομιλία της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την πρόσφατη ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Από την πλευρά της ΕΚΤ πάντως δεν έχει υπάρξει κάποια διαρροή για αλλαγή της πολιτικής της. Υπάρχει μόνο μία δήλωση πηγής της ΕΚΤ ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης δεν αντιμετωπίζουν κινδύνους αντίστοιχους με αυτόν της SVB και ότι είναι καλά χρηματοδοτημένες.
Η Λαγκάρντ, όπως και άλλα στελέχη της ΕΚΤ, τόνιζαν όλο το τελευταίο διάστημα ότι θα χρειαστούν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων, επειδή ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας και τροφίμων, συνεχίζει να αυξάνεται. Επίσης, σημείωναν ότι ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή έχει μεν επιβραδυνθεί στο 8,5% τον Φεβρουάριο, αλλά παραμένει πολύ υψηλότερος από τον στόχο του 2%.
Την επόμενη Τετάρτη, 22 Μαρτίου, θα ανακοινώσει η Fed τις αποφάσεις της για τα επιτόκια.