«Μακάρι να μην υπάρξει ‘θέμα’ με τους Spike που θα μας γυρίσει πίσω σε ό,τι έχουμε κάνει έως τώρα» σημειώνουν, λακωνικά, πρόσωπα που πολλές φορές έχουν κληθεί να διαπραγματευτούν για σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα και που γνωρίζουν καλά εκτός των διαδικασιών και τη δυσαρέσκεια των Ισραηλινών.
Και αυτό διότι από το Τελ Αβίβ ήδη έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, η Αθήνα να χάσει τους ετοιμοπαράδοτους Spike N’ LOS μέσα από τα χέρια της και μάλιστα στο «παρά ένα» πριν την τελική υπογραφή.
Βεβαίως εφόσον έχει υπάρξει πλήρης ενημέρωση του πρωθυπουργού και του Κυβερνητικού Συμβουλίου από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Eθνικής Aμυνας και η απόφαση που ελήφθη στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν πως το τελικό «ναι» μετατίθεται για το ΚΥΣΕΑ της νέας χρονιάς, η ευθύνη του ρίσκου ανήκει σ’ αυτόν που δεν έκλεισε την Τρίτη τον φάκελο του προγράμματος για τους Ισραηλινούς πυραύλους προηγμένης χρήσης.
Οι Ισραηλινοί πρόσφατα είχαν πει ξεκάθαρα ότι υπάρχουν και άλλοι πελάτες στην ουρά για τους Spike N’ LOS και πως αν ο Στρατός Ξηράς τούς έχει πραγματική ανάγκη θα πρέπει το πρόγραμμα να τρέξει με μεγαλύτερη ένταση ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες μέσα στο Δεκέμβριο και η αποστολή των πυραυλικών συστημάτων να εκκινήσει εντός του 2023.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Φινλανδών για την απόφασή τους να αποκτήσουν το προηγμένο έξυπνο όπλο εδάφους από το Τελ Αβίβ. Ωστόσο οι συνομιλητές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας άφησαν την υπόνοια ότι πέραν της Σκανδιναβικής χώρας υπάρχουν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι (σ.σ. ίσως και στην ευρύτερη γειτονιά μας) που εκφράζουν το ενδιαφέρον να λάβουν το χαρτί προτεραιότητας από την γραμμή παραγωγής των Spike N’ LOS.
Και αυτό σημαίνει, όπως εξηγούν τα προαναφερθέντα πρόσωπα, πως αν οι ετοιμοπαράδοτοι για την Ελλάδα πύραυλοι ταξιδέψουν σε άλλο κράτος, ευλόγως η διαδικασία πηγαίνει αρκετά πιο πίσω και σίγουρα όχι εντός του 2023, όπως έχει υπολογιστεί.
Δυσαρέσκεια του Ισραήλ
Το Ισραήλ ακόμη και σε υψηλό πολιτικό επίπεδο είχε εκφράσει την δυσαρέσκειά του για τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν (σ.σ. το έχει παραδεχτεί δημόσια και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος) στο διαπραγματευτικό κομμάτι των τεχνικών κλιμακίων αλλά και στην κωλυσιεργία αποφάσεων από την ελληνική πλευρά.
Από την ημέρα της επίσκεψης του Ισραηλινού υπουργού στο Μέγαρο της Λεωφ. Μεσογείων και μετά, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος παρακολουθούσε προσωπικά την εξέλιξη του προγράμματος των Spike N’ LOS ώστε να σταματήσει το «πινγκ-πονγκ» του φακέλου ανάμεσα στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων και το Γενικό Επιτελείο Στρατού.
Στις 15/12 η Hellasjournal είχε γράψει για τους Ισραηλινούς πυραύλους: «Ο ίδιος ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ως πολιτικός προϊστάμενος του μεγάρου της Λ. Μεσογείων δεν κρύβει πλέον την ενόχλησή του γι’ αναδυόμενα «αγκάθια» που δεν σταμάτησαν να εμφανίζονται. Μάλιστα ύστερα από ερώτηση που δέχτηκε η οποία διατυπώνονταν «το πρόγραμμα των πυραύλων Spike N’ LOS τελείωσε; Τελειώνει; Που βρίσκεται;», ο υπουργός απάντησε εμφανώς προβληματισμένος και ενοχλημένος, όχι για την ερώτηση, αλλά για τον «όγκο» προβλημάτων που έπρεπε ν’ απομακρύνει από τον δρόμο των Ισραηλινών πυραύλων, πως «κι εμένα με ενοχλεί ότι ακούω μήνες τώρα πως η προεργασία τελειώνει ή ότι τέλειωσε η υπόθεση των Spike N’ LOS.»
Μετά την απόφαση της Τρίτης από το ΚΥΣΕΑ ο κίνδυνος του «όλα από την αρχή», ελλοχεύει, εκτός αν δούμε το γεγονός με άλλο μάτι και δηλώσει κάποιος αξιωματούχος πως ναι μεν οι Spike N’ LOS θ’ αργήσουν να «κεντήσουν» τον Έβρο και τα νησιά, αλλά με το «όλα από την αρχή» πετυχαίνουμε νέα διαπραγμάτευση, καλύτερους όρους, σημαντικές προοπτικές και για κάτι άλλο…
ΠΗΓΗ: Hellasjournal.com