Σβεν Μαρί: Ποιος είναι ο «δικηγόρος του διαβόλου» που προσέλαβε η Καϊλή (ΒΙΝΤΕΟ)

 
ΚΑΙΛΗ

Ενημερώθηκε: 13/02/23 - 23:24

Ο «δικηγόρος των καθαρμάτων». Ο «δικηγόρος του διαβόλου». Διόλου αξιοζήλευτοι οι «τίτλοι» που περιγράφουν τον Σβεν Μαρί, τον Βέλγο δικηγόρο των σκληρών ποινικών υποθέσεων που προσελήφθη και από την Εύα Καϊλή.



Ο Μαρί μοιάζει να τους είχε επιδιώξει. Είναι από αυτούς που κυνηγούν τις δύσκολες υποθέσεις, αυτές όπου δεν είναι εύκολα υπερασπίσιμα  τα πρόσωπα και οι πράξεις τους – λέει όμως ότι δεν θα αναλάβει ποτέ ακροδεξιούς. Είναι οι υποθέσεις που, ακόμη και αν ο πελάτης καταλήξει στη φυλακή με βαριές καταδίκες, το κέρδος σε δημοσιότητα ίσως είναι μεγαλύτερο.

Στα 51 του ο Σβεν Μαρί είναι ίσως ο πιο γνωστός δικηγόρος στο Βέλγιο με κορυφαίες, όσο και αμφιλεγόμενες, υποθέσεις στο ενεργητικό του. Και όμως, χρειάστηκε να φοιτήσει τρεις φορές στο πρώτο έτος της Νομικής.

Πελατολόγιο θυμάτων και εγκληματιών

Του έχουν πει ότι είναι ένας κυνικός εκμεταλλευτής των τραγωδιών για να κερδίσει και ο ίδιος δημοσιότητα. Λένε ακόμη ότι αξιοποιεί κάθε νομικό «παραθυράκι» για να τραβήξει σε μάκρος η υπόθεση και να απελευθερωθεί ο πελάτης του.

Τα κίνητρά του, εξηγεί ο ίδιος στις συνεντεύξεις του, είναι «η μάχη κατά της ατιμωρησίας και της κατάχρησης εξουσίας». Την αδικία τη βλέπει μέσα στο σύστημα: «Δεν έχεις τις ίδιες ελπίδες στο Βέλγιο αν σε λένε Ζαν-Ζακ ή Μοχάμεντ», υποστηρίζει. 

Αυτός ο συνδυασμός δημοσιότητας και μιας υπόθεσης που -ενδεχομένως- φαίνεται χαμένη τον έφερε το 2016 να αναλάβει τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, τον μοναδικό επιζώντα από τους τρομοκράτες που σχεδίασαν και εκτέλεσαν τις φονικές επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015, όπου σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι.

Ο ίδιος είχε αποκαλύψει ότι τον προσέγγισαν να αναλάβει την υπόθεση όσο ο Αμπντεσλάμ ήταν ακόμη καταζητούμενος (συνελήφθη στο Βέλγιο τον Μάρτιο του 2016). Δέχτηκε με έναν όρο, να μην «δικαιολογήσει» τον Αμπντεσλάμ με τον ισχυρισμό ότι δεν ήταν στο Παρίσι τις ημέρες των επιθέσεων. Στη συνέχεια, επικεντρώθηκε στα διαδικαστικά.

Υποστήριξε ότι ο τότε υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου είχε επέμβει πολιτικά στην υπόθεση και ότι οι γαλλικές αρχές δεν είχαν δικαίωμα να ζητήσουν την έκδοση του κατηγορούμενου τρομοκράτη. Στο Βέλγιο, έλεγε τότε ο Μαρί, «πρέπει να σταματήσουμε να γονατίζουμε, να τερματίσουμε αυτό το κόμπλεξ κατωτερότητας για τις επιθέσεις στη Γαλλία». Τελικά ο Αμπντεσλάμ καταδικάστηκε σε ισόβια χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης.

Στο πελατολόγιό του ήταν και ο Φουάντ Μπελκαέμ, που κατηγορούνταν για την στρατολόγηση τζιχαντιστών και την αποστολή τους στη Συρία, κατά τα πρώτα έτη του πολέμου, μετά το 2011. Αποτέλεσμα: κάθειρξη 12 ετών.

Άλλη μια ηχηρή υπόθεση, ο Μισέλ Λελιέβρ, «δεξί χέρι» του διαβόητου παιδεραστή Μαρκ Ντιτρού. Είκοσι πέντε χρόνια κάθειρξη. Πελάτης του ήταν και ο Μουράτ Καπλάν, ένας από τους «μετρ των αποδράσεων» από τις βελγικές φυλακές.

Ο Μαρί είχε αναλάβει, όμως, την οικογένεια του Σάντα Ντία, ενός Σενεγαλέζου φοιτητή που πέθανε κατά τη διάρκεια μιας τελετής μύησης σε πανεπιστημιακή αδελφότητα, κατά την οποία πέρασε πολύ ώρα σε χαντάκι με παγωμένο νερό και αναγκάστηκε να πιει μεγάλη ποσότητα αλμυρής σάλτσας, κάτι που τελικά τον σκότωσε.

Ο ποινικολόγος που χρωστά πολλά στη γιαγιά του

«Αν είσαι ποινικολόγος ζεις καλά, αλλά δεν γίνεσαι πλούσιος. Στην πράξη παύεις να έχεις ζωή, γιατί οι υποθέσεις “τρέχουν” όλο τον χρόνο και τα Σαββατοκύριακα», έχει πει ο Σβεν Μαρί σε μια από τις συνεντεύξεις του.

Ισχυρίζεται ότι είναι στα νερά του μέσα στο δικαστήριο, αλλά έξω από τις αίθουσες είναι μάλλον ντροπαλός και φορά καπέλα και γυαλιά για να μην τον αναγνωρίζουν.

Η ζωή του μπορεί να είχε πάρει μια διαφορετική πορεία, αλλά ένας τραυματισμός τον έφερε από το ποδόσφαιρο (αγωνιζόταν στην ομάδα νέων της Άντερλεχτ) στην δικηγορία. Μια από τις στιγμές που καθόρισε τη ζωή του ήταν, πέρα από τη γέννηση των κοριτσιών του, ο θάνατος της γιαγιάς του το 2018, γιατί ήταν για τον ίδιο «γιαγιά, πατέρας και μητέρα».

Για το όχι και τόσο μακρινό μέλλον, ο «δικηγόρος του διαβόλου» λέει ότι θέλει να ζει στη νότια Ισπανία και όχι στο καταθλιπτικό κλίμα των Βρυξελλών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ