Μέχρι και σήμερα, η σεισμική ακολουθία στη Λέσβο συνεχίζεται κανονικά με πολλούς μετασεισμούς που εκτονώνουν το φαινόμενο και δείχνουν ότι ο κύριος σεισμός ήταν αυτός των 4,9 Ρίχτερ στις 4 παρά 10 το πρωί του Σαββάτου με μετασεισμό πολύ κοντά στον αρχικό σεισμό, στα 4,7 Ρίχτερ, στις 9 παρά 20 το πρωί της ίδιας μέρας. Η ακολουθία από χθες το βράδυ μέχρι και σήμερα το πρωί μάλιστα δεν έχει δώσει σεισμική δόνηση μεγαλύτερη των τριών βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Παρ' όλα αυτά οι σεισμολόγοι παραμένουν ανήσυχοι, δεδομένου του ιστορικού που έχει το νησί.
Στη Λέσβο βρίσκεται ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας για την καταγραφή των ζημιών που άφησαν οι χθεσινές δονήσεις στο νησί, καθώς και για την γενικότερη παρακολούθηση του φαινομένου.
Με δηλώσεις που έκανε στον ΣΚΑΪ, ο κ. Λέκκας «θυμήθηκε» τον μεγάλο σεισμό των 6,5 Ρίχτερ που είχε σημειωθεί στη Λέσβο το 1867. «Βρίσκομαι στη βόρεια Λέσβο, όπου χθες εκδηλώθηκε δόνηση μεγέθους 4,9 Ρίχτερ, προκαλώντας μικρές βλάβες σε παλιά σπίτια και κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο. Στη συνέχεια, εκδηλώθηκε κι άλλος σεισμός 4,7 Ρίχτερ. Ήρθαμε εδώ ως υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για να συνοτνίσουμε την κατάσταση και να λάβουμε μέτρα σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο και τον 'Εγκέλαδο 2'» είπε αρχικά ο κ. Λέκκας.
Και συνέχισε: «Το 1867 είχε γίνει σεισμός 6,5 βαθμων και δεν μπορούμε, με βάση συτό, να καθησυχάσουμε. Υπάρχουν πολύ λίγες πιθανότητες να γίνει μεγαλύτερος σεισμός. Εμείς σε κάθε περίπτωση, πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας. Η παρουσία μου εδώ σήμερα ήταν γα να συντονιστούν οι φορείς. Σύμφωνα με τις ως τώρα καταγραφές, δεν υπάρχουν πάνω από 30 ζημιές σε παλιά σπίτια, πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, αλλά να μην εφησυχάζουμε».
Για την έντονη δραστηριότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε διαφορετικά σημεία της χώρας, ο κ. Λέκκας είπε πως «υπάρχουν πολλοί σεισμοί, που συμπίπτουν μόνο χρονικά, δεν έχουν καμία γεωδυναμική συσχέτιση. Δεν υπάρχει γενικότερο αίτιο, είναι χρονική σύμπτωση».