Επίθεση Ερντογάν σε Μπορέλ

 
Επίθεση Ερντογάν σε Μπορέλ

Ενημερώθηκε: 15/12/22 - 13:55

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την προθυμία του να συνεργαστεί με τη Συρία και τη Ρωσία κατά της τρομοκρατίας.

«Αυτή τη στιγμή θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα με τη Συρία και τη Ρωσία ως ένα τρίο. Γι' αυτό θα πρέπει πρώτα να συναντηθούν οι υπηρεσίες πληροφοριών μας, μετά οι υπουργοί Άμυνάς μας και μετά οι υπουργοί Εξωτερικών μας», δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροπλάνου με το οποίο επέστρεψε από το Τουρκμενιστάν.

Αφού είπε ότι οι ηγέτες της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Συρίας θα μπορούσαν επίσης να συναντηθούν για συνομιλίες μετά τις συναντήσεις των αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών, της άμυνας και των εξωτερικών, ο Ερντογάν υποστήριξε πως ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν καλωσόρισε την πρότασή του στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία τους.

Ο Ερντογάν υποστήριξε πως αυτό που αποκαλεί «τρομοκρατική οργάνωση» δρα στη Συρία, ιδιαίτερα στις βόρειες περιοχές της, και τόνισε ότι η χώρα του θα πάρει τα πράγματα στα χέρια της, αν χώρες όπως οι ΗΠΑ συνεχίσουν να παρέχουν «χιλιάδες φορτηγά» με όπλα, πυρομαχικά, εργαλεία και εξοπλισμό σε τρομοκράτες στη Συρία.

Ο τούρκος πρόεδρος καταφέρθηκε επίσης εναντίον πρόσφατων σχολίων του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να συμμετάσχει στις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Μόσχας.

«Δεν θεωρώ συνομιλητή μου τον Μπορέλ. Μπορεί να είναι μόνο συνομιλητής του (τούρκου υπουργού Εξωτερικών) κ. Τσαβούσογλου», δήλωσε ο Ερντογάν και χαρακτήρισε «προσβλητικά» τα σχόλια του Μπορέλ.

«Με άλλα λόγια, ο Μπορέλ δεν μπορεί να καθορίζει ούτε να ρυθμίζει τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Δεν έχει ούτε την ποιότητα ούτε την ικανότητα για να παίρνει τέτοιες αποφάσεις σε τέτοια ζητήματα. Ήταν ένα πολύ προσβλητικό σχόλιο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα της Γερμανίας εναντίον μιας συνωμοσίας ακροδεξιών για να πραγματοποιήσουν πραξικόπημα, ο Ερντογάν καλωσόρισε τα μέτρα και είπε πως το να ρίχνεις φως στη διαδικασία μέσα στο πλαίσιο του κράτους δικαίου είναι σημαντικό.

«Ο λαός μου, η χώρα μου, είναι αυτοί που θα καταλάβουν καλύτερα τα αισθήματα (που επικρατούν) στη Γερμανία κατά των σχεδίων για πραξικόπημα. Δυστυχώς δεν μπορώ να πω ότι βλέπουμε την ίδια συμπάθεια και κατανόηση από τη φίλη και σύμμαχό μας Γερμανία», δήλωσε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ