Ένα χρόνο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η οικονομική αβεβαιότητα εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Μέσα σε αυτόν τον χρόνο, πολλές είναι διεθνώς οι επιχειρήσεις οι οποίες περιέκοψαν θέσεις εργασίες λόγω πτώσης των κερδών τους μετά την πανδημία ή εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και των γενικευμένων πληθωριστικών πιέσεων. Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί σε πολλούς κλάδους, από τις τεχνολογικές εταιρείες μέχρι την βιομηχανία.
Στον τεχνολογικό κλάδο, η Μicrοsοft προχωρά στην μείωση 10.000 θέσεων εργασίας έως τις 31 Μαρτίου, καθώς εκτιμά ότι θα είναι πιο αργή η αύξηση των εσόδων της. Η Αmazοn τον Ιανουάριο ανακοίνωσε ότι πρόκειται να απολύσει περισσότερους από 18.000 υπαλλήλους, κυρίως στα τμήματα HR και καταστημάτων.
Η Google που ανήκει στη μητρική εταιρεία Alphabet, ανακοίνωσε επίσης τον προηγούμενο μήνα ότι θα απολύσει 12.000 υπαλλήλους. Η Μeta σχεδιάζει 11.000 απολύσεις, δηλαδή απομάκρυνση του 13% του προσωπικού της.
Δημοσιότητα πήρε και η αποκοπή περίπου 3.700 υπαλλήλων του Twitter, μετά την εξαγορά του από τον Elon Musk. Το καλοκαίρι, η Shopify απέλυσε 1.000 υπαλλήλους, δηλαδή απομάκρυνε το 10% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της. Η Salesforce ανακοίνωσε στις αρχές του έτους περικοπές 7.000 θέσεων εργασίας, μείωση δηλαδή του 10% του προσωπικού της.
Οι τεχνολογικές εταιρείες κατά την περίοδο έξαρσης της πανδημίας, είχαν προβεί σε πολλές προσλήψεις καθώς η ζήτηση των υπηρεσιών τους είχε εκτοξευθεί λόγω των απαγορεύσεων κυκλοφορίας.
Με την άρση των μέτρων περιορισμού, μέρος της ζήτησης υποχώρησε. Έπειτα ο πόλεμος στην Ουκρανία, οδήγησε στην ενίσχυση της οικονομικής αβεβαιότητας, με την ακρίβεια να οδηγεί τους καταναλωτές στον περιορισμό των εξόδων τους.
Δεν έμειναν ανεπηρέαστες από τις απολύσεις οι πλατφόρμες των κρυπτονομισμάτων. Η μακροοικονομική δύσκολη κατάσταση σε συνδυασμό με την πτώση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων το τελευταίο διάστημα, οδηγεί την Crypto.com σε απόλυση του 20% του εργατικού της δυναμικού. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Cοinbase , η οποία σχεδιάζει να περικόψει περίπου το 1/5 του εργατικού δυναμικού της.
Στην Βιομηχανία, λόγω του περιορισμού της ζήτησης για τα προϊόντα της, η Henkel θα προβεί σε 2.000 απολύσεις . Τον Ιούνιο η Tesla ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το προσωπικό της κατά 10%, ποσοστό το οποίο περίπου αντιστοιχεί σε 6.000 θέσεις εργασίας.
Στη Βιομηχανία ειδικότερα της Ευρώπης, σημειώνονται το τελευταίο διάστημα πολλές απολύσεις, καθώς το ασύμφορο κόστος ενέργειας απειλεί με λουκέτο πολλές εταιρείες του τομέα. Το σχέδιο της Dοw Chemical Cοmpany να εξοικονομήσει 1 δισ. δολάρια φέτος, περιλαμβάνει την απόλυση περίπου 2.000 εργαζομένων. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η εταιρεία ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο σε ορισμένες εγκαταστάσεις παραγωγής της, κυρίως στην Ευρώπη. Η αδυναμία κάλυψης του αυξημένου ενεργειακού κόστους στην Βιομηχανία είναι γενικευμένη στην Ευρώπη.
Η BASF SE -ο μεγαλύτερος παραγωγός χημικών στην Ευρώπη- ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 2.600 θέσεις εργασίας, καθώς και ότι θα μεταφέρει μέρος των επιχειρήσεων της από την Ευρώπη στην Κίνα, μετά τις ζημίες που παρουσίασε στη γερμανική αγορά, ύψους 130 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία Goodyear Tire & Rubber προχωρά σε 500 απολύσεις, λόγω της χαμηλής ζήτησης για τα προϊόντα της το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και της αύξησης του ενεργειακού κόστους, κυρίως στην Ευρώπη.
*Η Δάφνη Γρηγοριάδη Οικονομική Αναλύτρια