Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τις ιρανικές αρχές ότι αναπτύσσουν στρατιωτικές ενισχύσεις στις κουρδικές περιοχές όπου έχουν ενταθεί οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις και φοβούνται για ενίσχυση της καταστολής.
Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτύξει από χθες ενισχύσεις στην πόλη Μαχαμπάντ του βορειοδυτικού Ιράν, κατήγγειλε στο Twitter η μη κυβερνητική οργάνωση Hengaw για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Κούρδων του Ιράν, κάνοντας λόγο για πυρά σε κατοικημένες περιοχές.
Η οργάνωση ανήρτησε φωτογραφίες που δείχνουν στρατιωτικό ελικόπτερο στο οποίο επιβαίνουν μέλη των Φρουρών της Επανάστασης να πετά επάνω από το Μαχαμπάντ.
Σύμφωνα με την Hengaw, οι καταστηματάρχες κατέβηκαν σήμερα σε απεργία διαμαρτυρόμενοι για την καταστολή.
Οι αρχές «διέκοψαν σήμερα την ηλεκτροδότηση στο Μαχαμπάντ και ακούγονται πυρά αυτόματων όπλων», έγραψε ο Μαχμούντ Αμίρι-Μογαντάμ, διευθυντής της μκο Iran Human Rights (IHR) με έδρα το Οσλο, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες διαδηλωτές. Σε ηχητικό ντοκουμέντο που ανήρτησε ακούγονται πυρά και φωνές.
Σύμφωνα με την οργάνωση Hengaw, εκρήξεις ακούστηκαν τα ξημερώματα σήμερα σε πολλές πόλεις της επαρχίας του Κουρδιστάν όπως οι Μαριβάν, Μπουκάν και Σαγκέζ. Η κατάσταση είναι κρίσιμη στην πόλη Ντιβανταρλεχ, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν χθες τρεις διαδηλωτές, σύμφωνα με την οργάνωση.
Το πρακτορείο Tasnim μετέδωσε ότι «ταραξίες επετέθησαν, λεηλάτησαν και πυρπόλησαν σπίτια στην Μαχαμπάντ που ανήκουν σε αστυνομικούς και στρατιωτικούς. Η τάξη και η ασφάλεια έχουν αποκατασταθεί», μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο.
Οι Κούρδοι αποτελούν μία από τις κυριότερες εθνικές μειονότητες του Ιράν και αριθμούν 10 εκατομμύρια από τα 83 εκατομμύρια του ιρανικού πληθυσμού. Οι περισσότεροι Κούρδοι του σιιτικού Ιράν είναι σουνίτες.
Από τα μέσα Σεπτεμβρίου και τον θάνατο της Μάχσα Αμίνι, που ανήκε στην κουρδική μειονότητα, οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την σύλληψη και τον θάνατό της για παραβίαση του ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες, μετατράπηκαν σε αντικαθεστωτικό κίνημα.
Τουλάχιστον 378 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά την καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας, σύμφωνα με τελευταίο απολογισμό που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα από το Iran Human Rights. Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν 47 παιδιά.
Εξι συλληφθέντες διαδηλωτές έχουν καταδικασθεί σε θάνατο μέχρι στιγμής.
Η ιρανή ηθοποιός Χενγκαμέχ Γαζιάνι συνελήφθη σήμερα από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας διότι αφαίρεσε δημόσια την μαντίλα της σε βίντεο που ανάρτησε για να εκφράσει την υποστήριξή της στο κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράν, μετέδωσε το πρακτορείο Irna.
Η ιρανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε ότι κάλεσε την Χενγκαμέχ Γαζιάνι, πριν από την σύλληψή της, μαζί με επτά άλλες προσωπικότητες του σινεμά, της πολιτικής και του αθλητισμού για την δημοσίευση προκλητικού» περιεχομένου σε υποστήριξη του κινήματος διαμαρτυρίας, ανακοίνωσε η υπηρεσία της δικαστικής αρχής.
Μεταξύ των προσωπικοτήτων αυτών περιλαμβάνεται ο προπονητής της ποδοσφαιρικής ομάδας Persepolis Γιαχία Γκολμοχαμάντι και οι μεταρρυθμιστές πρώην βουλευτές Μαχμούντ Σαντεγί και Παρβανέχ Σαλασουρί.
Ο Γιαχία Γκολμοχαμάντι επέκρινε σφοδρά την περασμένη εβδομάδα τους ποδοσφαιριστές της εθνικής ομάδας για το ότι «δεν μεταφέρουν την φωνή του καταπιεσμένου λαού στα αυτιά των αρχών» μετά την συνάντηση της εθνικής ομάδας του Ιράν με τον πρόεδρο Ιμπραΐμ Ραΐσι.
Οι δύο πρώην βουλευτές υποστήριξαν ανοικτά το κίνημα διαμαρτυρίας, κυρίως στο Twitter, και κατήγγειλαν την χρήση βίας κατά των διαδηλωτών.
Ο διευθυντής της Ιρανικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας, που βρίσκεται στην Ισπανία για μία διοργάνωση, ανακοίνωσε την απόφασή του να μην επιστρέψει στο Ιράν.
«Αποφάσισα να μην επιστρέψω στο Ιράν για να γίνω η φωνή εκείνων που η φωνή τους δεν ακούγεται από τις αρχές», δήλωσε ο Χοσεΐν Σούρι σε βίντεο που αναρτήθηκε χθες.
Και στο Κατάρ, όπου ξεκίνησε σήμερα το Μουντιάλ, ο αμυντικός Εχσάν Χαϊσάφι δήλωσε ότι η εθνική ομάδα του Ιράν θέλει να είναι «η φωνή» του λαού.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ