Η αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Γραμματέα π. Ιωάννη Σάουκα επισκέφτηκε στη Μόσχα τον Ρώσο Πατριάρχη από τον οποίο ζήτησε να γίνει κοινή δήλωση κατά του πολέμου:
“Ο λόγος για να έρθουμε εδώ είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μαζί για να χτίσουμε γέφυρες ειρήνης και συμφιλίωσης και να σταματήσουμε την αιματοχυσία και τον κίνδυνο πυρηνικής πυρκαγιάς. Νομίζω ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο τώρα να κάνουμε την ίδια δήλωση, λέγοντας ξεκάθαρα στον κόσμο αυτό που μας είπατε, εδώ, σήμερα: σταματήστε την αιματοχυσία, σταματήστε τις δολοφονίες, σταματήστε την καταστροφή των υποδομών, αναζητήστε ειρήνη και συμφιλίωση”.
Σχολιάζοντας τη συνάντηση ο π. Ιωάννης τόνισε: « Τα μέλη της κοινότητας μας προσβλέπουν με μεγάλο ενδιαφέρον και ελπίδα σε αυτήν την επίσκεψη», εξηγώντας ότι η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ ήρθε στη Μόσχα λόγω εντολής που έλαβε από το κεντρικό συμβούλιο και την επιτροπή για τις επισκέψεις σε εκκλησίες μελών του ΠΣΕ σε περιοχές που “αιμορραγούν”. Αυτές οι επισκέψεις περιλάμβαναν τη Μέση Ανατολή-Συρία, Λίβανο, Ισραήλ και Παλαιστίνη-και μετά την Ουκρανία και τώρα τη Ρωσία.
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών είχε εκφράσει από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την αντίθεσή του στην ενέργεια αυτή και είχε καλέσει τον Πατριάρχη Μόσχας να ενεργήσει στις προσπάθειες καταδικάζοντας παράλληλα την εισβολή. Επίσης, κατά την 12η Γενική Συνέλευση του ΠΣΕ που διεξήχθη στην Καρλσρούη της Γερμανίας στις αρχές του περασμένου μήνα, εστάλη ηχηρό μήνυμα ότι ο πόλεμος θα πρέπει να σταματήσει. Υπενθυμίζεται ότι στις εργασίες συμμετείχε κανονικά η αποστολή της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Ο κ. Κύριλλος επανέλαβε γενικώς τις θέσεις του υπέρ της ειρήνης αν και πριν από λίγες μέρες είχε προσπαθήσει να εμπνεύσει τους Ρώσους στρατιώτες καλώντας τους να κάνουν το καθήκον τους απέναντι στην πατρίδα . Επιμένοντας στις θέσεις αυτές υποστήριξε πως πέραν της ειρήνης "όταν κάποιος πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τη ζωή του ή να δώσει τη ζωή του για τις ζωές των άλλων, τα πράγματα φαίνονται διαφορετικά”, δήλωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος. “Έχουμε τόσα πολλά παραδείγματα στη χριστιανική μας ιστορία”, συμπλήρωσε. “Ωστόσο, ως ειρηνοποιοί πρέπει να καταβάλουμε όλες τις προσπάθειες για να επιφέρουμε ειρήνη μέσω του διαλόγου και να αποφύγουμε οποιαδήποτε σύγκρουση ή βία”.
Ο κ. Κύριλλος πρόσθεσε ακόμη ότι οι καιροί στους οποίους ζούμε σήμερα είναι πολλοί δύσκολοι – ωστόσο αυτές οι δυσκολίες δεν προέρχονται από τις εκκλησίες, “αλλά από το πολιτικό πλαίσιο, και αυτό το πλαίσιο αποτελεί έναν ακραίο κίνδυνο σήμερα. Οι εκκλησίες σήμερα « δεν πρέπει να ρίχνουν λάδι στη φωτιά». Αντίθετα, πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σβήσουμε τη φωτιά. Από αυτή την άποψη, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών έχει μια πολύ σημαντική λειτουργία”.